Sunday, July 22, 2007

ΑΙΟΛΙΚά ΠάΡΚΑ: ΕΝέΡΓΕΙΑ ΠΡάΣΙΝΗ ή ΜΑύΡΗ..?



Πράσινη σαν τα δέντρα ή μαύρη σαν τα αποκαΐδια, εννοείται. Αφού μελέτησα όσα βρήκα (ευχαριστώ αυτόν που ενημέρωσε) αναρωτιέμαι ποια είναι η σχέση των αιολικών πάρκων με τις πρόσφατες φωτιές. Πάλι "αναδιανομή πλούτου" προβλέπω, μερικοί θα γίνουν πλουσιότεροι, δλδ, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα μείνουμε απαθείς..?


http://www.green-planet.gr/articles_anemogenitries.htm

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=695753

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=693907

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=328436

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685866

Video: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=689187

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=703873

Labels: , , ,

10 Comments:

Blogger zero2one said...

Διάβασα προσεκτικά τα αρθράκια στα οποία παραπέμπεις.

[Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα ανατρέπεται ο κόσμος γύρω μου όταν εμβαθύνω λίγο σε κάτι. Αφ' ενός σοκάρομαι, αφ' ετέρου χαίρομαι όταν πλησιάζω _λίγο_ περισσότερο στην αλήθεια].

Ωραία. Κι ύστερα από αυτά τι; Λες να μη μείνουμε απαθείς και καλά λες. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα σωστή ενημέρωση. Να τοποθετηθεί κάποιος ειδικός επί του θέματος. Ύστερα να αναλάβει το υπουργείο.

Το αδρανές -όπως όλα- υπουργείο... Υποθέτω ότι θα πρέπει πάλι οι πολίτες να το τσιγκλίσουν λίγο [ή πολύ] ώστε να το αναγκάσουν να αναλάβει.

Αν οι ανεμογεννήτριες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, τότε ας κοπεί η όποια επιδότηση κι ας μεταφερθεί σε κάτι που αξίζει περισσότερο. π.χ. πράσινες κατοικίες, όπως λέει και κάποιο από τα αρθράκια.

July 22, 2007 at 10:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Εκτός από όλα αυτά θα ήθελα να επισημάνω κάτι ακόμη. Ο Ελικώνας, το βουνό των Μουσών, αντί να είναι Εθνικός Δρυμός και προστατευόμενο Δάσος, μετά τον άγριο βιασμό που υπέστη για να του απομυζήσουν τον βωξίτη, τώρα τον έκαψαν κιόλας…! Εκείνοι που θέλουν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες όχι μόνο εκεί όπου επιτρέπεται αλλά κι εκεί όπου δεν τους δίνεται άδεια. Είναι πλέον γνωστό στο πανελλήνιο ότι η μεγάλη φωτιά που ακόμη σιγόκαιει ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι πάρα πολλές αλλά οι εξουσίες κωφεύουν...

July 22, 2007 at 2:21 PM  
Blogger ellinida said...

Διάβασα τα λινκς αλλά δεν ικανοποιήθηκα. Θα ήθελα ανάλογα στοιχεία και για τις άλλες μορφές ενέργειας. Είναι πιό καθαρός ο λιγνίτης δηλαδή; Εκεί δεν καταστρέφονται βουνά;
Και το πετρέλαιο; Oι πετρελαιοκηλίδες; Το ότι δεν έχουμε πάθει καμμιά ζημιά τύπου Ισπανίας το χρωστάμε στην καλή μας τύχη.
Να σας υπενθυμίσω και την φωτιά στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.
Τα βρήκα υπερβολικά τα άρθρα. Το ότι θα αναλάμβαναν οι ξένες εταιρίες ήταν αναμενόμενο. Αφού εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε. Και με τι κεφάλαια άλλωστε...
Αφού η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται και δεν είμαστε σε θέση σαν Ελλάδα να την καλύψουμε ήταν φυσικό επόμενο.
Και μιά ερώτηση. Πόσοι από σας έχετε πάει κοντά σε ανεμογεννήτρια;
O θόρυβος δεν είναι μεγάλος.
Οσο για το άλλο που διάβασα, ότι θα χρειαστεί να ανοιχτούν δρόμοι κλπ που θα καταστρέψουν τα δάση κλπ, δεν χρειάζεται να είναι τόσοι φαρδείς οι δρόμοι. Που και πάλι χρήσιμο θα ήταν, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πιό πολλά δάση καίγονται γιατί δεν υπάρχει τρόπος να πλησιάσει η Πυροσβεστική.
Χίλιες φορές ανεμογεννήτριες παρά νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.
Θα με ενδιέφερε επίσης να μάθω τι αντιπροτάσεις έχετε. Με ποιόν τρόπο δηλαδή να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα;
Να μείνουμε εσαεί δέσμιοι των πολυεθνικών του πετρελαίου; Η να κάνουμε πυρηνικά εργοστάσια;

July 22, 2007 at 6:26 PM  
Blogger ellinida said...

