Thursday, February 5, 2009

Η χωροθέτηση των λατομείων αδρανών

[Δρ. Πέτρου Τζεφέρη] [by Dr Tzeferis petros]

Η χωροθέτηση των λατομείων αδρανών, παρά το γεγονός ξεκίνησε πολύ πριν την διαμόρφωση του Εθνικού Χωροταξικού (από τον Ν.1428/84 οπότε ο καθορισμός λατομικών περιοχών καθίσταται υποχρεωτικός για τη Διοίκηση ενώ υπήρχε και η δυνατότητα του δυνητικού καθορισμού ήδη από τον Ν. 386/1976), έχει καθυστερήσει σημαντικά ώστε ένα μεγάλο μέρος των υλικών να προέρχεται από μη κατάλληλους ή παράνομους χώρους λαθροεξόρυξης ή λαθροαπόληψης (αμμοληψίες από ποτάμια κ.α.) με ανεξέλεγχτες επιδράσεις στο περιβάλλον αλλά και την οικονομία της χώρας. Με τον Ν.1428/84 ήδη το θέμα έχει αποκεντρωθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Ν.Α.) της Χώρας, ως αρμόδιες να μελετήσουν τις ανάγκες και να προωθήσουν την επιλογή και δημοπράτηση των «λατομικών περιοχών». Δυστυχώς όμως, η πενταετής αρχική περίοδος εφαρμογής του νόμου έληξε με ελάχιστες καθορισμένες «περιοχές», η διάταξη παρατάθηκε για μια πενταετία με τον Ν.2115/93 και στη συνέχεια εκ νέου με τον Ν.2702/99 με τελευταία την 5ετή παράταση του Ν.3335/05.

H συνέχεια στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Sustainable Development is the Real Global Challenge

Labels: , , , , ,

3 Comments:

Blogger ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ said...

"Από τον Ν.1428/84, ο καθορισμός λατομικών περιοχών καθίσταται υποχρεωτικός για τη Διοίκηση ενώ υπήρχε και η δυνατότητα του δυνητικού καθορισμού ήδη από τον Ν. 386/1976".

Και ρωτώ, από τη στιγμή που και ο νόμος το λέει, γιατι δεν έχουνπροβεί στην εφαρμογή του;

Νόμος "ανενεργός", ΔΕΝ είναι νόμος...

Συμφωνώ ότι έχει ανεξέλεγχτες επιδράσεις παντού το "φαινόμενο" των λατομείων σε πολλές περιοχές της χ΄ωρας μας.

Το θέμα είναι ποιός μας ακούει.

Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

February 6, 2009 at 3:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Στην Ελλάδα, έχουμε μία διαφορετική αντίληψη σχετικά με το χρόνο. Δηλαδή, τα πέντε χρόνια, σε χρόνο Ελλάδας, μπορεί να είναι με έναν άσσο μπροστά δλδ 15 χρόνια, ή με ένα μηδέν στο τέλος δλδ 50 χρόνια. Το έχω συνηθίσει αυτό το φαινόμενο...
Φιλικά
Max

February 7, 2009 at 3:02 AM  
Blogger Τζεφέρης Πέτρος said...

στην περίπτωσή μας ειναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα 25 χρόνια (από το 1984)..
Εχουμε συνέχεια.
Ομως θυμίζω οτι μέχρι σήμερα κανένα "χωροταξικό" γενικό ή ειδικό δεν εχει πάρει "σάρκα και οστά" στον τόπο μας. Ούτε για ΑΠΕ, ούτε για τουρισμό, ούτε για βιομηχανία. Δεν μιλάμε για εύκολο πράγμα. Οποιος διαβάσει ολο το άρθρο θα καταλάβει ότι έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες..
Ατομικές και δονκιχωτικές ίσως..

February 7, 2009 at 9:29 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home