Friday, April 30, 2010

Γιατί θα πρέπει να απαγορευθεί η μεταλλουργία πολύτιμων μετάλλων με κυάνιο στην Ευρώπη

των Daniel Popov, Μαρίας Καδόγλου και Stephanie Roth (1), Απρίλιος 2010

(εδώ σε pdf και εδώ στα αγγλικά)

Γενικά:

Το κυάνιο είναι μια ένωση του άνθρακα και του αζώτου. Είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες τόσο ως αέριο (υδροκυάνιο) όσο και ως άλας (κυανιούχο νάτριο). Η υψηλή τοξικότητα του κυανίου ακόμα και σε χαμηλές δόσεις οφείλεται στην ευκολία με την οποία αντιδρά με άλλα στοιχεία και έτσι παρεμβαίνει στις φυσιολογικές βιολογικές λειτουργίες. Το ελεύθερο κυάνιο όπως χρησιμοποιείται στην μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων είναι η πλέον τοξική μορφή, με άμεσες και οξείες επιπτώσεις, ενώ δεν αφήνει ίχνη της δράσης του (2). Το αέριο κυάνιο είναι βιολογικό όπλο γνωστό για τη χρήση του στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεταλλευτική βιομηχανία αρέσκεται να τονίζει ότι το κυάνιο απαντάται στη φύση σε χαμηλές δόσεις, π.χ. στα πικραμύγδαλα, όμως αυτή η παρατήρηση δεν έχει καμία σχέση με την χρήση του κυανίου σε μεγάλη κλίμακα στη μεταλλουργία.

Η βιομηχανία πολυτίμων μετάλλων χρησιμοποιεί κυανιούχο νάτριο για να διαχωρίσει τον χρυσό και τον άργυρο. Η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής κυανιούχου νατρίου στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 180.000 τόνους ετησίως ή 75% της παγκόσμιας παραγωής. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κυανιούχου νατρίου παγκοσμίως είναι η DuPont, η CyPlus, η Cyanco, η Australian Gold Reagents και η Orica. Ακολουθούν παραγωγοί στη Δημοκρατία της Κορέας και την Κίνα.

  • Ως αποτέλεσμα της ανόδου στην τιμή του χρυσού η αγορά κυανιούχου νατρίου έχει υποστεί αλλαγές. Η εταιρείες εξόρυξης πολυτίμων μετάλλων επενδύουν σε νέα προγράμματα μεταλλευτικής έρευνας, ενώ παράλληλα παρατείνουν τη δραστηριότητα σε μεταλλεία που βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση κυανιούχου νατρίου.
  • Στην Ευρώπη, μεταλλουργία πολύτιμων μετάλλων με κυάνιο γίνεται σήμερα σε δυο μεταλλεία: στη Σουηδία από την Boliden (4) και στη Φινλανδία από την Agnico-Eagle στο Kittila (5). Τα μεταλλεία χρυσού της Rio Narcea στην Ισπανία που ανήκουν τώρα στην Lundin Mining Corporation έκλεισαν το 2006.
  • Αρκετές, κυρίως Καναδικές, μεταλλευτικές εταιρείες προτείνουν ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας επιφανειακά μεταλλεία που θα βασίζονται στο κυάνιο σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την οροσειρά των Καρπαθίων και τις απολήξεις της (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα).

Η κληρονομιά της χρήσης του κυανιούχου νατρίου στην μεταλλευτική/μεταλλουργία:

Στην μεταλλουργία, το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει τον χρυσό και τον άργυρο από το λειοτριβημένο μετάλλευμα. Προβλήματα προκύπτουν κατά τη μεταφορά του κυανίου, όταν συμβαίνουν ατυχήματα στα φορτηγά σε κακούς δρόμους με πολλές στροφές ή όταν συμβεί αστοχία στο φράγμα της λίμνης τελμάτων τέτοια ώστε το κυάνιο να εισέλθει στους υδροφορείς. Ατυχήματα σε μεταλλεία που περιλαμβάνουν διαρροές κυανίου έχουν καταστροφικές οικολογικές επιπτώσεις. Κατά κανόνα, το κυάνιο σκοτώνει κάθε ζωή στα ρέματα όπου εισέρχεται και σε σημαντική απόσταση.

