Tuesday, February 24, 2009

Οχι και στο Φ/Β Μεγαλόπολης!

To φωτοβολταϊκό (Φ/Β) Πάρκο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, θα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Φιλοδοξεί να καλύψει πάνω απο το 40% της ηλεκτρικής κατανάλωσης των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας και θα εγκατασταθεί, σε έκταση 2100 στρεμμάτων, 400 μέτρα απο τα όρια του σχεδίου πόλης, εντός του ΛΚΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης)στην περιοχή απόθεσης αγόνων εδαφών, δηλ. μια περιοχή που ούτως ή αλλως χρήζει περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Στην ουσία αποτελεί μια μορφή αποκατάστασης του ορυχείου και απόδοσης σε άλλη χρήση.
Το βασικό υλικό των Φ/Β Πλαισίων θα είναι κατασκευασμένο από πυρίτιο, που θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλούμενο, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ανακυκλώσει πλήρως τα Φ/Β Πλαίσια μετά τα περίπου 25 χρόνια ζωής. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις Φ/Β Πάρκων δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα να προκαλούν όχληση από ανακλάσεις φωτός και δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το μικροκλίμα της περιοχής.

Δυστυχώς για την τύχη κι αυτής της επένδυσης, ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρω, όπως και σχεδόν για ολες τις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας, θα κληθεί να αποφασίσει το ΣτΕ. Διότι, όπως επικαλείται η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων στο ΣτΕ, το πάρκο θα αυξήσει ενδεχομένως τη θερμοκρασία, διότι θα επιφέρει ζημία στην πανίδα και στα θηράματα, θα μειώσει αισθητικά και περιβαλλοντικά το τοπίο (της απόθεσης των αγόνων?), θα δημιουργήσει προβλήματα σε διερχόμενους οδηγούς κλπ. Ερωτήματα και ισχυρισμοί που είτε αποτελούν ζητήματα που μόνο επιστήμονες και τεχνοκράτες μπορούν να απαντήσουν είτε αποτελούν γενικούς αφορισμούς που δεν έχουν πρακτική αξία.

Ωστόσο, ακόμη κι αν τα κάνει ολα αυτά, θα έπρεπε κάποτε να γίνει αντιληπτό αυτό που τονίζουμε διαρκώς: η ανάπτυξη έχει τίμημα και καλούμαστε να επιλέξουμε με υπευθυνότητα ποιό τίμημα προτιμούμε..

Κάπου αλλού το έχουν ήδη αποφασίσει αυτό. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, στην κωμόπολη Σάντα Kαλόμα ντε Γραμενέτ έξω από τη Bαρκελώνη, η δημοτική αρχή της πόλης αναζητώντας απεγνωσμένα έκταση για να στήσει Φ/Β πάρκο, εισηγήθηκε την εγκατάσταση του στο τοπικό νεκροταφείο, κάτι που εγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές αντιδράσεις. Eτσι, 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία στήθηκαν στα μνήματα με τρόπο που να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου και το «ηλιακό νεκροταφείο» παρέχει ενέργεια πλέον για τις ανάγκες 60 νοικοκυριών ενώ περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 62 τόνους τον χρόνο.

Δεν ξέρω αν το Φ/Β Πάρκο Μεγαλόπολης αποτελεί την απάντηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην μεγάλη πρόκληση για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική αποχή (για τον Ν. Αρκαδίας).
Ξέρω όμως ότι η μετάβαση προς τη βιώσιμη κοινωνία περνάει μέσα απο τις ΑΠΕ. Οχι σαν πανάκεια ή σαν πασπαρτού λύση, εφόσον και αδυναμίες έχουν και περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούν. Αλλά σαν τη βέλτιστη λύση που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε.

Ας περιμένουμε λοιπόν το ΣτΕ για μια ακόμη φορά να εκδικάσει τις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν υποβληθεί! Hic rhodus, hic saltus!

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Sustainable Development is the Real Global Challenge

Labels: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Tyler Durden said...

το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι όταν παίρνουν την σκυτάλη από το πετρέλαιο, τον άνθρακα ή το ουράνιο, ως συγκεντρωτικής διανομής στα χέρια μεγάλων συμφερόντων. Ετσι καταντούν κατάρα και όχι ευλογία.

Για να γίνουν οι ΑΠΕ πραγματικά ωφέλιμες με ελάχιστο ή μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος απαιτείται ριζική αλλαγή στην νοοτροπία διανομής τους, κατανάλωσης και τρόπου ζωής, αποκέντρωσή τους με μικρής κλίμακας ενεργειακούς σταθμούς ή και ατομικούς σε κάθε σπίτι ή γειτονιά.

Μια ιδέα τόσο παλιά όσο και η οικολογική σκέψη και τα οικολογικά κινήματα, όμως σήμερα φαίνεται πως δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν.

February 24, 2009 at 1:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ώστε το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ που θα ξοδευτεί για να κατασκευαστεί, εγκατασταθεί και συντηρηθεί άλλο ένα αντιδασικό σχέδιο (όπως οι ανεμογεννήτριες, τα πυρηνικά κοκ), αξίζει να "ξεχνάμε", αυτό που γράφει ο προλαλήσας για αποκέντρωση;

February 24, 2009 at 7:55 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home