Tuesday, March 11, 2008

SOS για τις φώκιες στη Βαλτική

Εκατοντάδες μικρές φώκιες , που γεννήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας του ψύχους στις ακτές της Βαλτικής, φαινόμενο που θεωρείται συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με την οργάνωση WWF.

«Η κατάσταση είναι δραματική», ιδιαίτερα στις φινλανδικές ακτές, δήλωσε η Κατρίν Μόνστερ, εκπρόσωπος του γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης στο Στράλσουντ της Γερμανίας. «Σε ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να μην επιζήσει κανένα από τα φωκάκια που γεννιούνται τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στις ακτές της Βαλτικής ζουν 7.000-10.000 φώκιες και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γεννήσει περίπου 1.500 φωκάκια. Όμως επειδή οι πάγοι λειώνουν υπερβολικά γρήγορα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι φώκιες δεν μπορούν να προφυλάξουν τα νεογέννητα στις παγωμένες φωλιές που φτιάχνουν συνήθως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής των μικρών. Το διάστημα παραμονής των μικρών στις φωλιές από πάγο τους επιτρέπει να αποκτήσουν ένα στρώμα λίπους που τα προφυλάσσει από το κρύο όταν βγουν για να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά.

Τους μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουν οι αποικίες της φώκιας στη νοτιοδυτική Φινλανδία, στον Κόλπο της Φινλανδίας και στον Κόλπο της Ρίγας, σύμφωνα με το WWF.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος - ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home