Για παράδειγμα, ένα ατύχημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας το 2000 είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη διαρροή κυανίου. Ισχυρή χιονόπτωση που ακολουθήθηκε από βροχή προκάλεσε τη διάρρηξη ένος φράγματος τελμάτων με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα υδαρών μεταλλευτικών αποβλήτων και κυανίου να εισέλθει στο ποτάμιο σύστημα. Η ρύπανση συνεχίστηκε στο Δούναβη, ένα μεγάλο ποταμό της Ανατολικής Ευρώπης που διαρρέει πολλές χώρες και εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα. Αναφέρθηκαν εκτεταμένοι θάνατοι ψαριών από το κυάνιο, όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά και στις άλλες χώρες κατάντι της διαρροής. Τέσσερις εβδομάδες μετά το ατύχημα, το κυανιούχο “κύμα” ήταν ακόμα μετρήσιμο στο Δέλτα του Δούναβη, περίπου 2.000 χλμ από την πηγή της διαρροής.

Αν και μια ομάδα επείγουσας δράσης εργαζόταν διαρκώς για να επιδιορθώσει το φράγμα, αρκετό κυάνιο απελευθερώθηκε ώστε να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή κατά μήκος των ποταμών Τίσα και Δούναβη. Η διαρροή σκότωσε πάνω από 1.200 τόννους ψαριών και έθεσε σε κίνδυνο τα πουλιά ενός εθνικού πάρκου που τρέφονταν με τα ψάρια (6). Στην Ουγγαρία αναφέρθηκε ότι η διαρροή είχε σαν αποτέλεσμα ένα “χαλί” από νεκρά ψάρια μήκους ενός χιλιομέτρου και άφησε το ένα τέταρτο του πληθυσμού χωρίς πόσιμο νερό. Υπήρχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες, την οικονομία τους και τον τουρισμό, λόγω της απώλειας της αλιευτικής βιομηχανίας (7).

Αν και οι ζημίες από το ατύχημα στον πληθυσμό και το περιβάλλον της Ρουμανίας δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από τη Ρουμανική κυβέρνηση, διαρροές μεταλλευτικών αποβλήτων από την ίδια πηγή συμβαίνουν από τότε σε σχεδόν ετήσια βάση (8).

Από την καταστροφή της Baia Mare και μετά, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 25 ατυχήματα που περιλαμβάνουν διαρροή κυανίου σε μεταλλεία σε όλο τον κόσμο (9). Δύο από αυτά τα ατυχήματα συνέβησαν σε μεταλλεία που λειτουργούν εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει τον διεθνή Κώδικα Διαχείρισης Κυανίου, μια εθελοντική πρωτοβουλία της βιομηχανίας εξόρυξης χρυσού που αποσκοπεί στην μείωση των ατυχημάτων όπως οι διαρροές κυανίου.

Η ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών:

Η οροσειρά των Καρπαθίων και οι απολήξεις της είναι πλούσιες σε ορυκτούς πόρους. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, μεταλλευτικές εταιρείες κυρίως Καναδικής ιδιοκτησίας, αναπτύσσουν προτάσεις για μεγάλης κλίμακας μεταλλεία χρυσού/αργύρου που θα βασίζονται στη χρήση κυανίου στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Κανένα από αυτά τα μεταλλεία δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε λειτουργία και μέχρι που γράφτηκε αυτό το κείμενο κανένα δεν είχε λάβε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η άδεια της χρήσης κυανίου δίνεται μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ολες οι προτάσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

  • Μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, με επιφανειακή (open-pit) εξόρυξη και τη χρήση κυανίου.
  • Τοποθετημένες σε περιοχές όπου υπήρχε μεταλλεία και στο παρελθόν. Ορισμένες παρουσιάζονται ως πρωτοβουλίες “επαναλειτουργίας”. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν άδεια εκμετάλλευσης με την προϋπόθεση οτι θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τα παλιά κρατικά μεταλλεία, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από αυτήν την ευθύνη.
  • Τοποθετημένες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή/και κοντά σε μεγάλες πόλεις.
  • Ορισμένες περιλαμβάνουν αναγκαστική επανεγκατάσταση του πληθυσμού.
  • Τοποθετημένες κοντά σε σημαντικούς δια-συνοριακούς υδατικούς πόρους.
  • Υπάρχει αλληλεπικάλυψη του αποτυπώματος των έργων με πολιτιστικά και φυσικά μνημεία.
  • Υπάρχει αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων και/ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Νομοθεσία Ε.Ε.:

