Tuesday, December 2, 2008

Απόσυρση αγωγής με όρους!!!!


Θέτοντας ως απαραίτητους όρους την καταδίκη, από το Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας, των ενεργειών των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου, αλλά και τη…διασφάλιση πως δεν θα επαναληφθούν και στο μέλλον ανάλογες κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος δηλώνει, με απαντητική επιστολή του προς τον νομάρχη Κοζάνης, πως βλέπει θετικά την πρόταση του Συμφώνου για την απόσυρση των αγωγών, οι οποίες εκδικάζονται στις 9 Δεκεμβρίου!!! Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Αθανασόπουλος εκβιάζει, μέσω του Συμφώνου, ολόκληρη την τοπική κοινωνία, η οποία εκφράζεται μέσα από το συγκεκριμένο όργανο, ζητώντας να δεσμευτεί πως δεν θα ξαναγίνουν ανάλογες κινητοποιήσεις, ό,τι και αν συμβεί!!!
Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα εμμείνει στις αγωγές της κατά των κατοίκων! Στην επιστολή αναφέρεται ακριβώς πως «δεν κρύβω ότι προσωπικά βλέπω θετικά την πρότασή σας. Όμως, προκειμένου να εισηγηθώ στο Δ.Σ. της ΔΕΗ την ανάκληση της ήδη δηλωθείσας Πολιτικής Αγωγής και προκειμένου το Δ.Σ. να πεισθεί για την ορθότητα της εισήγησής μου, θα πρέπει να αναληφθεί η απαιτούμενη πρωτοβουλία, ώστε η Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης, της όποιας ηγείσθε, αφενός μεν να αναγνωρίσει το άτοπο των εν λόγω ενεργειών και αφετέρου να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις σε βάρος της Επιχείρησης. Πιστεύω ότι μια τέτοια προσέγγιση, που υπαγορεύεται από καθαρά κοινωνικά κριτήρια και χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί»!
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Ηλίας Τενστογλίδης, ανέφερε πως η επιστολή Αθανασόπουλου «είναι ένας ωμός εκβιασμός στην κοινωνία του Νομού μας! Δηλαδή, μας λέει πως δεν θα πρέπει να ξανακάνουμε κινητοποιήσεις; Αν είναι δυνατόν...».
Στην επιστολή του, με ημερομηνία 21-10-2008, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ενημέρωνε τη ΔΕΗ για τις τότε αποφάσεις του Συμφώνου Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την Τοπική Κοινωνία και ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ανακληθεί η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΗ κατά των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, αλλά και, παράλληλα, να μην παραστεί η Επιχείρηση ως πολιτική αγωγή στην προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου δίκη τους. Επίσης, ο νομάρχης Κοζάνης ζήτησε την από κοινού δημιουργία ενός Μουσείου Λιγνίτη.

