Friday, March 27, 2009

Σήμερα το βράδυ στις 20:30 σβήνουμε τους διακόπτες

Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.


http://www.earthhour.org/about/gr:el


Κάποιοι εξέφεραν διαφορετική άποψη στο μπλογκ. Σεβαστή η άποψη τους και δικαίωμα του καθενός να εκφράσει την δική του. Αλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός του μπλογκ, να μπορεί να πει ο καθένας την γνώμη του.

8 Comments:

Blogger Tyler Durden said...

Μια ανούσια ενέργεια όπως οι ευχές της πρωτοχρονιάς και των γιορτών, όπως οι διάφορες ημέρες για τα ζώα, τη γη, το περιβάλλον τη γυναίκα, κλπ, που τους θυμόμαστε μόνο μια μέρα και όλη την υπόλοιπη χρονιά συνεχίζουμε την πεπατημένη.

Δεν είναι τυχαίο που έσπευσε να την αγκαλιάσει και διατυμπανίσει η κυβέρνηση των λιγνιτών, του λιθάνθρακα και δυνητικά της πυρηνικής ενέργειας. Τζαμπαμάγκες που νομίζουν ότι βάφουν αυγά με πορδές.

Μια μέρα σαν την 28 Μαρτίου θα είχε νόημα αν η αποχή από το ρεύμα ήταν κλιμακούμενη και με κάποια δημιουργικότητα , αν πχ φέτος ήταν 2 ή παραπάνω ώρες, αν ορίζονταν και δεύτερη ή τρίτη μέρα τη χρονιά, ώστε η συνεχής αύξηση του χρόνου να μας ωθούσε και σε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό για το πώς θα περάσουμε αυτό το αποηλεκτρικοποιημένο χρονικό διάστημα.

Αν οι, θεσμικές-πλέον, περιβαλλοντικές τεχνοκρατικές οργανώσεις WWF & Greenpeace που θέλουν να αντικαταστήσουν υποχρεωτικά τη χολέρα με πανούκλα (τις ενεργοβόρες μεν αλλά ακίνδυνες λάμπες πυράκτωσης με τις χαμηλής κατανάλωσης αλλά τοξικές και με ακτινοβολία) ξέφευγαν λίγο από την μονοδιάστατη σκέψη του μάρκετινγκ των δημόσιων σχέσεων και του τεχνοκρατισμού, θα ξαναθυμόντουσαν ίσως τις μέρες του αγνού και πρωτοπόρου οικολογικού κινήματος και θα πρότειναν αποτελεσματικότερες και πιο δημιουργικές προτάσεις από την 1 ώρας συσκότιση, η οποία θα μπορούσε να γίνει και υπό μορφή παιχνιδιού μια φορά τη βδομάδα, ίσως και μια φορά την ημέρα ίσως και για 2 ώρες την ημέρα, να βιώσουμε ξεχασμένες αισθήσεις, να δούμε τον κόσμο και τους γύρω μας με άλλα μάτια, υπο τη φλόγα του κεριού, του φεγγαριού, των άστρων….

Ασφαιρα πυρά είναι, αυτή η ενέργεια δεν διαφέρει σε αποτελεσματικότητα από μια λιτανεία για τον εξορκισμό του κακού (κλιματική αλλαγή στην προκειμένη). Ηδη υπάρχει και αντικίνημα που λέει ανάψτε τα πάντα αυτή τη μέρα. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να μην κάνω τιποτε, να περασω εκείνη την ώρα όπως κάθε άλλη, ούτε παραπάνω ούτε καθόλου φώτα.

March 27, 2009 at 11:44 PM  
Blogger gnostosagnostos said...

παιδια δυστηχως ειμαι στην απεναντι οχθη του ποταμου.Εγω το βλεπω καθαρα ως μια προσπαθεια κοπαδοποιησης των ανθρωπων,αν ηθελαν πραγματικα να κανουν κατι τοτε χτυπαγαν τις βιομηχανιες που ευθυνονται για ολη αυτη την κατασταση στον πλανητη
καλημερα...

March 28, 2009 at 2:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

Αγνοώ ηθελημένα πλέον όλους τους αυτόκλητους σωτήρες του πλανήτη, δήθεν, γιατί κάτι δεν μου κάθεται καλά στο μυαλό με αυτούς. Γιά την ακρίβεια από μικρή έρευνα που έχω κάνει δεν πείθομαι και πολύ γιά την ανιδιοτέλειά τους. Όσο αφορά την χώρα μας και την συμμετοχή υπουργείων κ.λ.π. το βλέπω σαν κακόγουστο αστείο. Ενώ οι απλοί άνθρωποι έχουν αγνές προθέσεις.