Ως ανταπόκριση στο ατύχημα της Baia Mare, η Ε.Ε. υιοθέτησε την “Οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας” (“Οδηγία”)) τον Οκτώβριο του 2005. Πρόκειται για ένα αδύνατο νομοθετικό εργαλείο (10), αποτέλεσμα εντατικής προώθησης των συμφερόντων (lobbying) της βιομηχανίας πολυτίμων μετάλλων (11), καθώς επίσης και των προβληματισμών που εκφράστηκαν από τις πλούσιες σε ορυκτούς πόρους χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η εφαρμογή της έχει επίσης αδυναμίες. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της Οδηγίας στο νομικό πλαίσιο της χώρας, απλώς αναβλήθηκε για το 2018. Τα επιτρεπτά επίπεδα κυανίου στη Βουλγαρία είναι σήμερα 25 ppm, ενώ η Οδηγία θέτει ως ανώτατο όριο τα 10 ppm. Aυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι μια Καναδική μεταλλευτική εταιρεία, η Dundee, προτείνει τώρα δυο μεγάλα μεταλλευτικά έργα χρυσού/αργύρου με βάση το κυάνιο στη Βουλγαρία (στο Krumovgrad και το Chelopech). Και οι δυο περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, ενώ το Krumovgrad βρίσκεται κοντά στον ποταμό Έβρο (Maritza στα Βουλγαρικά) ο οποίος περνά τα σύνορα και εισέρχεται στην Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτή η επιτρεπτή συγκέντρωση των 10 ppm, μια διαρροή κυανίου μόλις 1 ppm στον ποταμό Τρεντ στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2009, οδήγησε σε θάνατο των ψαριών και επηρρέασε 20 μίλια του ποταμού. Το κυάνιο σκότωσε τα βακτήρια που χρησιμοποιούνταν σε έναν κοντινό σταθμό βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και ο συνδυασμός του κυανίου με την αμμωνία σκότωσε χιλιάδες ψάρια (12). Σύμφωνα με την Οδηγία, τα επιτρεπτά επίπεδα κυανίου είναι δέκα φορές υψηλότερα.

Άλλη μια σημαντική ανεπάρκεια της Οδηγίας είναι ότι δεν αντιμετωπίζει τις εκπομπές κυανίου στον αέρα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Gabriel Resources προτείνει ένα μεταλλείο των 13 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στη Rosia Montana της Ρουμανίας, το οποίο θα χρησιμοποιεί 13-15 εκατομμύρια κιλά κυανίου το χρόνο, ενώ πάνω από 130 κιλά κυανίου θα εκπέμπονται στον αέρα καθημερινά στα 16 χρόνια λειτουργίας του μεταλλείου (13). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία της Ε.Ε. που να ρυθμίζει τέτοιες εκπομπές κυανίου στον αέρα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι σε όλες οι χώρες της Ε.Ε. όπου υπάρχουν προτάσεις για μεταλλεία που θα χρησιμοποιούν κυάνιο, υπάρχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που αντιτίθενται σε τέτοια έργα. Στην Σλοβακία, η αντίδραση (14) στην πρόταση της Καναδικής εταιρείας Tournigan (15) Kremnica οδήγησε στο πέρασμα ενός νόμου βάσει του οποίου μια πρόταση για μεταλλείο θα μπορεί να προχωρήσει μόνον αν έχει τη στήριξη της τοπικής κυβέρνησης. Στην Ουγγαρία, η αντίδραση στην πρόταση της Carpathian Gold (16) οδήγησε σε έναν πρωτοποριακό νόμο που απαγορεύει τη μεταλλουργία με τη χρήση κυανίου. Σύμφωνα με επαγγελματική δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο 2009, το 75% των Ούγγρων που ρωτήθηκαν υποστήριζαν την απαγόρευση (17). Η αντίδραση στην ανάπτυξη της Rosia Montana από την Gabriel’s Resources (18) οδήγησε σε πολλαπλές δικαστικές αγωγές και σε μια μεγάλη εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο για απαγόρευση της μεταλλουργίας με τη χρήση κυανίου (19). Σύμφωνα με επαγγελματική δημοσκόπηση που έγινε το 2008, το 67% των Ρουμάνων υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο (20). Αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές και εκστρατείες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη Βουλγαρία (21), η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Dundee (22) ανακοίνωσε την άνοιξη 2010 ότι θα εξέταζε από την αρχή την ανάπτυξη της πρότασης για το Krumovgrad, αυτή τη φορά χωρίς τη χρήση κυανίου. Στην Ελλάδα, καμία από τις μεγάλης κλίμακας προτάσεις για εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων (23) δεν αναπτύχθηκε, λόγω των προσφυγών και της σθεναρής αντίδρασης των άμεσα επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Εναλλακτικές τεχνολογίες της κυάνωσης και λίγα λόγια για την ανακύκλωση του χρυσού:

