Friday, September 7, 2007


Ποιό από αυτά τα δύο συνεισφέρει περισσότερο
στη παγκόσμια θέρμανση;


Δεν είναι αυτό που ξεκινά το αυτοκίνητο!

Μειώνοντας ή ακόμα καλύτερα βγάζοντας
τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μας
είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος
να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.



Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΖΩΩΝ ΦΑΡΜΑΣ


ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0970e/a0970e17.pdf

http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.html

http://xortofagia.blogspot.com/2006/12/blog-post_18.html





Labels:

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Δεν είμαι οπαδός τής κρεωφαγίας, αλλά των δημόσιων συζητήσεων:
Στην Αυστρία και τη Γερμανία έπεσαν ήδη πρωτοχιόνια (από υπερθέρμανση άραγε;), οι "εγκέφαλοι" τής υπερθέρμανσης ποτέ δεν παρουσιάζουν σε δημόσιο διάλογο τις θέσεις τους
(http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/www.html)
και, ακόμα και αν μας είχαν πείσει όλους, ρωτάμε πολύ απλά γιατί δεν είναι σε κανενός τους προτεραιότητα η διεθνής εκεχειρία, οι συλλογικές αποφάσεις, τα αυτάρκη αγροκτήματα, αλλά σιγοντάρουν την κατασκευή περισσότερων ραδιενεργών εργοστασίων και την τυφλή υποταγή 6,5 δις εξουθενωμένων ανθρώπων σε νέα δόγματα, που τα διαφημίζουν σπάταλοι επαγγελματίες σωτήρες, τύπου γενοκτόνου Γκορ.
Και μια ακόμα ερώτηση: πώς να εξηγήσουμε ότι ένα από τα πλέον αιμοδιψή καθεστώτα, οι δολαριανοί, χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά την προπαγάνδα περί συλλογικής ενοχής για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ οι ίδιοι αρνούνται το δικό τους μερίδιο;
Ας έχετε ακουστά μια απάντηση: ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Μεξικό με την πρώτη αναμενόμενη από τους ίδιους ψύξη (http://www.nap.edu/html/climatechange-brief/abruptclimatechange-brief.pdf), όπως, άλλωστε έδειξαν στην ταινία τους "Τhe day after tomorrow", που αντί για "Μεθαύριο", μεταφράστηκε "μετά την επόμενη μέρα".
Μπορεί να έχουμε κι εδώ εισβολείς αύριο, αφού η μανία τους τους εμπόδισε τόσες δεκαετίες να αναδασώσουν τις ερήμους τού πλανήτη, μήπως βρουν καταφύγιο...
Αλλά τους λέμε από τώρα ότι οι πόλεμοι δεν έχουν σταματήσει εδώ και 6.000 που άρχισαν. Αυταπατώνται όσοι σέρνονται με την εμμονή ότι θα επιβιώσουν χωρίς φιλειρηνικά έθιμα.
Συγνώμη αν σας στενοχώρησα, ήθελα απλά να παρατίθεται και η άλλη πλευρά, που δεν είναι, βέβαια, οι ρεπουμπλικανοί αδιάφοροι.

September 7, 2007 at 5:03 AM  
Blogger ecoChris said...

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές σκοπιμότητες πίσω από την άβολη αλήθεια της Παγκόσμιας θέρμανσης και φυσικά μεγάλη αμφισβήτηση από πάρα πολλούς επιστήμονες για το κάτα πόσο οφείλεται στον άνθρωπο.

Ανεξάρτητα όμως απ’αυτό ο καθένας από μας έχει το μερίδιο του στη μόλυνση του πλανήτη και είναι πλέον άμεση προτεραιότητα να κάνουμε επιλογές που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο πόστερ για να αναδείξω το θέμα της γενικευμένης μόλυνσης του περιβάλλοντος λόγω της διατροφής με ζωικά προϊόντα που δυστυχώς περνάει απαρατήρητο.

Σήμερα η βιομηχανική εκτροφή ζώων, σύμφωνα και με τη πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων, και πείνα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή τα ζωικά προϊόντα είναι υπεύθυνα για την παχυσαρκία, τις εκφυλιστικές ασθένειες και την γενικότερη επιδείνωση της υγείας των ανθρώπων.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιό αναποτελεσματικό και που να καταπατά τόσο βάρβαρα την ιδέα της αειφορίας από όσο ο κλάδος της βιομηχανικής εκτροφής ζώων.

Είναι επιεικώς πρόκληση να σπαταλάμε:

-15 κιλά σιταριού για να πάρουμε 1 κιλό κρέας

-22.000 λίτρα νερού για να πάρουμε 1 κιλό κρέας ενώ χρειάζονται μόλις 220 λίτρα για 1 κιλό δημητριακών

-το 1/3 της ενέργειας στη παραγωγή κρέατος

Είναι σαν να χαραμίζουμε 1 δέντρο για να παράγουμε 1 οδοντογλυφίδα.

Εδώ πρόκειται για μνημειώδη κατασπατάληση και χαράμισμα φυσικών πόρων.

Για να μην πούμε και για τη μνημειώδη και αχρείαστη βαρβαρότητα της σφαγής 55 δισεκατομμυρίων ζώων το χρόνο (χωρίς να υπολογίζονται τα ψάρια).

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και κάνουν προσπάθειες να γίνουν φιλικοί προς αυτό.

Νομίζω ότι είναι καιρός να λάβουν υπ’όψιν τους και τον αντίκτυπο της διατροφής τους στο περιβάλλον και να κάνουν και εκεί αντίστοιχα φιλικές επιλογές, που θα οφελήσουν επίσης τα μέγιστα και την υγεία τους και τα ζώα.

September 7, 2007 at 7:46 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

...έχω κι εγώ μία ερώτηση... γιατί οι μεγαλύτερες παπαριές γράφονται πάντα από ανώνυμους;

September 7, 2007 at 8:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η διεθνής εκεχειρία, οι συλλογικές αποφάσεις, τα αυτάρκη αγροκτήματα είναι οι "παπαριές", που σ΄ενοχλούν, διαγόρα, και, ως συνήθως, χρησιμοποιείς ως πρόφαση την ανωνυμία; Δηλαδή βλέπεις αφυψηλού και το "ανώνυμο" πλήθος; Δεν είσαι έτοιμος να απαντάς ανεξάρτητα από το πρόσωπο που ρωτάει;
Ή μήπως ενοχλείσαι από τα σενάρια που επεξεργάζονται επίσημα οι ΗΠΑ;
Στη Βρετανία, πάντως, "η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δεν έχουν οριστικά καταλήξει στο αν η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος" (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_792058_29/07/2007_235842).
Σου φαίνεται ελπιδοφόρα κριτική να βρίζεις χωρίς να αντιπροτείνεις, ακατάδεχτα;
Ο αναρτήσας δεν πήρε καθόλου προσωπικά τη γνώμη, κι αυτό είναι δημοκρατική στάση.
Αλλά, φαίνεται, ορισμένοι φοβάστε να συζητήσετε με όσους σας αμφισβητούν. Κρίμα.

September 8, 2007 at 5:39 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home