Saturday, September 15, 2007

The Weather Makers

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη

Κάποια στιγμή, αυτόν τον αιώνα, θα έρθει η μέρα που η επίδραση του ανθρώπου στη διαμόρφωση του κλίματος θα ξεπεράσει όλους τους άλλους παράγοντες. Την περασμένη δεκαετία είδαμε το πιο ισχυρό El Ninio, τον πιο καταστροφικό τυφώνα των τελευταίων διακοσίων ετών, και τα πιο θερμά καλοκαίρια που καταγράφτηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

«Ενας στους πέντε ζωντανούς οργανισμούς πάνω στον πλανήτη μας θα εξαφανιστεί, εξαιτίας της αύξησης στην ατμόσφαιρα της ποσότητας των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τα οποία θα συσσωρευτούν τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ανάμεσα στ' άλλα στο βιβλίο «The Weather Makers: How Man is Changing the Climate and What it Means for Life on Earth» (Εκδόσεις: «Grove/Atlantic, Inc.») ο γνωστός παλαιοντολόγος, ειδικός στα θηλαστικά, Tim Flannery. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό, αλλά αξίζει μια αναφορά σ' αυτό, μιας και μετά τα όσα συνέβησαν μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί στο μέλλον να αποδειχτεί προφητικό.

Περιγράφοντας την ιστορία των κλιματικών αλλαγών και το πώς αυτές θα εξελιχθούν στον αιώνα μας, αλλά ταυτόχρονα και το τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε ένα κατακλυσμικό μέλλον, το βιβλίο, για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση και ένα κάλεσμα αφύπνισης. «Οι άνθρωποι είναι σήμερα αυτοί που φτιάχνουν τον καιρό», γράφει ο Flannery και ισχυρίζεται ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιοριστεί η επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εάν η σημερινή γενιά αποτύχει να το κάνει, θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού, σ' έναν Μεσαίωνα που θα προκληθεί από τις κλιματικές αλλαγές».

Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε ειδικούς κι έτσι ο συγγραφέας εξηγεί πολύ καλά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις έννοιες «φαινόμενο του θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας και κλιματική αλλαγή», σημειώνοντας ταυτόχρονα τις διασυνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Flannery, «η σύγχρονη εποχή, η "Εποχή της Ανθρωπότητας", η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 8.000 χρόνια, δείχνει σημάδια ότι βρίσκεται σε άσχημο δρόμο». Ο Flannery δίνει στοιχεία για τις οικολογικές μεταβολές που έχουν ήδη συμβεί στις πολικές περιοχές, τις εξαφανίσεις ειδών, τις μεταβολές των βροχοπτώσεων, την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας και την εμφάνιση ακραίων καιρικών γεγονότων. Κι όλα αυτά εξαιτίας μιας αύξησης της θερμοκρασίας μόνο κατά 0,63 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 1/5 με 1/10 αυτής που αναμένεται να συμβεί στον αιώνα μας.

Ο Flannery δεν αφήνει έξω από το βιβλίο του την πολιτική και αναφέρεται τόσο στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (χάρη στο οποίο περιορίστηκαν οι εκπομπές CFC) όσο και στο Πρωτόκολλο του Κιότο (προσπάθεια για τον περιορισμό του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα κι άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Επίσης εξετάζει το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση καθώς και τις σχέσεις της με τη βιομηχανία και κατηγορεί τη βιομηχανία πετρελαίου ότι συνειδητά δίνει ανακριβή εικόνα για τους κινδύνους μιας κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο Flannery δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή όλων αυτών των γεγονότων, αλλά προτείνει και λύσεις, κάνοντας λόγο για μια οικονομία βασισμένη σε παράγωγα του υδρογόνου.

(της Κων/νας Γιαννούτσου, στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Εελυθεροτυπίας- 14/09/2007)