Εφαρμόσιμες τεχνολογίες εναλλακτικές της εκχύλισης χρυσού/αργύρου με κυάνιο υπάρχουν (25), αλλά δεν προτιμούνται από τη μεταλλευτική βιομηχανία γιατί το κυάνιο είναι η “φτηνότερη” επιλογή, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες μπορούν να φορτώσουν τους κινδύνους στο περιβάλλον και το κοινό.

Την ίδια στιγμή, η ανακύκλωση χρυσού αυξάνεται εντός της Ε.Ε. Η Σουηδική μεταλλευτική εταιρεία Boliden παράγει περίπου 15 τόνους χρυσού ετησίως, με τα δύο τρίτα περίπου να προέρχονται από ανακύκλωση του μετάλλου και το υπόλοιπο από μεταλλεία που χρησιμοποιούν κυάνιο (26). Η Βελγική εταιρεία Umicore (27) εγκατέλειψε την εξόρυξη και τώρα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων. Απασχολεί 13.720 ανθρώπους και το 2009 είχε κύκλο εργασιών $6,9 δις. Ανακτά μέταλλα, όπως χρυσό, από τοξικά ηλεκτρονικά σκουπίδια (e-waste): από τα βουνά των ανεπιθύμητων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Η εταιρεία περιγράφει τη δραστηριότητά της ως “υπέργεια εξόρυξη” (aboveground mining). Η Umicore παράγει 30 τόνους ανακυκλωμένου χρυσού το χρόνο, από ένα μικρό μόνο μέρος των κινητών τηλεφώνων που απορρίπονται (28). Μόνο αυτή η μία Βελγική εταιρεία παράγει σχεδόν το διπλάσιο χρυσό κάθε χρόνο από αυτόν που σχεδιάζει να παράγει η Gabriel Resources ανατινάζοντας τα βουνά της Τρανσυλβανίας στη Rosia Montana.

Η επιλογή για την Ευρώπη είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να ηγηθούμε του κόσμου για τις τεχνολογίες ανακύκλωσης του 21ου αιώνα, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις πράσινων θέσεων εργασίας, ή διαφορετικά να επιτρέψουμε στις Καναδικές και άλλες εταιρείες να δυναμιτίζουν τα τοπία μας, απειλώντας υπόγεια νερά, ποτάμια, αλλά και την άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία σε πολλά κράτη-μέλη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα, προτού αυτά τα προγράμματα ξεκινήσουν. Γι’αυτό καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΥΑΝΙΟΥ.

1 D. Popov: dpopov@bankwatch.org, Maria Kadoglou: kadoglou@the.forthnet.gr και Stephanie Roth: stephanie.d.roth@gmail.com

2 http://www.greenpeace.org/raw/content/seasia/en/press/reports/cyanide‐gold‐mining‐s‐devasta.pdf

3 Sodium Cyanide, Bala Suresh with Takashi Kumamoto, published by SRI Consulting, January 2010. Δείτε http://www.sriconsulting.com/CEH/Public/Reports/770.9000/

4 http://www.boliden.com

5 http://www.agnico-eagle.com/Our-Business/Operating-Mines/Kittila/default.aspx

6 UNEP/OCHA 2000a, b.

7 UNEP/OCHA 2000a, b.

8 http://www.bancyanide.ro

9 http://www.wise‐uranium.org/mdaf.html, http://www.greenpeace.org/raw/content/seasia/en/press/reports/cyanide-gold-mining-s-devasta.pdf και http://www.rainforestinfo.org.au/gold/spills.htm

10 http://www.eeb.org/activities/waste/mining_waste/MWD‐conciliation‐briefing‐WWF‐EEB‐101005.pdf

11 http://www.cabinetstewart.com/services/contact‐builder.html

12 http://www.guardian.co.uk/uk/2009/oct/07/pollution‐river‐trent‐investigation και http://www.thisisstaffordshire.co.uk/news/Search-begins-life-River-Trent/article-1420759-detail/article.html

13 Annex to the EIA, Gabriel Resources, page 68 of volume 62 (English version) at http://www.mmediu.ro

14 http://spectator.sme.sk/articles/view/21925/3/

15 http://www.tournigan.com/s/home.asp

16 http://www.carpathiangold.com

17 http://cianmentes.org/

18 http://www.gabrielresources.com

19 http://www.rosiamontana.org

20 http://www.bancyanide.ro/index.shtml?x=2854&cmd[97]=c

21 http://bankwatch.ecn.cz/project.shtml?apc=147581‐1904290‐‐‐1&x=2207300&d=r

22 http://www.dundeeprecious.com

23 http://www.mmpindia.org/greece.PDF

24 http://antigoldgreece.wordpress.com/

25 http://www.serconline.org/mining/faq.html

26 http://investors.boliden.com/files/press/boliden/Boliden_Annual_report_2009_en.pdf

27 http://www.umicore.com/en/

28 http://www.nytimes.com/2008/01/13/magazine/13Cellphone‐t.html

Labels: , , ,

Thursday, April 29, 2010

Γιά την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό


Στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναρτήσει το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό το οποίο έχει και την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλο το βουνό. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=495
Eίναι πολύ σημαντικό ν' αφήσετε κάποιο σχόλιο στο άρθρο 7 μιά και οι κυνηγοί έχουν εξαπολύσει πογκρόμ γιά την ανατροπή της κατάστασης.
Θ' αφήσουμε τους κυνηγούς να παραμένουν κράτος εν κράτει;
Με την ελπίδα πως μιά μέρα θα σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα σας παρακαλώ βοηθείστε.

Wednesday, April 28, 2010

"Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2010"

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στον Κεντρικό Καθαρισμό της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2010», που θα πραγματοποιηθεί από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στις ακτές του Λαυρίου, το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 . Ραντεβού στο Δημαρχείο Λαυρίου στις 10:00 πμ (Κουντουριώτου 1, Δημοτική Μαρίνα Λαυρίου) για να συντονιστούμε και να μοιραστούμε στις ακτές Πουνταζέζα και Λιμάνι Ποσειδωνίας.

Παράλληλα με τον καθαρισμό της ακτής, θα επιχειρήσουμε καθαρισμό βυθού στη Μαρίνα Λαυρίου με την βοήθεια εθελοντών δυτών, ενώ επιπλέον θα πραγματοποιηθεί λήψη εικόνων από τις «χωματερές» του βυθού, με χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.) με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που θα αναχωρήσει από Αθήνα (το αργότερο έως την Τρίτη 5 Μαίου):
http://medsos.gr/medsos/index.php?option=com_content&view=article&id=876:2010-04-27-09-31-11&catid=73:2008-08-28-10-42-16&Itemid=92

Sunday, April 25, 2010

Γίνε ελεγκτής ζωολογικών κήπων και τσίρκο

Μερικοί ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία προσπαθούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που μιμούνται εκείνα των ζώων. Αλλά η ζωή των ζώων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχανε στο φυσικό τους περιβάλλον.


