Wednesday, February 11, 2009

Ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

αναδημοσίευση από τα Αδέσποτα Θριασίου

Ο Δήμος Πειραιά που πριν από χρόνια δημιούργησε το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) και μαζί με πολλούς άλλους δήμους έγινε μια προσπάθεια για τη στείρωση, περίθαλψη και θεραπεία κάποιων αδέσποτων σκύλων.

Τώρα για πολιτικούς λόγους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι δεν είναι καθόλου ζωόφιλοι, ψήφισαν να αποχωρήσει ο Πειραιάς απο το ΔΙΚΕΠΑΖ και να ξεκινήσει το δικό του Κέντρο Περίθαλψης αδέσποτων ζώων ξεχωριστό από τους άλλους Δήμους.

Επειδή το άλλο Κέντρο Περίθαλψης έκανε πολλά χρόνια να χτιστεί και κόστισε μια περιουσία και αφού τα "μασήσανε" πολλοί, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.

Το θέμα είναι σοβαρό και φαίνεται ότι απλά θέλουν να φάνε και άλλα χρήματα για τα κακομοιρα δυστυχισμένα ζώα. Για αυτό ενωθήκαμε οι ζωόφιλοι του Πειραιά -και όχι μόνο- και μαζεύουμε υπογραφές .

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Στείλτε μου ένα απλό mail στο seahorse@ath.forthnet.gr με το ονοματεπώνυμό σας, διεύθυνση και τηλέφωνο & mail.

Συμπεριλάβετε και όσο πιο πολλά άτομο μπορείτε από το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον που δέχονται να υπογράψουν.

Χρειαζόμαστε 10.000 υπογραφές και έχουμε φτάσει στις 4.000. Είναι μεγάλη ανάγκη να συγκεντρώσουμε αυτό τον αριθμό των υπογραφών κατά τους δικηγόρους μας.

Εχουμε πληροφορία από το Δήμο ότι θα καταμετρηθούν τα σκυλιά για να πάρουν επιδότηση για το καθένα. Μετά τα ζώα θα πάνε στη Ψιτάλια όπου - όπως όλοι γνωρίζετε- θα θανατωθούν ή θα εξαφανιστούν....ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΑ.

Σας παρακαλώ βοηθήστε να συγκεντρώσω και εγώ τις υπογραφές. Επίσης όποιος έχει λίγα λεπτά από το χρόνο του ας πάρει τηλέφωνο την άνθρωπο που ψήφισε να ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ: τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Πειραιά που τόλμησε να πει "Ζούμε στο 2009 .Δεν είναι δυνατό να περπατάμε στο Δήμο μας και δίπλα μας να περπατάνε σκυλιά". Σας παρακαλώ πάρτε τον στο 2104196038. Το όνομά του ειναι Βρόντος.

Και κατά 99% τη Τετάρτη θα μαζευτούμε έξω από το Δημαρχείο του Πειραιά για διαμαρτυρία- όπου θα φέρουμε και όσα σχολεία μπορούμε. Ελάτε να μας βοηθήσετε. ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΜΑΣ...Και ειδοποιήστε όσους δημοσιογράφους μπορείτε και όσα κανάλια και όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Αυτά που λέω ειναι αληθή και για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 6976963322 (Δάφνη)ή με τη κα Σοφία Χαλκιά, πρόεδρο των Φιλοζωικών Σωματείων του Πειραιά 6974026793 και 2104180266

πηγή

Συλλογή υπογραφών εδώ

Διαμαρτυρηθείτε!
Αντιδήμαρχος κος Βροντος 2104196030 perivallo@pireasnet.gr
Δήμαρχος κος Φασούλας 2104194000 mayor@pireasnet.gr, gram_dim@pireasnet.gr ,dioikisi@pireasnet.gr, Webmaster@pireasnet.gr, proedros@pireasnet.gr, typos@pireasnet.gr

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Νταχάου αδέσποτων»
Μέχρι τη Βουλή και την Eισαγγελία έφθασαν οι διαμαρτυρίες για επιζήμια περίθαλψη, υιοθεσίες σε ανύπαρκτα πρόσωπα και ευθανασίες σε υγιή ζώα
Δευτέρα, 29.12.08


