Sunday, February 4, 2007

Gulf Stream: Ένας ποταμός μέσα στον ωκεανό

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία-παραγωγή Νίκου Κούτσικα & Stephan Poulle
  • Προβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρας Ενέργειας 2007 (29 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου).
  • Ερευνά τις κλιματολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν σε παγκόσμια κλίμακα, στην περίπτωση που το Ρεύμα του Κόλπου σταματήσει την ευεργετική του επίδραση στο κλίμα της Βόρειας Ευρώπης.
Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ο φυσικός θερμοστάτης της Ευρώπης: μεταφέρει στην Ευρώπη θερμότητα από τους τροπικούς. Από το 1992 έως σήμερα, το Ρεύμα έχει επιβραδυνθεί κατά περίπου 30% από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα τα θερμά ύδατα να εκτρέπονται από την Ευρώπη. Οι ειδικοί εκτιμούν πως, αν διακοπεί η ροή του Ρεύματος, η Βόρεια Ευρώπη θα βυθιστεί απότομα σε πολικό ψύχος. Ίσως επειδή η τελευταία φορά που είχε διακοπεί ήταν στην τελευταία περίοδο των παγετώνων, πριν 12.000 χρόνια...

Αυτά τα αισιόδοξα για σήμερα...

Πηγές: Pathfinder.gr, News in.gr, Focus

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

www.friendsofscience.org
Διαβάστε τις ηλιακές κηλίδες – μετά από την πρόσκαιρη υπερθέρμανση :
Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για επικίνδυνη παγκόσμια ψύξη

