Tuesday, February 26, 2008

Λογοτεχνικός διαγωνισμός από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δράση για το Κλίμα», διοργανώνει λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα: «Το κλίμα αλλάζει, ο κόσμος μας αλλάζει. Εμείς;»

Μια διαπίστωση που δεν κινείται πια στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά αποτελεί μιαν ανησυχητική πραγματικότητα. Μέρα με τη μέρα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον πλανήτη. Απανωτοί καύσωνες, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και καταστροφικές πυρκαγιές. Έντονες και ξαφνικές βροχοπτώσεις και εκτεταμένες πλημμύρες. Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ζώα και φυτά απειλούνται με εξαφάνιση.

Πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι τέσσερις εποχές του χρόνου μοιάζουν μια μακρινή ανάμνηση ενός παρελθόντος που οριστικά θα χαθεί. Ο κόσμος μας αλλάζει. Εμείς;

Η εκστρατεία «Δράση για το κλίμα» αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών, πολιτών και φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

Η εκστρατεία είναι επικεντρωμένη ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους κόλπους της οποίας μπορούν να διαμορφωθούν συνειδητοποιημένοι πολίτες, υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον και την αειφορία.

Οι μαθητές καλούνται να υιοθετήσουν μιαν ενεργή στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να «πάρουν μέρος στη λύση». Ο λογοτεχνικός διαγωνισμός στοχεύει στο να συμβάλλει στον περαιτέρω προβληματισμό των μαθητών πάνω στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και στη διάδοση ενός μηνύματος στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σε ποιους απευθύνεται ο λογοτεχνικός διαγωνισμός:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και είναι χωρισμένος σε δύο κατηγορίες:

α. Για μαθητές δημοτικού

β. Για μαθητές γυμνασίου & λυκείου

Οι συμμετοχές μπορεί να είναι είτε:

α. Ατομικές

β. Ομαδικές

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καλούνται να προβληματιστούν πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον… και να απαντήσουν με δημιουργικό τρόπο, εκφράζοντας τις δικές τους ευαισθησίες, ανησυχίες αλλά και προτάσεις μέσω της τέχνης του γραπτού λόγου: λογοτεχνικά κείμενα, παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα.

Επιτροπή αξιολόγησης:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός

Τζίνα Καλογήρου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χριστίνα Κάτσενου, Εκπαιδευτικός-Μέλος ΔΣ Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας-Κριτικός λογοτεχνίας

Γιάννης Παπαδάτος, Κριτικός λογοτεχνίας-Εκπαιδευτικός

Απονομή βράβευσης:

Τα έργα που θα βραβευθούν θα παρουσιαστούν σε απονομή βράβευσης που θα γίνει σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, οι οποίες θα προσφέρουν βιβλία στους μικρούς βραβευμένους συγγραφείς. Η απονομή θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη και θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Τα βραβευμένα κείμενα θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Χάρτινη Πλατεία» των Εκδόσεων Πατάκη και στα ηλεκτρονικά site των Εκδόσεων Πατάκη και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Προδιαγραφές έργων:

Κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να συμμετάσχει με ένα ατομικό και ένα ομαδικό λογοτεχνικό έργο. Τα λογοτεχνικά έργα θα πρέπει να φέρουν ευδιάκριτα το όνομα του συγγραφέα τους και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Τα ομαδικά έργα τάξεων ή σχολείων θα πρέπει να συνοδεύονται και με λίστα με τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν. Τα λογοτεχνικά κείμενα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 3000 λέξεις. Τα έργα δεν θα επιστραφούν και άρα οι δημιουργοί τους θα πρέπει να κρατήσουν αντίγραφα.

Αποστολή έργων:

Τα λογοτεχνικά έργα μπορούν να αποσταλούν το αργότερο μέχρι και τις 30 Απριλίου 2008, είτε σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση medsos@medsos.gr με θέμα «Για το λογοτεχνικό διαγωνισμό» είτε σε χειρόγραφη με κούριερ ή με απλό ταχυδρομείο με την ένδειξη «Για το λογοτεχνικό διαγωνισμό» στη διεύθυνση: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, 10440 Αθήνα

Παρακαλούμε μη στέλνετε συστημένες επιστολές.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας Τηλ./φαξ: 210 82537435, 6974 829523, Εmail: annako(papaki)medsos.gr

από το Ecology-Salonica
και τον Ανεμο

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home