Sunday, September 27, 2009

ΣτΕ: θα καταδικάσει τη Στρατονίκη το “Χωροταξικό της Βιομηχανίας”;

…ή μηπως θα την σωσει ο αρχαιος Ναος;

Συζητήθηκε την Παρασκευή 25/9 ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης κατά της αδειοδότησης της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό. Συγκεκριμένα ζητείται η ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 143088/2005 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εκμετάλλευση του μεταλλείου, καθώς και η Απόφαση Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης του Υφυπουργού Ανάπτυξης.

Η Σύμβουλος κα Μαρίνα Κωνσταντινίδου εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος ακυρώσεως της ΚΥΑ, ζήτησε όμως την ακύρωση της Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης, λόγω παραλείψεων του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την προστασία των προ του 1830 μεταλλευτικών στοών που θεωρούνται “αρχαία μνημεία” . Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” δυο μέρες νωρίτερα (“Πράσινο από την εισήγηση στο ΣτΕ για τα μεταλλεία στη Στρατονίκη”, 23/9/2009), “η πλημμέλεια αυτή εκτιμάται ότι θα θεραπευθεί από τη Διοίκηση”.

Εμείς έχουμε δυο στοιχεία να προσθέσουμε που είναι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά σημαντικά:

Πρώτον, η εισήγηση για την απόρριψη της προσφυγής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα νέα Χωροταξικά Πλαίσια (Γενικό Χωροταξικό και Εδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία) που κατάρτισε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτελούν πλέον νόμους του Κράτους. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα πόσο δίκιο είχαν οι “μεταλλευτικοί” Δήμοι Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου και οι άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση του “Χωροταξικού της Βιομηχανίας”.

Είχαμε γράψει τότε (δείτε εδώ) ότι αυτό το Χωροταξικό Σχέδιο έγινε καθ’υπόδειξιν της μεταλλευτικής βιομηχανίας και έχει στόχο να αφαιρέσει από τους πολίτες τη δυνατότητα να ακυρώνουν μεταλλευτικά προγράμματα προσφεύγοντας στο ΣτΕ. Το πρώτο αποτέλεσμα το είδαμε ξεκάθαρα προχθές. Όλοι οι περιβαλλοντικοί και άλλοι λόγοι ακυρώσεως της ΚΥΑ που προβλήθηκαν από την πλευρά των κατοίκων της Στρατονίκης κρίθηκαν αυτομάτως απορριπτέοι, επειδή στο Χωροταξικό Πλαίσιο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη “μεταλλευτική”. Εξίσου προβληματική θα είναι οποιαδήποτε προσφυγή ασκηθεί στο μέλλον εναντίον μεταλλείου, στη Χαλκιδική ή αλλού στην Ελλάδα.

Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες σοβαρές “παραλείψεις” του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εισήγηση της κας Κωνσταντινίδου, όμως παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια και θα κατατεθούν με νέο Υπόμνημα από τη δικηγόρο των κατοίκων τις προσεχείς ημέρες. Αυτές αφορούν τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Στρατονίκης (δείτε εδώ) που αν και είναι αρχαίο μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, δεν εμφανίζεται σε καμία από τις διοικητικές πράξεις αδειοδότησης του μεταλλείου. Από το 2002 που αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό, ο Ναός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και ο κύριος “ύποπτος” είναι φυσικά το υπόγειο μεταλλείο. Σε αντίθεση με την “πλημμέλεια” που αφορά τις αρχαίες στοές, η “πλημμέλεια” που αφορά το Ναό θεωρούμε ότι δεν είναι “θεραπεύσιμη”.

Ο κ. Σουφλιάς έκανε ότι μπορούσε για να καταδικάσει τη Στρατονίκη, όμως τίποτε δεν χάθηκε ακόμη. Περιμένουμε την απόφαση.

http://antigoldgreece.wordpress.com/

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home