«Στο φανάρι για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού θα κάνετε δεξιά». Τα γαβγίσματα δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι έχουμε φτάσει στο ΔΙΚΕΠΑΖ, το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, το οποίο λειτουργεί από το 2003 στις παρυφές του Ποικίλου Ορους. Παρακλάδι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας - Πειραιά, αποτελεί μανδύα για 16 δήμους της Δ. Αττικής, καλύπτοντας τις ανάγκες τους γύρω από τη φροντίδα των αδέσποτων. Το έργο του, ωστόσο, αμφισβητείται από κρατικές υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Νομαρχία Πει-
ραιά και Αθηνών) αλλά και ιδιώτες.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το κέντρο αναλαμβάνει την (κατ’ εντολή των δήμων) περισυλλογή ζώων, στα οποία παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, προσωρινή φιλοξενία και στην καλύτερη περίπτωση μια νέα οικογένεια μέσω υιοθεσίας (στα 1.203 σκυλιά που περισυλλέχθηκαν το 2008 μόνο τα 84 υιοθετήθηκαν). «Ενας μέσος δήμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη φροντίδα των αδέσποτων. Το κέντρο προσφέρει υπηρεσίες στους δήμους-μέλη του, απευθύνεται δηλαδή σε 1.200.000 ανθρώπους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΙΚΕΠΑΖ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Το αντίτιμο των υπηρεσιών του κέντρου για κάθε δήμο-μέλος ανέρχεται ετησίως στα 45 λεπτά ανά κάτοικο, απολαμβάνοντας παράλληλα τις παροχές του ΠΕΣΥΔΑΠ. Πηγή εσόδων του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι και η χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αντιστοιχεί στο 70% των ετήσιων δαπανών.

Κατά του μεγαλύτερου φορέα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ασχολείται με το θέμα των αδέσποτων, στρέφεται πλήθος φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που επισφραγίζεται από σειρά έγγραφων διαμαρτυριών, εξώδικων δηλώσεων και καταγγελιών στους αρμόδιους φορείς. «Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι ένα Νταχάου αδέσποτων», υποστηρίζει η Ελένη Σακαρέλη, η οποία ως κάτοικος Περάματος εργάστηκε εθελοντικά στο κέντρο για οκτώ μήνες. «Τα ζώα υποφέρουν. Τοποθετούν πολλά σκυλιά σε ένα κλουβί, τα μεγάλα επιτίθενται στα μικρά, ταΐζονται μέρα παρά μέρα. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και το χειρότερο οι ευθανασίες γίνονται στο γόνατο», καταγγέλλει. Σε εξώδικο που απέστειλαν το Μάιο του 2007 έξι φιλοζωικοί σύλλογοι κατηγορούν το ΔΙΚΕΠΑΖ για επιζήμια περίθαλψη αδέσποτων, υιοθεσίες σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ευθανασίες ακόμα και σε υγιή ζώα. «Ευθανασίες γίνονται μόνο σε ζώα που πάσχουν από Καλαζάρ ή ζώα που έχουν επιτεθεί σε άνθρωπο», απαντούν από το ΔΙΚΕΠΑΖ. Η εμπειρία της γεωπόνου, Ελένη Μαρκάκη, υπαλλήλου στο Δήμο Νίκαιας σχετικά με την περίθαλψη των ζώων, είναι χαρακτηριστική. «Ημουν παρούσα σε επέμβαση κατά την οποία δεν υπήρχαν ράμματα για να κλείσουν το τραύμα του σκύλου. Εχουμε δώσει στο ΔΙΚΕΠΑΖ ζώα που εισάγονταν για στείρωση και μας τα παρέδιδαν προσβεβλημένα από Καλαζάρ. Ενημερώναμε για ζώα-θύματα τροχαίου και δήλωναν πως θα έρθουν ύστερα από μέρες να τα παραλάβουν. Ούτε καν στο θέμα των εμβολιασμών δεν μας κάλυπταν».

Οι καταγγελίες φιλόζωων κινητοποιούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει αυτοψία τον Ιούλιο του 2007 στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ -κατά τη διάρκεια της οποίας το κλιμάκιο εκδιώχθηκε. H 10σέλιδη έκθεση επιθεώρησης έκανε λόγο για μαζική στέγαση ζώων, ατελώς ενημερωμένες καρτέλες, μη ταυτοποίηση στην κατάληξη των ζώων, ελλείψεις στον υλικοτεχνικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό, προβληματική λειτουργία του συστήματος βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων. Καταλήγοντας η αναφορά εισηγείτο στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Πειραιά να προχωρήσει σε εκ νέου έλεγχο του ΔΙΚΕΠΑΖ και να προβεί σε κάθε σύννομη ενέργεια. «Οι περισσότερες επισημάνσεις ήταν αδικαιολόγητες. Το κλιμάκιο διαστρέβλωσε ή μεγέθυνε καταστάσεις. Αγνόησαν την ουσία της προσπάθειάς μας», υπεραμύνεται ο κ. Γουρδομιχάλης. «Ημασταν έτοιμοι να υποβάλουμε μήνυση, αλλά ύστερα από παράκληση της ηγεσίας του υπουργείου κάναμε πίσω. Το υπουργείο είναι υπόλογο στο ΔΙΚΕΠΑΖ, από τη στιγμή που το καταδικάζει σε οι- κονομική αιμορραγία».

Παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, στο πλαίσιο ελέγχου των δήμων δικαιοδοσίας της διαπίστωσε ότι κάποιοι δήμοι που εκτελούσαν το πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων μέσω του ΔΙΚΕΠΑΖ δεν διατηρούσαν αρχεία των εκτελούμενων ενεργειών, αλλά του είχαν παραχωρήσει εν λευκώ τις αρμοδιότητές τους. Πηγές αναφέρουν ότι καρτέλες ζώων που διέθετε το ΔΙΚΕΠΑΖ ήταν ανακόλουθες με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτές η ταυτοποίηση των σταδίων του προγράμματος και η τελική κατάληξη των ζώων. Ετσι, η υπηρεσία της νομαρχίας κατέθεσε τον περασμένο Μάιο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ποινικής Δίωξης εις βάρος δήμων, των οποίων το εκτελούμενο πρόγραμμα καταδείκνυε ελλείψεις και παρεκκλίσεις από την κτηνιατρική νομοθεσία.

Η υπόθεση του ΔΙΚΕΠΑΖ έφθασε στη Βουλή υπό μορφή επερώτησης, αναγκάζοντας την Κτηνιατρική Διεύθυνση Πειραιά να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από το ΔΙΚΕΠΑΖ για τον αριθμό των αδέσποτων, την κατάσταση και τον προορισμό τους σε οκτώ συνεργαζόμενους δήμους. Οπως βεβαιώνει ο αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Πειραιά, Σταύρος Μαρκάτος, «έχουμε στείλει τρεις επιστολές από τον Οκτώβριο και μας έχουν αγνοήσει κατ’ επανάληψη».

Στη σκέψη ότι καθένα από τα παραπάνω έγγραφα αφορά ένα ζωντανό οργανισμό, είναι προφανές πως οι διαδικασίες θα έπρεπε να επισπευσθούν.


ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ

Ελεύθερος Τύπος 29/12/08

February 12, 2009 at 7:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΒΡΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Βρόντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσοι επιχειρούν με ψεύδη, συκοφαντίες, παραποίηση δηλώσεων, φήμες και απειλές να εμφανιστούν ως δήθεν υπερασπιστές των αδέσποτων ζώων στον Πειραιά, να είναι βέβαιοι ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Κανείς δεν μπορεί να λασπολογεί και να μένει ατιμώρητος.

Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να φροντίσουμε τα αδέσποτα πραγματικά προστατεύοντας παράλληλα τόσο τα ζώα όσο και το κοινωνικό σύνολο».


Πειραιάς 15-2-09





Back to top


Conversation about this article























ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΒΡΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Βρόντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσοι επιχειρούν με ψεύδη, συκοφαντίες, παραποίηση δηλώσεων, φήμες και απειλές να εμφανιστούν ως δήθεν υπερασπιστές των αδέσποτων ζώων στον Πειραιά, να είναι βέβαιοι ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Κανείς δεν μπορεί να λασπολογεί και να μένει ατιμώρητος.

Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να φροντίσουμε τα αδέσποτα πραγματικά προστατεύοντας παράλληλα τόσο τα ζώα όσο και το κοινωνικό σύνολο».


Πειραιάς 15-2-09





Back to top


Conversation about this article

February 15, 2009 at 10:32 AM  
Blogger ΗΛΕΚΤΡΑ said...

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΡΤΗ 18/02/2009, ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΘΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ

saveileia2@yahoo,gr , seahorse@ath.forthnet.gr

6944860451, 6976963322

*****************************
Μετά από τη φοβερή αναταραχή που προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία η απόφαση του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ να αποχωρήσει από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΕΣΙΔΑΠ & το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΙΚΕΠΑΖ ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ανήρτησε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ -
ΔΗΛΩΣΗ Π.ΦΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, με αφορμή την αποχώρηση του Δήμου Πειραιά από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε σε μια νέα εποχή στον Πειραιά.
Τόσο στον τομέα του Περιβάλλοντος, όσο και σε αυτόν της προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος με συγκεκριμένο σχέδιο και σε συνεργασία με τα ζωοφιλικά σωματεία, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους εθελοντές προχωρά άμεσα στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος με την ονομασία « ΚΥΝΟΣ ΣΗΜΑ» , που βασίζεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία.

