Thursday, October 2, 2008

Γνωρίστε το carpooling.gr

Μειώστε τα έξοδα της καθημερινής σας διαδρομής

Διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ (Carpooling) - Μειώστε τα έξοδα της καθημερινής σας διαδρομής

Πηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά με το αυτοκίνητό σας αλλά τα έξοδα κίνησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ; Περνάτε την Αττική Οδό και μουρμουρίζετε κάθε φορά που πληρώνετε τον υπάλληλο στα διόδια; Λέτε κάτι στα… κινέζικα όταν «εγκλωβίζεστε» σε μποτιλιάρισμα; Κι αν σας λέγαμε ότι υπάρχει λύση στα παραπάνω σας προβλήματα; Δηλαδή, και τα έξοδά σας να μειώσετε, και τη διαδρομή σας ευχάριστη να κάνετε, και την κίνηση να αποφορτίσετε, και να συμβάλετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Είναι απλό: κάντε carpooling.
Τι είναι το carpooling;Μπορεί κάποιοι από σας ήδη να το κάνετε και να μην το ξέρετε. Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.Tο carpooling, μάλιστα, αρχίζει να λαμβάνει μορφή μαζικού κινήματος, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά:

* Κάνει πιο ευχάριστη τη… βαρετή διαδρομή προς τη δουλειά ή οποιοδήποτε προορισμό.

* Μειώνει τα έξοδα για βενζίνη ή πάρκινγκ, αφού η συμφωνία συνήθως ορίζει ότι τα μοιράζονται οι συνταξιδιώτες.

* Είναι ένας οικολογικός τρόπος μετακίνησης που συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κίνηση των I.X. είναι η βασική αιτία, αφού ευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα…

* Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος ταξιδιού συγκρινόμενο με όλα τα συμβατά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μη φανταστείτε ότι είναι δύσκολο να βρείτε συνταξιδιώτη. Αρκεί να μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.carpooling.gr/ και να δηλώσετε τη διαδρομή που κάνετε καθημερινά, είτε είστε οδηγός είτε θέλετε να καταλάβετε τη διπλανή θέση, αυτή του συνοδηγού.
Η πρωτοβουλία για το «διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ» ξεκίνησε να υλοποιείται στη χώρα μας από τρεις φοιτητές, τον Γιώργο Σακελλάρη, την Παρασκευή Τσιάρα και τη Σταυρούλα Γάτσου. «Είναι μια ιδέα που θελήσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία από το 1990 και σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές Πολιτείες έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες (High Occupancy Vehicles)», λέει ο Γιώργος Σακελλάρης και συνεχίζει: «Η ιστοσελίδα ξεκίνησε με 10-15 άτομα, από εμάς και κάποιους φίλους μας.
Τα forums, όμως, στο ίντερνετ βοήθησαν πολύ στη διάδοση του νέου τρόπου μετακίνησης στην πόλη. Η δράση έγινε γνωστή διαδικτυακά και μέσα σε δύο μήνες τα μέλη έγιναν 100. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη μας φθάνουν τα 2.000 στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.200 μετακινούνται στην Αθήνα. Οι δε επισκέπτες του carpooling.gr φθάνουν τους 10.000 κάθε μήνα».
Το προφίλ των carpoolers και οι διαδρομέςΑν και ο κ. Σακελλάρης και η παρέα του σκέφτηκαν να υλοποιήσουν το carpooling στην Ελλάδα κυρίως για τους φοιτητές που ταξιδεύουν συχνά από την περιφέρεια στην Αθήνα και αντίστροφα, οι χρήστες προτίμησαν τις αστικές διαδρομές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το δημιουργό του site, τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την εφαρμογή του carpooling στις καθημερινές μετακινήσεις του -αφού τα έξοδα μοιράζονται- είναι πολλά.
Η ολοένα αυξανόμενη τιμή των καυσίμων και των διοδίων αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για πολλούς Αθηναίους. Επιπλέον, για τις διαδρομές προς και από το κέντρο υπάρχει ο πρόσθετος περιορισμός του δακτυλίου.
Οι υπερασπιστές του διαδικτυακού «οτοστόπ» είναι κυρίως 25 έως 35 ετών και στην πλειονότητά τους άνδρες. Οι πιο δημοφιλείς αστικές διαδρομές είναι Αθήνα - Πειραιάς αλλά κι εκείνες που διασταυρώνονται με την Αττική Οδό. Στις υπεραστικές τα πρωτεία έχει το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Βέβαια, για να γίνει κάποιος carpooler δεν αρκεί να δηλώσει μόνο τη διαδρομή του. Χόμπι, αγαπημένη μουσική και, κυρίως, το αν είναι καπνιστής ή μη καπνιστής συνθέτουν τα σημαντικότερα κριτήρια που θα καθορίσουν αν οι υποψήφιοι συνταξιδιώτες θα τα καταφέρουν να κάνουν μαζί τη διαδρομή.
Οσο για το βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να ενέχει ένα ταξίδι με έναν άγνωστο, ο κ. Σακελλάρης επισημαίνει: «Το site δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε παράπονο από κανέναν και συνιστούμε πριν βρεθούν κάποιοι για να συνταξιδέψουν να πάνε για έναν καφέ, να γνωριστούν, να συζητήσουν. Εχουν προκύψει πολύ δυνατές φιλίες από αυτή την ιστορία. Αυτός που θα δηλώσει διαδρομή και θα δώσει τα στοιχεία του, ξέρει τι θέλει».
Πως ξεκίνησαν όλα…H ιδέα του “διαδικτυακού κέντρου ωτοστόπ” πρωτοεμφανίστηκε στην Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία,… οι ανεξάρτητες πύλες τύπου carpooling.gr, που λειτουργούν μέχρι σήμερα, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Με το carpooling.gr μπορείς να εκμεταλλευθείς τον οικονομικότερο τρόπο για να ταξιδέψεις προς κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο).
Στην Ελλάδα, η ιδέα για την δημιουργία του του Ελληνικού carpooling ξεκίνησε στα τέλη του 2004 από ομάδα φοιτητών. Το κίνητρο ήταν απλά να προσφέρουν έναν εναλλακτικό και συνάμα τον πιο οικονομικό τρόπο για πραγματοποίηση ταξιδιών από την μια εώς την άλλη άκρη της Ελλάδας. Η πρώτη μορφή του site βγήκε στον αέρα τον Δεκέβριο του 2005, από τις πρώτες κιόλας μέρες η ιδέα άρχισε να γοητεύει τον Ελληνικό κόσμο και να γίνεται σιγά σιγά αποδεκτή.
Στα μέσα του 2006 βγήκε στον αέρα η 2η έκδοση του site, η ομάδα του carpooling συνεχίζει να εργάζεται και να βελτιώνει τις υπηρεσίες του carpooling.gr και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι σε απλές ιδέες κρυβονται έξυπνες λύσεις…
H ιστορία του carpooling στην Ελλάδα…
Αύγουστος 2004: ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα για την δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης πύλης carpooling στην Ελλάδα από την ομάδα του carpooling.gr
Δεκέβριος 2005: μετά από ένα χρόνο ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την υλοποίηση της υπηρεσίας, βγαίνει στον αέρα η πρώτη διαδικτυακή πύλη, η αρχική της ονομασία: comewithme.gr
Ιανουάριος 2006: το carpooling.gr κάνει την εμφάνισή του στο Ελληνικό διαδίκτυο, η πρώτη έκδοση της υπηρεσίας προσέφερε πολλά στους χρήστες οι οποίοι το αγκάλιασαν από την αρχή της ύπαρξής του.
Ιούλιος 2006: τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των μελών του carpooling.gr μας βοήθησαν στο να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της δεύτερης έκδοσης του carpooling.gr. H δεύτερη έκδοση του carpooling.gr βγαίνει στον αέρα με νέες υπηρεσίες (Interactive maps, wish list,…)
Ιανουάριος 2007: το carpooling.gr κλείνει το πρώτο χρόνο της ζωής του. Η ιδέα του carpooling και τα οφέλη που προσφέρει στην ζωή μας και στο περιβάλλον προκαλούν το ενδιαφέρον του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το carpooling γίνεται γνωστό και εμείς, η ομάδα του carpooling.gr ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια με νέες ιδέες για το carpooling.gr

