Tuesday, September 1, 2009

Κάδος Κομποστοποίησης (μέρος 2): είναι τόσο εύκολο, απλά τολμήστε το!

Πέρασε αισίως ένας χρόνος από τότε που αποφασίσαμε και εγκαταστήσαμε τον κάδο κομποστοποίσης στο σπίτι μας. Είχαμε τότε γράψει γι'αυτό: Οικιακή κομποστοποίηση: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο..

Πριν από ένα χρόνο μιλάγαμε για τον κάδο κομποστοποίησης και τη δυνατότητα του καθένα μας να φτιάξει λίπασμα (κομπόστ).
Επίσης μιλάγαμε για τις δυσκολίες και τα μικροπροβλήματα όπως μυγάκια και άλλα έντομα, λόγω αυξημένης υγρασίας από τα πολλά χλωρά που ρίχνουμε τον χειμώνα και της όχι και τόσο γρήγορης «χώνεψης» του κομπόστ (χειμώνας = κρύο).

Κι ακομη για το γεγονός ότι η δική μας επέμβαση στην λειτουργία της παραγωγής κομποστ κρίνεται απαραίτητη τις περισσότερες φορές, γιατί και χώμα πρέπει να ρίχνουμε όταν δεν υπάρχουν ξερά το χειμώνα και την ειδική σκόνη ρύθμισης του pH σε ανάλογες περιπτώσεις. Το κομπόστ είναι και λίγο χημεία, αφού είναι το τελικό προϊόν ενός διατροφικού πλέγματος ανάμεσα σε διαφορετικούς οργανισμούς (βακτήρια, σκουλήκια, έντομα και μύκητες). Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης οι οργανισμοί αυτοί αποδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό.

Για να δούμε λοιπόν σήμερα, ένα χρόνο μετά, αν και τι πετύχαμε..

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Tyler Durden said...

σε πολυκατοικία ίσως να θέλει κάποια επίβλεψη και φροντίδα, αλλά σε αυλή σε κάποιο παρτέρι δεν θέλει τίποτε παρά μόνο σκέπασμα με μια φτυαριά κομπόστ των πιο φρέσκων απορριμάτων. Τα έντομα και οι κάμπιες (για εκατομμύρια μιλάμε το καλοκαίρι) τα εξαφανίζουν σε 1-2 μέρες το πολύ

September 1, 2009 at 1:45 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home