Monday, March 31, 2008

Φτηνή και καθαρή ενέργεια από την ταράτσα

Μονάδα οικολογικής παραγωγής και εκμετάλλευσης ρεύματος, θερμότητας και ψύξης με φυσικό αέριο λειτουργεί εδώ και έναν μήνα. 30% υπολογίζεται η εξοικονόμηση χρημάτων

Μια μονάδα οικολογικής παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ενός μικρού χωριού λειτουργεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Μetropolitan».

Στην ταράτσα του νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και έναν μήνα ένα σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης με φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει σε ποσοστό 45% τις ανάγκες του νοσοκομείου, τουλάχιστον για αυτή την εποχή, που δεν είναι πολύ αυξημένες οι απαιτήσεις για θέρμανση ή ψύξη.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο μηχανολόγος που συνεργάζεται με το νοσοκομείο για το συγκεκριμένο έργο, κ. Αντώνης Καθαράκης, το σύστημα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 240 KW, η οποία παράλληλα με το ηλεκτρικό της ΔΕΗ διοχετεύεται στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, τη θερμική ενέργεια που παράγεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, το σύστημα τη διαχειρίζεται αυτόματα για να θερμαίνει το νοσοκομείο, ενώ η ποσότητα που πλεονάζει των αναγκών θέρμανσης μετατρέπεται σε ψύξη από έναν ειδικό ψύκτη απορρόφησης.

Με λίγα λόγια η λειτουργία του εξασφαλίζει τη σχεδόν πλήρη εκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς παραγωγή επιβλαβών ρύπων.

«Το νοσοκομείο προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία για λόγους συμπόρευσης με τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης για οικολογικούς και οικονομικούς λόγους. Το φυσικό αέριο καιγόμενο δεν παράγει ρύπους.

Η παραγωγή ενέργειας γίνεται με φυσικό τρόπο ανακουφίζοντας έτσι το περιβάλλον. Είναι σημαντικό ότι η διαδικασία αυτή γίνεται επί τόπου, δεν μεταφέρεται δηλαδή η ενέργεια μέσω συρμάτων, άρα οι απώλειες είναι σχεδόν μηδενικές.

Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο έχει οικονομία σε χρήματα 30% σε σχέση με τη δαπάνη που θα είχε από τη χρήση συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει ο κ. Καθαράκης.

Οικονομία
Με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θεωρούνται εξαιρετικά ενεργοβόρα κτίρια λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης μηχανημάτων με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, είναι πολύ σημαντική η ανακούφιση του περιβάλλοντος από το μισό περίπου της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας.

Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και θα ήταν ευχής έργο να επεκταθεί σε άλλα νοσοκομεία και οργανισμούς με υψηλές απαιτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται διαγωνισμός για την ανάθεση ανάλογου έργου στα δημόσια νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Ευαγγελισμό, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης.

από το ΕΘΝΟΣ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home