Friday, June 4, 2010

Πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον

Πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον
*των Καλπακίδη Κ. Δαμιανού & Χαλκιά Κ. Σταυρούλα- Περιβαλλοντολόγοι Msc.
oikodiacheirisi@gmail.com

Η 5 Ιουνίου είναι η ημέρα που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο η προστασία του περιβάλλοντος προκαλεί το ενδιαφέρον πολιτών και ΜΜΕ. Στην ζωή μας μπήκαν λέξεις όπως αειφορία, κλιματική αλλαγή, οικολογία και πολύ έντονα προσφάτως στη χώρα μας η πράσινη ανάπτυξη. Σήμερα όλος ο πλανήτης θα συζητήσει και θα διαβάσει άρθρα για την ανάγκη προστασία του περιβάλλοντος, τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, καταστροφολογίες ακραίων και γραφικών που αυτοαποκαλούνται ως οικολόγοι.
Η επιστημονική αλήθεια που πρέπει να υπερασπιστούμε εμείς οι περιβαλλοντολόγοι, συνοψίζεται στα εξής. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια αέναη μάχη κυρίως με την απληστία και την αδιαφορία του σύγχρονου ανθρώπου. Τα φυσικά συστήματα και οι κύκλοι της φύσης, σίγουρα έχουν διαταραχθεί με ευθύνη κυρίως του ανθρώπου.
Ο πλανήτης θα ξαναβρεί την ισορροπία του, όπως κάνει εκατομμύρια χρόνια τώρα, το ζητούμενο είναι σε τι κατάσταση θα είναι ο άνθρωπος, όταν επέλθει η ισορροπία! Ως επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μια αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Να αναζητήσουμε λοιπόν τις επιμέρους ισορροπίες σε αυτήν την δύσκολη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια τέτοια λύση. Δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε πρωτόγνωρο. Έστω και αν στην σύγχρονη Ελλάδα το μάθαμε (όπως και άλλα πράγματα) πολύ αργότερα σε σχέση με άλλα κράτη.
Τι εννοούμε με τον όρο πράσινη ανάπτυξη.
Είναι η ανάπτυξη (οικονομική-κοινωνική-πολιτισμική) που σέβεται και αξιοποιεί το περιβάλλον με αειφορικό τρόπο. Την ανάπτυξη που δεν θεωρεί το περιβάλλον εμπόδιο, αλλά σύμμαχο. Η πράσινη ανάπτυξη συμβαίνει χιλιάδες χρόνια. Πάντα ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τους φυσικούς πόρους για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και την θέληση του για πρόοδο, προσέχοντας όμως να μην γίνει με τέτοιο τρόπο που θα το στερήσει στα παιδιά του. Σήμερα η πράσινη ανάπτυξη είναι η ευκαιρία της χώρα μας. Μια πράσινη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να περάσει οριζόντια και στους πολίτες.
Μερικές από τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με υπευθυνότητα είναι:
Η ανάπτυξη των φωτοβολταικών συστημάτων σε στέγες και σκεπές σε οικίες και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη του οικοτουρισού, η προώθηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχειρήσεις (ISO 14001,EMAS,GREEN KEY), η περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης, η κομποστοπόιηση οργανικών απορριμμάτων σε κάθε σπίτι, ο περιβαλλοντικά υπεύθυνος Δήμος και ΟΤΑ, η επιχείρηση που τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, όχι μόνο στα παιδιά και στους ενήλικες . Τέλος και πιο σημαντικό η υπευθυνότητα του πολίτη.
Ο πολίτης είναι αυτός που με την στάση του και την συμπεριφορά, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη. Είναι η εθνική μας ευκαιρία. Ας μην την βάλουμε σε κομματικά καλούπια, τοπικιστικές εμμονές και δημοσιοϋπαλληλικές λογικές. Να αναλογιστεί ο καθένας μας προσωπικά, τι κάνει αυτός για το περιβάλλον που θα παραδώσει στα παιδιά του. Οι επιστήμες του περιβάλλοντος είναι ένας καινούριος κλάδος, ας δώσουν την ευκαιρία σε μια νέα επιστήμη να προτείνει και να εφαρμόσει τις λύσεις.
Η 5 Ιουνίου να είναι η ημέρα του περιβάλλοντος και του πολίτη, όχι άλλα ευχολόγια, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίες. Πράξη τώρα!

4 comments:

Anonymous said...

Δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι μεγάλοι οργανισμοί και οι ΑΠΛΟΙ άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται αλλιώς:
"Cold and snowy winters will be the rule, rather than the exception," says Dr James Overland of the NOAA/Pacific Marine Environmental Laboratory in the United States.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100611093710.htm

Anonymous said...

The biggest lobbying group at Copenhagen was the International Emissions Trading Association which was created to promote carbon trading more than ten years ago.
Its members include:
BP, Conoco Philips oil-gas, Shell, E.ON (coal power stations owner), EDF (one of the largest participants in the global coal market), Gazprom (Russian oil and gas), Goldman Sachs, Barclays, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Petrobras, Royal Bank of Canada, Chevron, Deutsche Bank...
http://www.ieta.org/ieta/www/pages/index.php?IdSiteTree=1249

Anonymous said...

Al and Tipper Gore made moves to protect their multimillion dollar assets following investigations he sexually assaulted a lady.
The former vice president and his now-estranged wife transferred nine of their Carthage, Tennessee properties from their names into a Limited Liability Company just months after the victim repeated the accusations, the New York Post is reporting. http://www.nypost.com/p/news/national/tipper_al_cover_big_assets_Dhe0Wi2jbjSxS7N7QOzgDN
Gore family spokeswoman Kalee Kreider told the AP the former vice president had no comment.
www.msnbc.msn.com/id/37879077

Anonymous said...

To be a noble lenient being is to procure a philanthropic of openness to the mankind, an cleverness to group unsure things beyond your own manage, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances on which you were not to blame. That says something very impressive with the get of the principled autobiography: that it is based on a conviction in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a jewel, something rather dainty, but whose very precise beauty is inseparable from that fragility.