Wednesday, May 20, 2009

Βολιβία - Ο επόμενος μάρτυρας του καπιταλισμού

Το ηλεκτρικό και ενεργειακά αυτάρκες αυτοκίνητο είναι ένα στοίχημα της Επιστήμης με μοναδικό αντίπαλο όσους οφελούνται από το Πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Αλλά αυτή η σύγκρουση με πεδίο μάχης τη Νιγηρία και άλλες τριτοκοσμικές χώρες είναι μια άλλη ιστορία.
Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου διαθέτει μπαταρία λιθίου (Li-ion) που θα φορτίζεται από τον ήλιο ή οικιακή μπρίζα όπως το μοντέλο της Τέσλα μότορς και κινείται αποκλειστικά με την βοήθεια του ηλεκτρισμού, έχοντας επιδόσεις που τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα δεν μπορούν να πλησιάσουν. Ένα τέλειο αυτοκίνητο, με χαμηλό ως μηδενικό κόστος συντήρησης, για όλους, που η υλοποίησή του αποτελεί εφιάλτη όσων εκμεταλλεύονται την ενεργειακή εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου.
Σχεδόν τα μισά γνωστά αποθέματα λιθίου στον πλανήτη, που είναι απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή των επαναφορτιζόμενων μπαταριών Li-ion, βρίσκονται στις Άνδεις και συγκεκριμένα στην Βολιβία, την φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία μόλις φέτος άρχισε διαπραγματεύσεις με Γιαπωνέζικες και Γαλλικές εταιρίες για την εκμετάλλευση του "γκρίζου χρυσού". Σύμφωνα με ερεύνα του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, στην έρημο Uyuni της Βολιβίας υπάρχουν 5,4 εκατ. τόνοι λιθίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο απόθεμα του πλανήτη συγκρινόμενο με τους 3 εκατ. τόνους της Χιλής και των 760 χιλ. τόνων των ΗΠΑ.
Αυτός ο φυσικός θησαυρός που βρίσκεται στα σπλάχνα της Βολιβιανής γης αναμένεται να αποκτήσει σύντομα αρκετούς επίδοξους διεκδικητές, με πρώτους (ποιούς άλλους) τους Αμερικανούς. Όμως καθώς οι σχέσεις του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες με τις ΗΠΑ είναι άσχημες, η διεκδίκηση μάλλον θα οδηγήσει σε ρήξη και εμφύλιο πόλεμο (κατά την προσφιλή τακτική των Αμερικανών).
Είμαστε ενώπιον της νέας Νιγηρίας; Σύντομα θα γνωρίζουμε...

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Βεβαίως να κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταματήσουν οι επιθετικοί πόλεμοι!
Αλλά στο σημείο περί ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη σπατάλη ποιας στερεύουσας και ρυπογόνου ενεργειακής πηγής φτιάχνονται όλα τα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες τους, οι δρόμοι, τα περισσότερα άχρηστα πράγματα κοκ;
Και ποιοι κερδοσκοπούν με την πώληση τέτοιων πανάκριβων γκάτζετ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιάδων και των τραπεζιτών;

May 20, 2009 at 7:06 AM  
Blogger BK said...

Θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει άρυπη και φιλική προς τη φύση αυτοκίνηση, και ότι υπάρχει η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση.

May 21, 2009 at 3:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home