Να βάλω κι'εγώ ένα λινκ που τα λέει καλύτερα από εμένα.

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/04/blog-post_25.html

July 22, 2007 at 6:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μπράβο στη Ροδιά που έβαλε το θέμα !
Πίσω από την ενεργειακή απληστεία βρίσκονται αυτοί οι μισάνθρωποι που κατευθύνουν τον υπερπληθυσμό και τον καταναλωτισμό. Ας μη φοβόμαστε να το λέμε, γιατί έτσι κάποιοι θα διδαχθούν από την αυτοκαταστροφή τού "κατακυριεύσατε την Γην".
Αλ Γκορ, WWF, BP : "ό,τι αρπάξουνε" κι αυτοί…
Παγκόσμια Υπερθέρμανση: Ένα Βολικό Ψέμα:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=20070315&articleId=5086
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=708909

WWF της αγγλ.μοναρχίας για προστατευμένους χώρους διακοπών Chevron και Jaguar:
http://louisproyect.wordpress.com/2005/05/09/jared-diamonds-collapse-conclusion/

July 22, 2007 at 11:58 PM  
Blogger Rodia said...

Υπάρχουν ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν προτάσεις για σχεδιασμό και κατασκευή κτιρίων μη ενεργοβόρων, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται, προεξάρχοντος μάλιστα του αρμόδιου υπουργείου.
Υπάρχουν φωτοβολταϊκά για συγκέντρωση ενέργειας από τον ήλιο. Η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια (σχετικά με την Ελλάδα, ε) έχουν αναπτύξει αυτή τη μέθοδο, η οποία κοστίζει ΠΟΛΥ φτηνότερα (το 1/3) από όσο σε μας εδώ. Γιατί; Επειδή οι μίζες των αντιπροσώπων είναι τεράστιες -ως συνήθως...

Υπάρχει ακόμα η πρόταση για ατομική χρήση αιολικής ενέργειας για κάθε κτίριο, της οποίας το πλεόνασμα έχει προταθεί (δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα σχετικό Δ/γμα) θα πωλείται στη ΔΕΗ. Γιατί δεν προωθείται; Γιατί αντί γι αυτό, προωθούνται τα αιολικά πάρκα, για τα οποία υπάρχουν τόσες αρνητικές αναφορές διεθνώς;

~~ Ελληνίδα, μάλλον δεν έχεις πάει κοντά σε ανεμογεννήτρια από αυτές που θα τοποθετηθούν. Αυτές που υπάρχουν στη χώρα μας μέχρι τώρα είναι νάνοι...

~~ Eriethel, λυπάμαι για τον Ελικώνα.. δεν το ήξερα. Ενημέρωσε πιο αναλυτικά, παρακαλώ:-)

~~ Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις εργοληπτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των αιολικών πάρκων, μπορεί να καταλάβει περισσότερα. Η μάσα των κουμπάρων (νομίζω) ενδιαφέρει περισσότερο παρά η αποτελεσματικότητα του μέσου.

~~ Αλήθεια, αν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί δεν μας τις δείχνουν;
Ολα πια άρπα-κόλλα; Βαρέθηκα λέμε...

July 23, 2007 at 3:50 PM  
Blogger Marialena said...

Φίλες και φίλοι ψυχραιμία! Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου λόγω εξειδίκευσης στο επάγγελμά μου να γνωρίζω τα θέματα των ανανεωσίμων πηγών ενέργειας, άσχετα που δεν επιλέγω να τα συνδέω με τις προσωπικές μου ενασχολήσεις.

Πέραν τούτου, έχουμε και λέμε: Όσες περιοχές καλύπτονται από την συνθήκη Natura 2000, προστατεύονται και δεν επιτρέπεται κανενός είδους οικοδόμησης ή εγκατάστασης ΑΠΕ (Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας). Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η συνθήκη αυτή και τηρείται ανά την επικράτεια.

Οι ισχυρισμοί ότι τα δάση κάηκαν για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες δεν ευσταθεί. Υπάρχει τόσο ο ενεργειακός χάρτης της χώρας μας, όσο και περιοχές με το κατάλληλο αιολικό δυναμικό που προσφέρονται για τοποθέτηση των γεννητριών.