Labels: ,

3 Comments:

Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Καλοπροαίρετη και αυτή η ανάρτηση σε αυτό το φιλόξενο ιστοχώρο.
Αλλά συμβαίνει μερικοί να μην τα παίρνουμε από πετρελαιάδες, όπως συμβαίνει με τον Μπους, λ.χ., που η κυβέρνησή του ενισχύει με τεράστια κονδύλια τους κρατικούς υποστηρικτές τής δήθεν "συλλογικής ευθύνης" για μια όχι τόσο βέβαιο ότι θα συνεχιστεί υπερθέρμανση - ενώ η ελίτ ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο ψύξης, που οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει πριν λίγα χρόνια, βλ. http://klimatika.blogspot.com .
Θα επαναλάβω την αυτονόητη απορία που δεν απαντούν τόσο οι υποκριτές ρεπουμπλικανοί όσο και οι υποκριτές γκόρηδες:
Γιατί τόσα χρόνια δεν αναλαμβάνουν αυτοί οι "εκλεκτοί" άμεσα μια εκστρατεία για διεθνή εκεχειρία, φιλειρηνική αμεσοδημοκρατική συνεργασία, κατά του υπερκαταναλωτισμού, υπέρ της αναδάσωσης τόσων ερήμων και υπέρ της αποσιωπημένης αυτάρκειας;
Τι απαντάνε στην ερώτηση κατά πόσο ο εκφοβισμός τους βοηθά στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των επιθετικών δολαριανών, των μεγάλων σεισμών, των τσουνάμι, των Κατρινών και του καθόλου αποκλειόμενου ενδεχόμενου μιας απότομης ψύξης λόγω μεγάλης έκρηξης ηφαιστείου;
Ελπίζω οι αναγνώστες που μελετούν και τις δυο απόψεις να σκέφτονται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να δράσουν ως διασώστες (αν δεν το κάνουν ήδη), σε μια κατευθυνόμενα εξουθενωμένη, πομπηιακή ανθρωπότητα, η οποία συχνά ρωτά: τι συμβαίνει, τι μας περιμένει;
Ας τους συμπαραστεκόμαστε, αντίθετα με τον αυτοκράτορα και το ιερατείο του που εγκατέλειψαν την ξενύχτισσα Πομπηία...

September 16, 2007 at 7:33 AM  
Blogger ellinida said...

Εγώ τείνω προς την υπερθέρμανση του πλανήτη, χωρίς βέβαια ν'αμφισβητώ ότι αποκλείεται και μιά ψύξη αν θα συνέβαινε μιά τεράστια έκρηξη ηφαιστείου.
Ωστόσο αυτήν την στιγμή ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και αυτή είναι η ορατή πραγματικότητα.
Ενα σημαντικό ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι αν ρόλο στην κλιματική αλλαγή παίζει και το HAARP. Δεν είναι κατά την ταπεινή μου άποψη, και χωρίς να είμαι επιστήμονας, δυνατόν να μην υπάρχουν επιπτώσεις όταν βομβαρδίζουν την ιονόσφαιρα με ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

September 16, 2007 at 11:59 PM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Αγαπητή, Ελληνίδα,
ίσως έχεις προσέξει ότι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, μερικοί επιμένουμε στις συλλογικές αποφάσεις και σε απλά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, αντίθετα από τους ελιτιστές επιθετικούς (αυτό δεν αφορά όσους καλοπροαίρετα υπερασπίζονται την αλλαγή στάσης για τη μόλυνση, την υπερκατανάλωση κλπ)υπερσυντηρητικούς και ψευτοπεριβαλλοντιστές , οι οποίοι πάνε να μας διχάσουν, κατηγορώντας μας για "συλλογική ευθύνη" και σαμποτάρωντας κάθε δημόσια συζήτηση.
Επ' ευκαιρία να ένα προχθεσινό δημοσιευμένο δείγμα ότι νοιάζονται πώς θα κανιβαλίσουν (αυτοκαταστρεφόμενοι...) και όχι πώς θα σώσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε:

"Κρίση στην κλιματική έρευνα για τις ΗΠΑ"

Πολλά προγράμματα κατασκευής αισθητήρων δορυφόρων έχουν ακυρωθεί, όπως το πρόγραμμα Hydros, που αποσκοπούσε στη μελέτη του φυσικού κύκλου των υδάτων της Γης.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μειώνει τον αριθμό των δορυφόρων, που συλλέγουν καιρικά και κλιματικά στοιχεία, αντικαθιστώντας τους με στρατιωτικούς δορυφόρους.
Το Πεντάγωνο, η Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών, αλλά και η ίδια η ΝΑΣΑ θα εξαρτώνται τώρα από ευρωπαϊκούς δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, για τη συλλογή κλιματολογικών στοιχείων.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kath extra_21_14/09/2007_203619

Επειδή οι επιθετικοί εμποδίζουν τη διάδοση των πραγματικών δυνατοτήτων τής ανθρωπότητας, νομίζουμε, στην αντιαυταρχική παρέα μας, ότι πολλά μπορούμε κι εμείς κι εκείνοι να ελπίζουν (ότι θα θεραπευθούν - το εφαρμόζουμε πάντα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα' θυμηθείτε ότι κάπως έτσι μειώθηκε η πρωτομεσαιωνική τρομοκρατία) κάθε φορά που ΣΥΖΗΤΑΜΕ με μόνη προτεραιότητα τη φιλειρηνική συλλογική αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.
Χρόνια παρακαλάμε για τέτοιες συζητήσεις και σπάνια χαιρόμαστε να βρίσκουμε ανταπόκριση.
Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος άμυνας, χωρίς να αγριεύουμε τους μήνιν πάσχοντες, χωρίς να ποτίζουμε τους συνανθρώπους μας ενοχές, χωρίς να φοβίζουμε οποιονδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην επιβίωση της ανθρωπότητας;

September 17, 2007 at 4:25 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home