Καλούμε όσους πράγματι αγαπούν τα ζώα και θέλουν να προσφέρουν σε αυτήν μας την προσπάθεια να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους».

Και παρά το γεγονός ότι έχουμε εκφράσεις τόσο τις ανησυχίες μας όσο και τις προθέσεις μας τόσο στον αντιδήμαρχο κο Βρόντο, όσο και στον κο Ελευθερόγλου από το γραφείο Τύπου τουΔήμου Πειραια, να βοηθήσουμε το ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ γύρω από την περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων ζώων - που επισημαίνουμε ότι "αδέσποτο" δεν σημαίνει "επικίνδυνο"- μας προκαλεί έκπληξη η προαναφερθείσα δήλωση του κου Φασούλα:

α)γιατί γυρίζετε σελίδα και κοιτάτε το μέλλον και πάτε σε νέα εποχή?
Η δήλωση αυτή είναι πλέον κοινότυπη καθώς χρησιμοποιείται από όλους τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων και ειναι κενή νοήματος!
Σε ποια νέα εποχή οδεύετε?
Νέα εποχή=Νεα κονδύλια?Τι ύψους?
Αφού εως τώρα δεν είχατε τη γνώση ή τη δύναμη να αξιοποιήσετε ήδη υπάρχουσες υποδομές!
Αφού εως τώρα φαίνεται αδύνατο να πορευθείτε σε ήδη υπάρχοντες οργανισμούς, να συνεργαστείτε, να αποδώσετε τα μέγιστα των αποτελεσμάτων.
Γιατί γυρίζετε σελίδα αφού η αποτυχία της αξιοποίησης του ΔΙΚΕΠΑΖ βαραίνει και εσάς?
Και αν αποτύχατε τη πρώτη φορά , τι σας κάνει τόσο βεβαιους ότι θα επιτύχετε τη δεύτερη?

β) σε ποιά ζωοφιλικά σωματεία αναφέστε? Παρακαλούμε για μια λίστα καθώς τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία και κινήσεις πολιτών/εθελοντών γνωρίζουμε ότι εμμένουν στην παραμονή σας και στη συνεργασία σας με το ΔΙΚΕΠΑΖ.

γ)Την ευρωπαική εμπειρία αν τη διαθετατε θα την ειχατε ήδη αξιοποιήσει στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Γιατί την παρουσιάζετε μόνο τώρα που θέλετε να κινηθείτε αυτόνομα?
Η αυτονομία και η δική σας προσωπική εξουσία επί του θέματος σας δίνει τις γνώσεις και τη διάθεση να τις αξιοποιήσετε?


Θα συμβάλλουμε και θα συνεισφέρουμε στην όλη σας αυτή προσπάθεια.
Εμείς δεσμευόμαστε για αυτό!
Θα παραστούμε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο τη ΤΕΤΑΡΤΗ , 18/02/2009, στις 19.00 (φιλοζωικά σωματεία, εθελοντές & τετράποδοι φίλοι μας)


Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να βοηθήσετε τα αδεσποτάκια!
Ελπίζουμε!

February 16, 2009 at 2:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΕΠΑΖ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ, ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντική σύσκεψη για τα αδέσποτα Αναγνώριση του έργου του ΔΙΚΕΠΑΖ

Μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των δήμων μελών του Συνδέσμου για το θέμα των αδέσποτων ζώων.Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο αρμόδιος αντινομάρχης Πειραιά Σταύρος Μαρκάτος, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους μέλη, εκπρόσωποι φιλοζωϊκών σωματείων και εκπρόσωποι της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Πειραιά.

Στην εισήγησή του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στα σοβαρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού που εκτελούνται στο ΔΙΚΕΠΑΖ και ευχαρίστησε το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα για την έμπρακτη υποστήριξή του στο ΔΙΚΕΠΑΖ, για τη χρηματοδότηση βασικού έργου προστασίας των υποδομών (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης).

Πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές. Πιο αναλυτικά, στη σύσκεψη συζητήθηκε η καθυστέρηση χρηματοδότησης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, καθώς και η συμπεριφορά της δ/νσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία προέκυψε η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο σκέλος της πρόληψης. Ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους για την ευρύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ που αφορά στην ενημέρωση των μαθητών μέσα από το πρόγραμμα που ήδη εκτελείται με την επίσκεψη σχολείων στην αίθουσα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του.

Ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου Κώστας Κούβαρης στην ομιλία του τόνισε την άποψη συνεργασία με το ΔΙΚΕΠΑΖ, αλλά ζήτησε να βρεθεί λύση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιθετικών ζώων, χωρίς όμως, όπως είπε, να εννοεί την θανάτωση τους.Στο ζήτημα αυτό έγινε εκτεταμένη συζήτηση από όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι συμφώνησαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπερβολικές καταγγελίες καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να γίνεται ευθανασία.

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χατζητόλιας, κτηνίατρος της δ/νσης κτηνιατρικής νομαρχίας Πειραιά, είπε ότι γίνεται ευθανασία πάντα με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που προβλέπει ο νόμος 3170/2003.

Καταγγελία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθήνας
Από εκπροσώπους των δήμων που βρίσκονται στην περιοχή της νομαρχίας Αθήνας καταγγέλθηκε ότι η δ/νση κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας με γραφειοκρατικές διαδικασίες υπονομεύει τη διαδημοτική δράση των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ στον τομέα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Περιστερίου Ξένη Κορόγιαννη, η λογική αυτή της υπηρεσίας της νομαρχίας Αθήνας, προσπαθεί να δημιουργήσει διοικητικά σώματα με υπερεξουσίες που θα υπερβαίνουν τα δημοτικά συμβούλια ακόμα και σε τομείς των οποίων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν οι δήμοι.

Για το θέμα αυτό οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν να γίνει παρέμβαση και να ενημερωθεί σχετικά ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός.

Οι κτηνίατροι Δημήτρης Χατζητόλιας και Σάκης Πάνου της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Πειραιά, στην παρέμβασή τους τόνισαν ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Ειδικότερα ο κ. Χατζητόλιας ως μέλος της κατά νόμο επιτροπής παρακολούθησης του ΔΙΚΕΠΑΖ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι όλες οι ενέργειες του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι σύμφωνες με το Ν. 3170/2003, καθώς και για την άψογη συνεργασία που έχει με τα στελέχη του.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙΚΕΠΑΖ κτηνίατρος Γιώργος Πούπαλος στην παρέμβασή του τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Κέντρου με το τμήμα Παρασιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιμετώπιση του Καλα-αζάρ.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών σωματείων ζήτησαν να επεκταθεί η δράση του ΔΙΚΕΠΑΖ και σε άλλους Δήμους προκειμένου να υπάρξει φροντίδα και για τα υπόλοιπα αδέσποτα ζώα.Η εκπρόσωπος των φιλόζωων του Πειραιά Σοφία Χαλικιά διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πειραιά να αποχωρήσει από τον ΠΕΣΥΔΑΠ και ανέφερε ότι 4.000 πολίτες από τον Πειραιά έχουν υπογράψει αίτημα για την ανάκληση της απόφασης, μέχρι ο δήμος Πειραιά να δημιουργήσει δικές του υποδομές για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Ο αντινομάρχης Πειραιά Σταύρος Μαρκάτος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η νομαρχία Πειραιά υποστηρίζει τη δράση του ΔΙΚΕΠΑΖ και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δήμων ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Κλείνοντας η σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος ζήτησε ανάμεσα σε άλλα, από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να αναλάβει τις ευθύνες του και χωρίς καθυστερήσεις να χρηματοδοτήσει τις εκτελεσμένες δαπάνες του Συνδέσμου για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Επίσης, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των δήμων και των φιλοζωϊκών σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη η παρακάτω ανακοίνωση:
1.Το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει μοναδική υπηρεσία όσο αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και πρέπει να υποστηριχτεί η δράση του.
2. Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.
3. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πρέπει να επεκταθεί, γιατί μόνο η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του.
4. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, δημοτική αστυνομία, λιμενικό) η διάταξη του Ν.3170 σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip), ώστε να μην μπορούν να τα εγκαταλείψουν.
5. Προτείνεται η ύπαρξη μόνιμης στήλης στις εφημερίδες που εκδίδουν οι δήμοι με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα των αδέσποτων ζώων, καθώς και η έκδοση επιπλέον ενημερωτικού υλικού.
6. Εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, τον αρμόδιο αντινομάρχη Σταύρο Μαρκάτο, στα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου και τη διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους.
7. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την συμπεριφορά της δ/νσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας και ζητείται η άμεση παρέμβαση του νομάρχη Γιάννη Σγουρού για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
8. Για τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης να ενημερωθούν οι βουλευτές, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων μελών αλλά και των δήμων εκτός Αττικής που συνεργάζονται με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη.

February 16, 2009 at 2:20 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home