Tuesday, September 4, 2007

Παρατηρητήριο καταστροφών

Απάντηση από 7 κορυφαίους επιστημονικούς φορείς της χώρας στα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα...


Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τη συγκρότηση παρατηρητηρίου για τη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των εξαγγελθέντων μέτρων για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των επτά κορυφαίων επιστημονικών φορέων της χώρας, παρουσία του αντιπροέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου. Το νέο αυτό όργανο θα λειτουργεί για όλες τις φυσικές καταστροφές και είναι η απάντηση στο μεγάλο «έλλειμμα αποτελεσματικότητας» στην υλοποίηση μέτρων που εξαγγέλλονται.

Εκφράζοντας την αγωνία των πολιτών για την «επόμενη ημέρα», δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες, θα ελέγχουν και θα συμβάλλουν με το επιστημονικό τους κύρος, ενώ εξέφρασαν το παράπονό τους προς τους κρατούντες για τους οποίους είπαν ότι «δεν βλέπουν, δεν ακούν». Μίλησαν για εθνική τραγωδία, εξέφρασαν όμως και την αισιοδοξία τους ότι τελικά μπορεί να βγει κάτι καλό από τις στάχτες. Ειδικά για την Πελοπόννησο, ζήτησαν να εφαρμοστούν πρωτοποριακά προγράμματα, με νέα αντίληψη και σεβασμό στο περιβάλλον, που να την καταστήσουν σε μια δεκαετία οικολογικό παράδεισο.

Οι εκπρόσωποι της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και του Ε.Μ. Πολυτεχνείου

ανακοίνωσαν τη λειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, που θα διαθέτει τηλεφωνικές γραμμές (210-3291521 και 3291522) και ηλεκτρονική διεύθυνση (grpoleodom@central.tee.gr).

Δεσμεύτηκαν ότι σε τέσσερις μήνες θα παραδώσουν πιλοτική μελέτη για την ανασυγκρότηση των οικισμών. Σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο το εγχειρίδιο για την αποκατάσταση των κτιρίων, γιατί όπως αποκαλύφθηκε δεν διαθέτουμε προδιαγραφές για τις ζημιές από πυρκαγιά.

Εξέφρασαν φόβους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν περιβαλλοντικοί μετανάστες και ζήτησαν να συμπληρωθούν τα μέτρα ενίσχυσης με προγράμματα ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι στον τόπο τους. Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα, να προστατευθούν τα μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και ο βιότοπος του Καϊάφα.

Οι επιστημονικοί φορείς, όπως έκαναν μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα και δεν πήραν απάντηση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ζητούν την εφαρμογή 10 άμεσων μέτρων και καλούν τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια στα εξής βασικά ζητήματα:

* Τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ για όλα τα νομοσχέδια και τις κανονιστικές πράξεις που αφορούν το περιβάλλον. Τη θέσπιση ποινικών και αστικών ευθυνών για τους παραβάτες του μέτρου.

* Τη δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος, με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα δασών και αιγιαλών.

* Την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που ανεγείρονται σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Ζητούν επίσης την κατά προτεραιότητα προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού και τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Eλευθεροτυπία

Labels:

1 Comments:

Blogger ellinida said...

Καλό θα ήταν να εισηγηθούν και την απόλυση όσων ενεπλέκονται στο κτίσιμο των αυθαιρέτων. Αν κάποιοι έχαναν την δουλειά τους κάθε φορά που χτιζόταν σε μιά περιοχή αυθαίρετο, τότε και την δουλειά τους θα έκαναν οι αρμόδιοι και θα το σκεφτόντουσαν πολύ καλά πριν το κάνουν.
Χτίστηκαν στην γειτονιά μου δύο αυθαίρετα φέτος. Ολοι ήρθαν, όλοι τα τσάκωσαν κι'έφυγαν.

September 5, 2007 at 11:58 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home