Ούτε σας πληροφορώ μπορεί ο καθένας να πάρει άδεια για να τοποθετήσει όπου θέλει μια ανεμογεννήτρια. Υπάρχουν συγκεκριμενες διατάξεις του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (ΦΕΚ 448, τεύχος Β', 3/4/2007), που αναφέρει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να καταθέσει πρόταση προς αξιολόγηση για παραγωγή ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον και η χώρα μας προσφέρεται σε πολλά μέρη για παραγωγή ρεύματος από αυτήν. Αν παρόλα αυτά όμως, υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνια ότι οι Εθνικοί μας Δρυμοί που τέθηκαν σε δοκιμασία πρόσφατα ότι θα γίνουν κερασάκι στη τούρτα στους μεγαλοεπενδυτές στο χώρο της ενέργειας, τότε η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει επακριβώς το γράμμα του νόμου και να προστατεύσει τις περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Η Αττική άλλωστε, είναι περιοχή που επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες νομαρχίες η εγκατάσταση εγκαταστάσεων από ΑΠΕ, γι' αυτό και δεν βλέπουμε να ξεφυτρώνουν εντός περιφερείας πρωτευούσης ανάλογα πάρκα ΑΠΕ.

Ροδιά, ευχαριστώ για την ευκαιρία να δώσω και άλλη μια οπτική στο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της εφαρμογής των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στη χώρα μας. Μαριαλένα

July 24, 2007 at 4:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η αιολική ενέργεια όπως και οι υπόλοιπες "ΑΠΕ" καλύτερα να τις λέμε "ΕΠΕ" είναι επικουρικής σημασίας εξαρτωμενες από τις μετεωρολογικές συνθήκες και απολύτως αναξιόπιστες. Επίσης ειδικά οι ανεμογεννήτριες είναι βαριές βιομηχανικές κατασκευές και χρειάζονται συνεχή υποστήριξη από συμβατικούς σταθμούς για την αποφυγή πιθανών μπλακάουτ. Για την αντικατάσταση ενός συμβατικού σταθμού παραγωγής ρεύματος θεωρητικά χρειάζονται χιλιάδες ανεμογεννήτριες και σφαγιασμός εκατοντάδων χιλιομέτρων βουνοκορφών αλλά και πάλι αν έχει άπνοια θα παίρνουμε ενέργεια ίση με μηδέν! Να μην βάλουμε καμμία όταν πάμε στην εξοχή καλό είναι να βλέπουμε δέντρα και όχι κλωνοποιημένα σιδερένια παλούκια που εκτός από άχρηστα και παραφωνία στο τοπίο δεν θα ήταν ούτε σαν επένδυση συμφέρουσα οικονομικά χωρίς την σκανδαλώδη επιδότησή τους!
Θα πείτε καλύτερος ο λιγνίτης; Ποιος μίλησε για λιγνίτη; Να φτιάξουμε πυρηνικά εργοστάσια για άφθονη πεντακάθαρη και απολύτως αξιόπιστη ενέργεια!

January 26, 2008 at 9:41 AM  
Anonymous Anonymous said...

To νέο χωροταξικό είναι εγκληματικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες και δη για την αιολική. Το μεγαλύτερο βάρος της εγκατάστασής τους πέφτει σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ άλλες περιοχές με ίδιο αιολικό δυναμικό εξαιρούνται.
Επειδή κατάγομαι από έναν τέτοιο δήμο και νοιάζομαι πραγματικά για αυτόν, και επειδή οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την εγκατάστασή τους είναι ανεπαρκείς, έως να με πείσουν θα είμαι κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση τους (παρότι δεν είμαι). Καταλαβαίνω την εξωραισμένη και διαστρεβλωμένη οπτική που έχετε πάνω στο ζήτημα ως οικολόγοι (ή , δυστυχώς, οικολογίζοντες). Αν είχατε όμως ζήσει από κοντά σε μια τοπική κοινωνία το ζήτημα αυτό, και αν είχατε αντιληφθεί τι είδους άτομα εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες, και τι μεθόδους απεργάζονται θα ήσασταν ιδιαίτερα καχύποπτοι. Η αιολική ενέργεια δυστυχώς δεν τυγχάνει σοβαρής αντιμετώπισης, απλά είναι μια καλή ευκαιρία να επωφεληθούν κάποιοι. Οι κυβερνώντες φτάνουν τα όρια που θέτει η ΕΕ, οι επιχειρηματίες επωφελούνται επιδοτήσεων.

February 13, 2009 at 10:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://aquamas584.livejournal.com/]Watches[/url]
Watches

November 3, 2010 at 7:51 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home