Το carpooling.gr:

α) είναι δωρεάν
β) είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ταξιδεύεις
γ) προσφέρει απλά το μέσο για να βρεις συνταξιδιώτη


H ιδέα του carpooling:
1. Οργάνωσε το ταξίδι σου μερικές μέρες πριν…
2. Καταχώρησέ το στο carpooling.gr [Προσφέρω ταξίδι…]
3. Άσε να επικοινωνήσουν μαζί σου όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν την ίδια διαδρομή (μοιράσου τα έξοδα του ταξιδιού και την παρέα του συνεπιβάτη σου…)
ή
1. Καταχώρησέ στο carpooling.gr την επιθυμία σου για κάποιο ταξίδι [Ζητάω ταξίδι]
2. Άσε να επικοινωνήσουν μαζί σου όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν το ίδιο ταξίδι (μοιράσου τα έξοδα του ταξιδιού και την παρέα του συνεπιβάτη σου…)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ κι'εδώ.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Π ρ ό τ α σ η…..

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες bloggers….:
βλέποντας κι ακούγοντας…., με μεγάλη μου λύπη κι εγώ…., κυρίως, τα εφηβάκια –μας
να τραγουδούν ‘’φτηνά’’ τραγούδια…., ως επί το πλείστον, της ερωτ’’αγάπης’’….,
και ξέροντας, ως όλοι μας, τη δύναμη που έχει το τραγούδι
στη διαμόρφωση χαρακτήρα και συμπεριφοράς…., κι όχι, μόνο, της ερωταγαπικής….,
κάτι που με ανευθυνότητα τους το ‘’επιβάλλουν’’….: δισκογραφικές εταιρείες,
ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί,….. λες και σε συμπαιγνία….,
τολμώ….,
αν και ξέρω πως…., και, μ’ αυτό…., θα ενοχληθούν’’ μερικοί και μερικές bloggers….,
να σας κάνω μια ‘’ανάλογη’’ πρόταση….!

Έχοντας…., ήδη….. και με ‘’ανάλογη’’ πρόταση…., προσφέρει
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου….,
και, σχετικής θεματολογίας μέσα απ’ το μπλογκ μου….: URL : www.alexandros-zivas.gr....,
κάτι σαν ‘’αντίπραξη’’ στη ‘’συμπαιγνία’’ των ως άνω αναφερόμενων παραγόντων….,
προτείνω…., πάντα, για τον ίδιο σκοπό….,
να δημιουργήσουμε μια ‘’Τράπεζα στίχων προσφοράς’’….,
όπου Έλληνες στιχουργοί και ποιητές να τους προσφέρουν…., αφιλοκερδώς κι αυτοί….,
είτε για επιτραπέζια ημερολόγια προσφοράς….. είτε για τη δημιουργία μουσικών CD’s….!

Ίσως….. να φανεί αφελής και ουτοπική η πρότασή μου….,
ή κι εγώ….. αφελής…. κι ονειροπόλος ουτοπιστής….,
αλλά….. ας σκεφτούμε τη δύναμη που μας προσφέρει η ‘’Μπλογκόσφαιρα’’….,
που….. από ‘’βαβελική’’ Κατάρα…., ως ‘’μερικοί’’ ‘’μοιροπλάστες’’ –μας τη θέλουν….,
μπορούμε…., και, με ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’ της ‘’τρελής’’ λογικής…., ή και λογικής ‘’τρέλας’’….,
να την κάνουμε Ευλογία….!

