Thursday, April 17, 2008

Το Πάσχα των φυτών

Η Άνοιξη είναι η εποχή των φυτών. Η σημερινή ανάρτηση αφόρα κάποια φυτά που έχουν άμεση σχέση με το Πάσχα
Δάφνη η Βάγια.
Σύμφωνα με την Ιστορία όταν ο Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα οι κάτοικοι των υποδέχτηκαν κρατώντας κλαδιά από το συγκεκριμένο φυτό. Είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος , έχει μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα και η περίοδος της ανθοφορίας του είναι το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την μυθολογία η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ο Απόλλωνας την ερωτεύθηκε και όταν αυτή τον αρνήθηκε την κυνήγησε. Ο Πηνειός για να την σώσει την μεταμόρφωσε στο γνωστό φυτό. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι. Τα ξηραμένα φύλλα της χρησιμοποιούνται σήμερα στη μαγειρική (στιφάδο, φακές κ.λπ.).
Κουτσουπιά
Το λεγόμενο και δέντρο του Ιούδα. Ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι ο Ιούδας κρεμάστηκε από Συκιά επικρατεί πλέον η γνώμη ότι το συγκεκριμένη δέντρο ήταν κουτσουπιά. Λέγεται μάλιστα ότι το δέντρο κοκκίνισε από την ντροπή του και για αυτό έχει αυτό το χρώμα. Το ύψος του φτάνει μέχρι τα 10 μέτρα και η επιστημονική του ονομασία είναι Cersis siliquastrum. Έχει όρθιο σχήμα και στρογγυλά πράσινα γλαυκά φύλλα. Ανθοφορεί από Απρίλιο έως Μάιο με άνθη ροζ- μωβ.
Σε άλλη δημοσίευση θα σας πω για τον κέδρο, το πεύκο και το κυπαρίσσι από τα οποία λέγεται πως αποτελείται το Τίμιο Ξύλο.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home