Saturday, July 18, 2009

Τέλος στις γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών

http://antigoldgreece.wordpress.com/

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

kakavos8
Στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση του τεράστιου μεταλλείου των Σκουριών, η τοπική κοινωνία της Β. Χαλκιδικής κέρδισε μια πρώτη σημαντική νίκη. Η απόπειρα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να κάνει γεωτεχνική έρευνα στις Σκουριές για τη θεμελίωση του εργοστασίου χρυσού-χαλκού απέτυχε, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου της Μ. Παναγίας.

Ξεκινώντας γεωτρήσεις πάνω στο βουνό με τρόπο θρασύ και προκλητικό και χωρίς καμία απολύτως άδεια, η εταιρεία δοκίμασε τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Και έχασε. Τωρα που η ιστορία αυτή έχει πλέον λήξει οριστικά, ας κάνουμε μια ανασκόπηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών:

Την Δεύτερα 6 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε μεταφέρει γεωτρύπανα πάνω στον Κάκαβο και ξεκινούσε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία είχε ζητήσει έγκριση από το Δασαρχείο για τη διάνοιξη 19 γεωτεχνικών γεωτρήσεων μέσα στο δάσος, χωρίς να είναι σαφές αν την είχε λάβει.

Η αντίδραση της Μεγάλης Παναγίας ήταν άμεση και την Τρίτη 8 Ιουλίου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία πολλών δημοτών. Το Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να αναλάβει δράση για να σταματήσει άμεσα κάθε δραστηριότητα στις Σκουριές, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ισχύ της απόφασης που είχε λάβει τον Ιούνιο του 1997 κατά του σχεδίου της επιφανειακής εξόρυξης.

Την Πέμπτη το πρωί, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μετέβη στις Σκουριές και ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει τις γεωτρήσεις. Μετά την άρνηση της εταιρείας, το Δ.Σ. κάλεσε τον κόσμο σε λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή το βράδυ, για να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις.

Για όποιον πίστευε ότι το έντονο κλίμα κατά του μεταλλείου των Σκουριών που είχε δημιουργηθεί προ διετίας θα είχε ατονήσει και ότι η κοινωνία της Μ. Παναγίας θα είχε αλλάξει άποψη για το συγκεκριμένο έργο, η λαϊκή συνέλευση της Παρασκευής 10 Ιουνίου ήταν αποκαλυπτική. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έκαναν μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προγράμματος της εταιρείας για τις Σκουριές και τάχθηκαν ΟΛΟΙ κατά της πραγματοποίησής του. Το ίδιο και οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο. Το ίδιο και ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, ο οποίος τόνισε την ξεκάθαρη θέση και των δυο παρατάξεων του Δήμου του κατά του μεταλλείου στις Σκουριές.

Διαφορετική θέση είχαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι παρουσίασαν την άποψη «Ναι στο μεταλλείο, αλλά χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος», χωρίς να διευκρινίσουν πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης ήταν :

«Η Λαϊκή Συνέλευση εκφράζει την αντίθεσή της στο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός για επιφανειακή εξόρυξη μεταλλείων στην περιοχή των Σκουριών και απαιτεί άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες».

Από την Κυριακή το βράδυ κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας έχουν κατασκηνώσει στο βουνό, με σκοπό την παρεμπόδιση της διελευσης των εργαζομένων στο χώρο που γίνονται οι γεωτρήσεις και την επίβλεψη της κατάστασης. Παράλληλα στηθηκε φυλάκιο των κατοίκων στη θέση «Χοντρό Δέντρο», πάνω στο δρόμο Μ. Παναγίας-Παλαιοχωρίου στη στροφή για Σκουριές, για την ενημέρωση των διερχομένων από την περιοχή.

Οι εργάτες που έφτασαν στις Σκουριές τη Δευτέρα το πρωί ενημερώθηκαν από τους συγκεντρωμένους πολίτες ότι δεν θα περάσουν, ειδοποίησαν τους ανωτέρους τους και αποχώρησαν χωρίς προβλήματα.

Την ίδια μέρα δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι, ένας από το Δήμο Παναγίας και ένας από το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, κατέθεσαν “ΑΝΑΦΟΡΑ” στο Δασάρχη Αρναίας στην οποία επισήμαιναν ότι με βάση τη δασική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η αδειοδότηση γεωτρήσεων και οδών/προσβάσεων σε δημόσιο δάσος. Όπως αποκαλύφθηκε, το Δασαρχείο δεν είχε δώσει καμία έγκριση επέμβασης στο δάσος και, σύμφωνα με την διαβεβαίωση του ίδιου του Δασάρχη, ούτε επρόκειτο να δώσει.

Αν και οι γεωτρήσεις έχουν σταματήσει, οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας παραμένουν μέχρι σήμερα με βάρδιες στην κατασκήνωση στο βουνό, για κάθε ενδεχόμενο. Υπό το άγρυπνο βλέμμα των κατοίκων και χωρίς τις απαραίτητες άδειες για επέμβαση στο δάσος, η εταιρεία υποχρεώθηκε να διακόψει το «ερευνητικό πρόγραμμα», έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει μόνο δυο γεωτρήσεις σε ιδιόκτητα χωράφια της.

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με τις προηγούμενες εταιρείες, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έκανε το λάθος να υποτιμήσει την τοπική κοινωνία και να πιστέψει ότι μπορεί να την αγνοήσει. Το επεισόδιο με τις γεωτρήσεις στο δάσος λειτούργησε σαν «άσκηση ετοιμότητας» στην οποία οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας ανταποκρίθηκαν πλήρως.

Η Μ. Παναγία έδειξε τι θέλει και απέδειξε ότι είναι έτοιμη για αγώνα και μπορεί να το κερδίσει. ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !
ΕΝΩΜΕΝΟΙ οι κάτοικοι ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ότι μπορούν να σταματήσουν τους επίχρυσους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ και τους γενίτσαρους από το να καταστρέψουν γη και ανθρώπους!

ΑΝΤΕ, ΚΑΙ ΣΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!

July 19, 2009 at 12:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Θα βοηθήσετε και τους απειλούμενους από τους οικολόγους πράκτορες κατοίκους του Δέλτα του Έβρου;
http://press-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_2095.html

July 19, 2009 at 5:21 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home