Έτσι…., καθώς πιστεύω πως….,
ως παλαιότεροί μου bloggers…., που, μόλις, 3 μηνών blogger εγώ….,
είστε οργανωμένοι, και, για ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’….,
ελπίζω…., κι εάν, βέβαια, βρίσκετε ενδιαφέρουσα κι εφικτή την πρότασή μου αυτή….,
να συναποφασίσετε…., πάντα, για ‘’τέτοιον’’ σκοπό….,
για τα περί μιας ‘’Τράπεζας στίχων προσφοράς’’….!

Και…., εάν…., πάλι και γι’ αυτό, τότε….,
σαφώς, κι αφού το συναποφασίσετε…., είτε για ‘’επιτραπέζιο ημερολόγιο’’ είτε για CD….,
τολμήσετε να ανοίξετε και τραπεζικό λογαριασμό….,
σας υπόσχομαι πως…., ως πρώτη προσφορά χρημάτων από πλευράς μου….,
θα συνεισφέρω στην ευλογητή προσπάθειά –σας, –μας, 300 Ευρώ….,
που, πιθανόν, να βρεθούν και εξωμπλογκοσφαιρικοί χορηγοί….!

Μα θα χαρώ, ‘’το ίδιο’’, και, εάν κάποιοι μουσικοσυνθέτες ή κάποιες μουσικοσυνθέτριες….,
συνάδελφοι ή συναδέλφισσες μπλόγκερ….. ή μη….,
ανταποκριθούν στην ανάλογη πρότασή μου….. που υπάρχει στο μπλογκ μου….,
όπου, το ξαναλέω, προσφέρω αφιλοκερδώς και για όποιον φιλανθρωπικό σκοπό
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου…., αφ’ ενός για τη δημιουργία
3 επιτραπέζιων ημερολογίων….. για τα έτη....: 2010, 2011 και 2012….,
κι αφ’ ετέρου για τη δημιουργία ενός, ή και πλέον, CD….!

Φυσικά, το 2ο, εφόσον τυχόν μουσικοσυνθέτες/θέτριες κρίνουν κάποια άξια μελοποίησης….,
πάλι, για τον ίδιο σκοπό…., κι εγώ…., μα κι οι ανταποκριθησόμενοι/σόμενες αυτοί/αυτές….,
όπου, τότε, θα έχω…., κι εγώ κι εκεί…., συμμετοχή και με δικιά μου μουσική και στίχο….,
ενώ, αργότερα κι έτσι και γι’ αυτό, και με τραγούδια –μου σε στίχο στην αγγλική γλώσσα….!

Εάν δε σας ενοχλεί το παρόν μήνυμά μου…., μπορείτε να το διαγράψετε….,
ναι, και διόλου δεν θα με πειράξει….!
Σας ευχαριστώ πολύ….. και, προπαντός, γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας…..

October 2, 2008 at 6:42 AM  
Blogger mady said...

Καλησπέρα από Λεωνίδιο. Ωραίο το blog σας το παρακολουθώ..

October 2, 2008 at 2:43 PM  
Blogger issallos said...

παρακολουθω συχνα το μπλογκ σας...γιαυτο αν βρειτε καποιο ενδιαφερον στο ποστ που εκανα
για τους ανθρωπους των σκουπιδιων διαδωστε το....ευχαριστω πολυ...

October 3, 2008 at 5:26 AM  
Blogger BΙΟΤΕΧΝΕΣ said...

καλώς σας βρήκα!

October 3, 2008 at 5:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

To be a upright charitable being is to have a make of openness to the in the seventh heaven, an skill to trust undeterminable things beyond your own control, that can govern you to be shattered in uncommonly exceptional circumstances as which you were not to blame. That says something very important relating to the get of the ethical life: that it is based on a corporation in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a treasure, something kind of fragile, but whose acutely special attraction is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 3:58 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home