Επειδή θέλω να πιστεύω ότι σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω ανθρώπους, κάνω αυτό που μπορώ στο μικρόκοσμο που ζω και δεν τρέφω αυταπάτες ότι φταίω σε προσωπικό επίπεδο γενικά και αόριστα γιά την κατάντια του πλανήτη. Φυσικά και δεν ανήκω στην μαζοψυχή που πάνε να επιβάλουν "όλοι οι άνθρωποι φταίνε"!
Φταίει συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων γιά αυτό το χάλι. Ένα άλλο πράγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι ότι εμείς οι κοινοί θνητοί δεν απολαύσαμε ποτέ μερίδιο από τα κολλοσιαία κέρδη τους, πολύ άνετα όμως μας πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών και της ενοχής. Το δεύτερο θέλουν να το επωμιστούμε στο πρώτο κάνουν την...πάπια. Και θα μας κάνουν και χειρότερα "πειράματα".

Ως εκ τούτου δεν συμμετέχω στο κλείσιμο του διακόπτη και μου κάνει εντύπωση που το "οικολογικό" κανάλι δεν έχει αναφέρει την διαμάχη που έχει ξεσπάσει στα blogs γι΄ αυτό το ζήτημα (τόσο αντικειμενικοί)
Δεν αντιδρώ γιά την αντίδραση γιατί αυτό θα ήταν ανόητο.
Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι (έτσι μας έχουν πει)

March 28, 2009 at 8:34 AM  
Blogger mantz said...

Χωρίς να συμμερίζομαι ούτε στο ελάχιστο τις θεωρίες συνωμοσίας κάποιων, θεωρώ την όλη εκδήλωση σαν μία απλή άσκηση δημοσίων σχέσεων της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Επιπλέον, όπως γράφω και στο μπλογκ μου, αν όλοι αυτοί που συμμετείχαν χτες έσβησαν τα φώτα και άναψαν κεριά τότε επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου... Αλλά όταν σκοπός είναι οι δημόσιες σχέσεις "λεπτομέρειες" σαν αυτή παραλείπονται.

March 29, 2009 at 5:25 AM  
Blogger AndreasVr said...

@whispering planet

Δυστυχώς δεν εκπληρώνεται ο σκοπός του blog σας γιατί ΔΕΝ εκφράζονται όλες οι γνώμες.. Ξεκάρφωμα μου θυμίζει το συγκεκριμένο post.

March 30, 2009 at 11:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο, βι-αι-ολογάκο, κι εσύ κρυφό καμάρι, που τρελαίνεσαι χωρίς πιστούς πια για να τρομάζεις και να απειλείς...
http://www.globalwarming.org/2009/03/31/3508

April 1, 2009 at 5:10 AM  
Blogger AndreasVr said...

Tουλαχιστον εγώ αναφέρω και την ιδιότητα με την οποία μιλάω και στη σχολή μου έχω διδαχθεί και ένα μάθημα κλιματολογίας-μετεωρολογίας και αυτό που κάνω είναι να μεταφράζω άρθρα όχι να είμαι απόλυτος και να περιλούω επιστημονικά στοιχεία με αστείους χαρακτηρισμούς.

Εσύ γιατί κρύβεσαι τόσο πολύ; μήπως τελικά φοβάσαι; και φαίνεται ότι το παιχνιδάκι της προπαγάνδας το ξέρεις εσύ η ίδια πολύ καλά, απενεργοποιώντας τα σχόλια όταν σε συμφέρει. Είσαι τόσο αφελής που μιλάς για ποινικές ευθύνες παραπάνω. Σε ποιον κόσμο ζεις ακριβώς και με ιδιότητα μιλάς;

Δεν μπορείς να μιλάς υποτιμητικά στον άλλον και τον συκοφαντείς-απειλείς χωρίς εσύ να αναφέρεις την ιδιότητά σου, ή μήπως δε σoυ το μαθαν αυτό στο σχολείο, αν πήγες βέβαια..

April 2, 2009 at 3:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

To be a adroit charitable being is to have a kind of openness to the world, an skill to trust uncertain things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in very exceptionally circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably weighty about the condition of the ethical life: that it is based on a trustworthiness in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a jewel, something somewhat feeble, but whose mere special attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 3:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home