Friday, March 28, 2008

Το Όσλο αντλεί θερμότητα από τους υπονόμους



ΑΠΕ
Ζεστό νερό χάρη στη θερμότητα των λυμάτων απολαμβάνουν οι κάτοικοι της νορβηγικής πρωτεύουσας
Όσλο



Σύστημα με αντλίες θερμότητας που τέθηκαν σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα στο δίκτυο αποχέτευσης του Όσλο συγκεντρώνουν αρκετή ενέργεια για να προσφέρουν ζεστό νερό και θέρμανση σε 9.000 διαμερίσματα, εξοικονομώντας 6.000 τόνους πετρέλαιο το χρόνο.

«Πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο σύστημα θέρμανσης στον κόσμο που χρησιμοποιεί ακατέργαστα λύματα του υπόνομου» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Viken Fjernvarme, που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Τεράστιες μπλε μηχανές στην πλαγιά ενός λόφου στο κέντρο της πόλης αντλούν θερμότητα από τα λύματα που εισέρχονται μέσω ενός αγωγού 300 μέτρων και τη μεταφέρουν στο δίκτυο παροχής ζεστού νερού που καταλήγει σε καλοριφέρ και βρύσες.

Η αντλία θερμότητας, ένα σύστημα από συμπιεστές και συμπυκνωτές, κόστισε 13,95 εκατ. δολάρια και έχει ισχύ 18 Megawatt.

Τα λύματα του δικτύου αποχέτευσης εισέρχονται στην αντλία μέσα από ένα πλέγμα που συγκρατεί τα μεγαλύτερα σώματα, όπως για παράδειγμα ένα ψόφιο ποντίκι. Την περασμένη Παρασκευή, τα λύματα εισέρρεαν με θερμοκρασία 9,6 βαθμών Κελσίου και εξέρχονταν στους 5,7 βαθμούς. Η θερμοκρασία του νερού στο δίκτυο θέρμανσης, αντίστοιχα, ανέβαινε από τους 52 στους 90 βαθμούς.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της μονάδας, η αξιοποίηση των λυμάτων για θέρμανση είναι φιλική για το περιβάλλον, όχι όμως εντελώς «καθαρή», όπως οι ανανεώσιμες πηγές, αφού απαιτείται ηλεκτρισμός για την διοχέτευση των λυμάτων στην αντλία. Εξοικονομεί όμως μεγάλες ποσότητες καυσίμου και είναι ιδιαίτερα οικονομική όταν οι τιμές είναι χαμηλές για τον ηλεκτρισμό και υψηλές για το πετρέλαιο.

Στην τελετή εγκαινίων της μονάδας στο Όσλο, ο δήμαρχος της πόλης Περ Ντίτλεβ-Σίμονσεν δέχθηκε ως δώρο ένα καπάκι λεκάνης για την τουαλέτα του γραφείου του. «Θα είναι έμπνευση για μένα» είπε.

από το in.gr