Το λάδι μετά από το μαγείρεμα (ΙΙ) : οι μύθοι και η ..πραγματικότητα.
Ξέρετε πού να ρίξετε το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
Θα έχετε σίγουρα δει το «μέιλ» που προτείνει να μη ρίξουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας, αλλά να το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα …κανονικά σκουπίδια. Είναι επώνυμο και έχει κάνει πολλές φορές τον γύρο των μπλοκ και μάλιστα με την υπερφιλόδοξη επωδό «αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί…».
Προσοχή. Φυσικά και δεν είναι το σωστό αυτό το μέιλ/ποστ φίλοι μου. Καλή η προσπάθεια αλλά όχι ολοκληρωμένη.
Καταρχάς, τα χρησιμοποιημένα λάδια είναι οξειδωμένα και ελαφρώς μόνο βιοδιασπώμενα. Η διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον είναι επομένως επικίνδυνη για τα φυσικά συστήματα. Επίσης η τυχόν καύση των απόβλητων λαδιών κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες είναι επίσης επικίνδυνη εφόσον παράγει εκπομπές και υπολείμματα καύσης τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για το περιβάλλον.
ΜΗΝ πετάξετε τα λάδια στην αποχέτευση, αυτό είναι μια σωστή διαπίστωση . Επίσης, ποτέ μην πετάτε χρησιμοποιημένα λάδια σε σιφώνια αποβλήτων, επιχώματα αποβλήτων, υδρορροές ή σωλήνες αποχέτευσης. Γενικότερα δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα, φάρμακα ή άλλα χημικά στο νεροχύτη.Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφοντας την χλωρίδα και πανίδα (μειώνοντας το ποσόν του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο) ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.Αν δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας και τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί μολύνουν κατευθείαν τους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμη χειρότερα.
Όμως, μην βάλετε τα λάδια της κουζίνας και του τηγανίσματος σε μία σακούλα ΟΥΤΕ να τα πετάξετε στα σκουπίδια σε πλαστική μποτίλια, όπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ παροτρύνεσθε. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και φυσικά δεν αποτελεί ούτε ανακύκλωση, ούτε αποδόμηση των λαδιών, ούτε φυσικά και της πλαστικής σακούλας ή μποτίλιας. Απλώς αποτελεί μια λανθασμένη "ενδιάμεση λύση" για τους «τεμπέληδες»...
H συνέχεια στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Sustainable Development is the Real Global Challenge
Labels: ΑΛΕ (απόβλητα λιπαντικών ελαίων), λάδι μαγειρέματος, που να πετάξω το λάδι μαγειρέματος/τηγανίσματος
8 Comments:
Κι όποιος καταργεί το τοξικό, καρκινογόνο τηγάνισμα ("εφεύρεση" βιαστικών βουλιμικών), διαδίδει την καλύτερη λύση: τα τηγάνια για ανακύκλωση!
και τί θα κάνουν τότε οι εταιρείες που παράγουν τηγάνια, οεεεοο?
Θα παράγουν κατσαρόλες και γάστρες, οέο!
Στη Δολαρία, μάλιστα, τέρμα τα υπερκαρκινογόνα τεφλόν!...
Τα έχουν για τους χαζοκουτόπληκτους του εξωτερικού.
Κάπως έτσι νομίζουν όλοι οι εκλεκτοί ότι θα σωθούν, ώσπου πεθαίνουν πάντα νωρίτερα από τους αιωνόβιους!...
Έχει αρχίσει πια να διαδίδεται για το ελαιόλαδο να το βάζουμε όχι στο μαγείρεμα, αλλά λίγο στο πιάτο, όπως στις σαλάτες.
Γιατί βουλιμία και ήρεμη διατροφή ούτε ταιριάζουν, ούτε προβάλλονται οι συνήθειες των αιωνόβιων από τα λαμόγια τής διατρο-φολο-γίας (και διατρομολογίας), για να γλιτώσουν κάποια παιδιά έστω από τις τοξίνες αμάσητων οικολογικών τροφών, αλκαλικών και μη.
δυστυχώς οι καταναλωτικές και οι διατροφολογικές (διατρο-φολο-λικές μάλλον έχετε δίκιο) συνήθειες των ελλήνων είναι πολύ καλά παγιωμένες...
και όποιος προσπαθεί να τις αλλάξει μπαίνει σε μεγάλο λούκι..
(το σχόλιο για τα τηγάνια ήταν ειρωνικό προς την κατεύθυνση των εταιρειών φυσικά..)
Το σχόλιο για τα τηγάνια πρέπει να το εντάξεις στην ανάρτηση!
Άλλωστε ανταλλάσσουμε γνώμες και για όσους γνωστούς ή αγνώστους θέλουν να ξεφύγουν από την πομπηιακή αυτο-καταστροφή, κι ενδεχομένως μας διορθώσουν σε οτιδήποτε.
Οέο!
Σε διάβασα με ενδιαφέρον. Μπορείς να προτείνεις τί να τα κάνουμε τα λάδια αυτά;
Αγαπητέ μου αν διαβάσεις με προσοχή θα δεις οτι το ποστ συνεχίζεται..
οπότε και εκεί θα δεις τι προτείνω..
Today i read news from internet that it has cancerogenic risks to use the same oil once it's used.
And in many restaurant, cooks do the same for disposal even it's wrong. And we're not aware of that!
Hugs from Istanbul
Burcu
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home