Καναδάς, 20 Ιουνίου 2007
« Το μόνο σταθερό για το κλίμα είναι ότι αλλάζει συνεχώς και, κατά περιόδους, αρκετά γρήγορα.
» Πολλές φορές στο παρελθόν, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες από σήμερα, και, περιστασιακά, ήταν πιο κρύες. Μόλις 6.000 χρόνια πριν, ήταν περίπου 3°C θερμότερες από τώρα. 10.000 χρόνια πριν, ενώ ο κόσμος έβγαινε από τη χιλιετή κρύα περίοδο γνωστή ως «νεώτερη Δρυάδα», οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν μέχρι και 6°C σε μια δεκαετία, δηλ. 100 φορές γρηγορότερα από την αύξηση 0.6°C του προηγούμενου αιώνα που έχει αναστατώσει τους περιβαλλοντιστές.
» Οι εργασίες μας βρίσκουν εξαιρετικούς συσχετισμούς μεταξύ των κανονικών διακυμάνσεων στη λαμπρότητα του ήλιου και του γήινου κλίματος. Αυτό δε μας εκπλήσσει. Ο ήλιος και τα αστέρια είναι η μέγιστη πηγή ενέργειας του πλανήτη.
» Η ερευνητική μας ομάδα άρχισε να συλλέγει και να αναλύει δείγματα πυρήνων από το κατώτατο σημείο των βαθιών δυτικών καναδικών φιόρδ. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες, συλλέξαμε 5.000 ετών ιζήματα από αυτές τις λεκάνες. Είναι σαφώς ορατές στα δείγματά μας οι ετήσιες αλλαγές που καταγράφουν τις διαφορετικές εποχές. Σε εποχές όταν κυριαρχούσαν θερμά καλοκαίρια στο κλίμα της περιοχής, βλέπουμε σαφώς τα πολύ παχύτερα στρώματα διατόμων και λεπιών ψαριών από τα πιο δροσερά έτη. Έχουμε ένα από τα καλύτερης ποιότητας αρχεία κλίματος διαθέσιμα οπουδήποτε σήμερα και σ΄αυτά βλέπουμε την προφανή επιβεβαίωση ότι η φυσική αλλαγή κλίματος μπορεί να είναι δραματική.
» Έχουμε ανακαλύψει επαναλαμβανόμενους κύκλους στη θαλάσσια παραγωγικότητα σε μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε έναν πολύ ισχυρό και συνεπή 11-ετή κύκλο σε όλο το αρχείο. Αυτό συσχετίζεται πολύ με το γνωστό 11-ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων «Schwabe», κατά τη διάρκεια του οποίου η ηλιακή ακτινοβολία μεταβάλλεται κατά περίπου 0.1%.
» Βλέπουμε επίσης τους πιο μεγάλους κύκλους «Gleissberg» των 75-90 ετών, τον «Suess» των 200-500 ετών, και τον «Bond»των 1.100-1.500 ετών. Η μεταβολή στη λαμπρότητα του ήλιου σ΄ αυτούς τους πιο μεγάλους κύκλους μπορεί να είναι πολλές φορές μεγαλύτερη στο μέγεθος από αυτή που μετριέται κατά το σύντομο κύκλο Schwabe.
» Η εύρεσή μας ενός άμεσου συσχετισμού μεταξύ των μεταβολών στη λαμπρότητα του ήλιου και των γήινων δεικτών κλίματος δεν είναι η μοναδική. Εκατοντάδες άλλων μελετών, που χρησιμοποιούν δείκτες από τους δακτυλίους των δέντρων στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας, ως τις στάθμες του Νείλου, παρουσιάζουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ο ήλιος φαίνεται ότι προκαλεί τις κλιματικές αλλαγές.
» … Καθώς μεταβάλλεται η ακτινοβολία του ήλιου και ο προστατευτικός ηλιακός άνεμος, διάφορες ποσότητες γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων από το διάστημα είναι σε θέση να εισέλθουν στο ηλιακό σύστημά μας και να διαπεράσουν τη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτές οι κοσμικές ακτίνες ενισχύουν το σχηματισμό νεφών που, γενικά, έχει ως αποτέλεσμα ψύξη τού πλανήτη.
» … Αυτό ακριβώς συνέβη από τα μέσα τού 17ου ως τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η είσοδος ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρά μας, όπως υποδεικνύεται από τον αριθμό ηλιακών κηλίδων, ήταν στο ελάχιστο, και ο πλανήτης πέρασε την Μικρή Παγετώδη περίοδο. Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ακτινοβολία τού ήλιου προκάλεσαν την πιο πρόσφατη αλλαγή κλίματος. Συγκριτικά, οι μεταβολές του CO2 παρουσιάζουν μικρό συσχετισμό με το κλίμα του πλανήτη μας στα μεγάλα, τα μεσαία ακόμα και τα σύντομα χρονικά διαστήματα.
» Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ηλιακή ακτινοβολία προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 ο ήλιος θα αρχίσει τον πιο αδύνατο των τελευταίων δύο αιώνων 11ετή (Schwabe) κύκλο του, που πιθανό να οδηγήσει σε ασυνήθιστα ψυχρή περίοδο τη γη.
» Ο προγραμματισμός για την προσαρμογή σε μια τέτοια ψυχρή περίοδο, που μπορεί να συνεχιστεί πολύ πέρα από έναν 11ετή κύκλο, όπως έγινε κατά τη Μικρή Παγετώδη περίοδο, πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Είναι η παγκόσμια ψύξη, και όχι η υπερθέρμανση, η σημαντικότερη κλιματική απειλή στον κόσμο, ειδικά τον Καναδά.
» Σα χώρα στο βόρειο όριο της γεωργίας στον κόσμο, μια μικρή μόνο ψύξη θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής μας, ενώ μια θέρμανση θα απαιτούσε μόνο να υιοθετήσουμε τεχνικές καλλιέργειας που ασκούνται στο νότο».

Ο Ρ. Timothy Patterson είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Γεωεπιστημών Οττάβας-Κάρλετον, Τμήμα Γήινων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Carleton.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο: http://www.canada.com/nationalpost/financialpost/comment/story.html?id=597d0677-2a05-47b4-b34f-b84068db11f4&p=4

Το Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών προβλέπει παγκόσμια ψύξη σε 6-9 χρόνια
Παγκόσμια ψύξη θα μπορούσε να έχει η γη σε 50 χρόνια και να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει η έκθεση του αστρονομικού παρατηρητήριου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Βάσει της έρευνας της ηλιακής ακτινοβολίας, ο Khabibullo Abdusamatov και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια περίοδος παγκόσμιας ψύξης παρόμοιας με αυτή που συνέβη προς το τέλος του 17ου αιώνα - όταν πάγωσαν τα κανάλια στις Κάτω Χώρες και οι άνθρωποι έπρεπε να αφήσουν τους κατοικίες τους στη Γροινλανδία - θα μπορούσε να αρχίσει το 2012-2015 και να φθάσει στο χαμηλότερο σημείο το 2055-2060. Είπε ότι θεωρεί ότι η μελλοντική κλιματική αλλαγή θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες και ότι οι αρχές πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από σήμερα επειδή η «ψύξη του κλίματος συνδέεται με χαμηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά για τις βόρειες χώρες».
http://www.mosnews.com/news/2006/08/25/globalcooling.shtml

July 5, 2007 at 8:05 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home