Το κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Νομάρχη,
Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την από 21.10.08 επιστολή που μου απευθύνατε και την οποία μελέτησα με πολύ μεγάλη προσοχή.
Αναγνωρίζω ως εύλογη την επιθυμία και την ευχή που εκφράζετε μέσω της επιστολής σας για την ανάκληση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. της δήλωσης παράστασης Πολιτικής Αγωγής, στις δύο υποθέσεις που εκδικάζονται μετά από αναβολή την 9.12.08 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης.
Όπως τοποθετείτε το θέμα στην επιστολή σας, πράγματι, εκείνο που προέχει για τη ΔΕΗ δεν είναι να καταδικασθούν οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στις καταλήψεις των Ορυχείων της, αλλά η ομαλή και ήρεμη συνύπαρξη Πολιτών και Επιχείρησης, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της, η οποία ως τελικό σκοπό και αποδέκτη των αξιών που δημιουργεί είναι – όπως όλοι μας αναγνωρίζουμε – όχι μόνον η ίδια η ΔΕΗ, αλλά και η Τοπική Κοινωνία και εν τέλει το Κοινωνικό Σύνολο.
Θεωρώ, βεβαίως, αυτονόητη την αποδοκιμασία σας για πράξεις έκνομες που στρέφονται όχι μόνον κατά της Επιχείρησής μας, αλλά και κατά του Κοινωνικού Συνόλου. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι συμπεριφορές βίας, που προκαλούν ζημία 20 εκατ. ευρώ σε μια Κοινωφελή Επιχείρηση, στρέφονται τελικά τόσο κατά της Τοπικής Κοινωνίας όσο και κατά του Κοινωνικού Συνόλου.
Δεν κρύβω ότι προσωπικά βλέπω θετικά την πρότασή σας. Όμως, προκειμένου να εισηγηθώ στο Δ.Σ. της ΔΕΗ την ανάκληση της ήδη δηλωθείσας Πολιτικής Αγωγής και προκειμένου το Δ.Σ. να πεισθεί για την ορθότητα της εισήγησής μου, θα πρέπει να αναληφθεί η απαιτούμενη πρωτοβουλία, ώστε η Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης, της όποιας ηγείσθε, αφενός μεν να αναγνωρίσει το άτοπο των εν λόγω ενεργειών και αφετέρου να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις σε βάρος της Επιχείρησης. Πιστεύω ότι μια τέτοια προσέγγιση, που υπαγορεύεται από καθαρά κοινωνικά κριτήρια και χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Δεν αρνούμαι το δικαίωμα οποιουδήποτε Πολίτη που διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματά του, εφόσον η διεκδίκηση ασκείται με νόμιμους και κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους.
Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε απολύτως την άποψή μου, η οποία πιστεύω ότι είναι και δίκαιη και ηθική και ικανοποιεί τις θέσεις όλων των ενδιαφερομένων μερών.Ως προς το θέμα του Μουσείου Λιγνίτη, για το οποίο αναφέρεσθε στην επιστολή σας, πράγματι παρουσιάζει ενδιαφέρον και θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε σε εύθετο χρόνο.

Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Λάθος επικοινωνιακή προσέγγιση διάλεξε και πάλι ο κ. Αθανασόπουλος...Κοιτάξτε ποιος μιλά για δίκαιο και για ηθική(!!!!) αλλά και πως το διεκδικεί αυτό το δίκαιο και ηθικό...με ωμό εκβιασμό...
Άλλο ένα μάθημα εταιρικής ευθύνης από τον κ.Αθανασόπουλο...Αυτός όμως την δουλειά του προσπαθεί να κάνει...
Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν πως και αυτοί πρέπει να κάνουν την δουλεία τους, που δεν είναι άλλη από την προστασία του δικαιώματος της υγείας των ανθρώπων που τους εξέλεξαν να προασπίζουν τα συμφέροντα τους...Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν πως δεν είναι η (Δ)ΕΗ Α.Ε αυτή που πρέπει να βάζει τους όρους...Αυτή πρέπει να τους αποδέχεται αν θέλει να συμβιώνει αρμονικά με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου...Ας μας θυμίσει ο κ. Αθανασόπουλος ποια πρωτοβουλία κοινωνικής υπευθυνότητας έκανε πράξη από τότε που ανέλαβε το πόστο του...Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έδειξαν και δείχνουν υπομονή. Όμως αυτή την υπομονή εσείς δεν την λάβατε υπόψη ποτέ, γιατί νομίζετε πως έχετε το δίκαιο του ισχυρού...Μόνο που ο ισχυρός της υπόθεσης δεν είναι η (Δ)ΕΗ Α.Ε...
Επιτέλους, θα πρέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας ν' αποδείξει το λόγο ύπαρξη της του. Είναι για να προστατεύει τα δικαιώματα μας και να διεκδικεί με αμεσότητα λύσεις σε αυτά, που διαρκώς συσσωρεύονται αντί να λύνονται ή είναι για να προστατεύει την (Δ)ΕΗ Α.Ε, προκειμένου να αποτελεί "κυματοθραύστη" των διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας;; Δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, ούτε μπορεί εμείς να αποτελούμε το σκύλο της (Δ)ΕΗ Α.Ε και του Συμφώνου Συνεργασίας που πετώντας μας κάποιο κομμάτι να κουνάμε την ουρά μας και να ζαρώνουμε στην γωνία μας...

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

kai ti proteinete? Na kanoun katalipsi opote theloun, na kostizei sti DEI ekatommiria kai telika na tin plironoume emeis ti nifi? Oraia protasi!

December 3, 2008 at 4:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home