ΖΩΟΧΩΣΗ
είναι αυτό που οι συμπεριφοριστές ονομάζουν ψυχιατρική νόσο που δημιουργείται από το άγχος της αιχμαλωσίας. Παρακάτω, διαβάστε τα 11 βασικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάποιο ζώο προσπαθεί να αντιμετωπίσει διανοητική διαταραχή.

Μπορείς να παρατηρήσεις κάτι τέτοιο σε αυτό τον ζωολογικό κήπο;

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΖΩΟΧΩΣΗΣ
Παρακαλείσθε να παρατηρήσετε προσεκτικά. Μείνετε ακίνητοι και ήσυχοι, προσπαθήστε να μην αποσπάσετε την προσοχή του ζώου. Εάν παρατηρήσετε μια τέτοια συμπεριφορά, σημειώστε την στο ανάλογο κουτάκι. Σιγουρευτείτε ότι δεν κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την συμπεριφορά. Οι ελεγκτές ζωολογικών κήπων μόνο παρατηρούνε και δείχνουν σεβασμό. Μόλις τελειώσετε την αξιολόγηση, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΚΑΓΚΕΛΩΝ
(όταν δαγκώνουν τα κάγκελα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:


ΓΛΥΨΙΜΟ
(επαναλαμβανόμενο γλείψιμο κάγκελων και τοίχων)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
(Συνεχής βηματισμός μπρος πίσω ή στα πλάγια)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
(Ασυνήθιστο στρίψιμο και γύρισμα του λαιμού)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΕΜΕΤΟΣ
(και όταν τρώνε τον εμετό-είδος βουλιμίας)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΚΥΚΛΟΙ
(όταν γυρνάνε γύρω -γύρω και πατάνε στις ίδιες πατημασιές)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
(όταν παίζουν και τρώνε τα κόπρανα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΛΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
(όταν λικνίζουν το κεφάλι πάνω κάτω επανειλημμένα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΚΟΥΝΗΜΑ
(όταν κουνιούνται 'η κυλιούνται πέρα δώθε στα πλάγια)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ
(όταν πλένονται και γλείφονται υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τραβήγματος τριχών-τα ζώα μπορεί να έχουν γυμνά μέρη στο δέρμα τους)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
(όταν δαγκώνουν την ουρά τους επανειλημμένα, μασάνε τα πόδια τους κτυπάνε το κεφάλι τους)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Τι προξενεί την ζωόχωση;
Οι γιατροί Garry Marvine και Bob Mullan συγκρίνανε συμπεριφοριστικές διαταραχές σε αιχμάλωτα ζώα με την ανθρώπινη νεύρωση ιδρυματοποιήσεως. Βρήκανε ότι οι αιτίες μοιάζουν πολύ.

* Επιβαλλόμενη αδράνεια
* Απώλεια του ελέγχου πάνω στην ζωή του ατόμου/ζώου
* Απώλεια φυσιολογικών κοινωνικών ομάδων
* Απώλεια σπιτιού ή φυσικού περιβάλλοντος
* Φάρμακα και ιατρικός έλεγχος γονιμότητας
* Φυλάκιση

(Ζώα που ζουν σε κλουβιά ζουν μια ύπαρξη σε περιβάλλον εντελώς ξένο, με τεχνητό φωτισμό και δίαιτα, ασυνήθιστους ήχους, περίεργα χρώματα και μια μη φυσιολογική εγγύτητα ξένων ειδών και ανθρώπινων επισκεπτών.)

Η Ζωόχωση είναι δείγμα ότι ένα ζώο είναι σοβαρά διανοητικά άρρωστο.

Η δυστυχία των ζώων στους ζωολογικούς κήπους είναι κάτι το σύνηθες, ειδικά σε είδη που δεν προσαρμόζονται εύκολα στην αιχμαλωσία. Ακόμα και σε λεγόμενους "καλούς ζωολογικούς κήπους", τα ζώα υποφέρουν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι ζωή έχουνε τα ζώα αιχμαλωτισμένα στα κλουβιά των εκατοντάδων κατώτερων ζωολογικών κήπων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.



Παρακαλώ συμπληρώστε τα ακόλουθα στοιχεία. Μετά στείλτε τον συμπληρωμένο κατάλογο στην παρακάτω διεύθυνση. Σας ευχαριστούμε πολύ που δώσατε τον χρόνο για να βοηθήσετε τα ζώα.

Το όνομά σας........................
Διεύθυνση........................
Πόλη.........................Τ.Κ.......................
Όνομα ζωολογικού κήπου..................
Πόλη/χώρα ζωολογικού κήπου....................
Ημερομηνία επίσκεψης.......................

Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την PETA, παρακαλώ στείλτε μου πληροφορίες.

Παρακαλώ στείλτε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο:

PETA PEOPLE FOR THE ETHICAL TREATMENT OF ANIMALS
501 FRONT ST., NORFOLK, VA 23510 - 757-622-PETA
http://www.facebook.com/l/cb95e;www.peta-online.org

Saturday, April 24, 2010

Iceland's eyjafjallajokull volcano

Check out this SlideShare Presentation:

Thursday, April 15, 2010

Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων

Tα κυριότερα κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή Καρπαθίων-Βαλκανίων

Στις 21 Απριλίου 2010 συζητιέται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν θα πρέπει να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την χρήση κυανιούχων ενώσεων στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων στην Ευρώπη:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2010-0035+0+DOC+XML+V0//EL

Στη διεύθυνση http://www.ngo.ro/date/17ef04f0530a65b2f4e73d9a4b5d99ea/Briefing_Cyanide_EU_April2010.pdf θα βρείτε ένα ενημερωτικό κείμενο για την σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία. Το κείμενο θα μεταφραστεί και θα αναρτηθεί σύντομα στα Ελληνικά.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία επενδυτικά προγράμματα μεταλλουργίας χρυσού από ξένες εταιρείες που θα χρησιμοποιούν κυάνιο. Στο Πέραμα του Έβρου, στις Σάππες της Ροδόπης και στο συγκρότημα των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Β. Χαλκιδική.

Όλα τα ανωτέρω προγράμματα έχουν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες και έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Η αντίδραση στη μεταλλουργία χρυσού με κυάνιο έχει στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση όπως, για παράδειγμα, το πόρισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής. Όμως οι “επενδυτές” αλλάζουν και τα σχέδια εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων επανέρχονται με μικρές τροποποιήσεις.

Για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι προέρχονται επίσης από προγράμματα εκμετάλλευσης χρυσού με κυάνιο που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας. Στη γειτονική Βουλγαρία υπάρχουν τρία τέτοια σχέδια που βρίσκονται όλα μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Μεταλλεία χρυσού που βασίζονται στη στο κυάνιο λειτουργούν ήδη στα παράλια της Τουρκίας και μάλιστα επανειλημμένως έχουν εκφραστεί ανησυχίες από Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές για τους κινδύνους ρύπανσης του Αιγαίου από αυτές τις δραστηριότητες.

Παρόμοια επενδυτικά σχέδια υπάρχουν και σε Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Η Ουγγαρία, το Δεκέμβριο του 2009, αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο, με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τους ευρωβουλευτές μας να απομακρύνουν από την Ευρώπη τον κίνδυνο περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως αυτή που προκάλεσε η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων από χρυσωρυχείο στη Baia Mare της Ρουμανίας, πριν από 10 χρόνια.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τους ευρωβουλευτές μας να παραβρεθούν στην συζήτηση της 21ης Απριλίου και να στηρίξουν την πρόταση απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων.

Tuesday, April 13, 2010

4th Hymettus Hill Climb

Friday, April 9, 2010

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012 και 2013

Καθαρός αέρας, πάρκα και περιβάλλον χωρίς ρύπανση, αστική διαβίωση υψηλής ποιότητας,
βιώσιμες ιδέες για μια υγιή πόλη – ο αγώνας για την κατάκτηση της περίβλεπτης θέσης που θα αναδείξει την πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη (άνω των 200 χιλιάδων κατοικων) για το 2012 και το 2013.

Οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας ειναι:
Barcelona (Ισπανία),
Vitoria-Gasteiz (Ισπανία),
Malmo (Σουηδία), Nantes (Γαλλία),
Nuremberg (Γερμανία)
και το "χρεωκοπημένο αλλά πράσινο " Reykjavik (Ισλανδία)

Περισσότερα εδώ

Labels: