Tuesday, October 14, 2008

Αφύσικες συμπεριφορές

Συνουσία μεταξύ αρσενικών ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus).

Σεξουαλικό παιχνίδι μεταξύ θηλυκών δελφινιών του είδους Stenella longirostris, «ξαδελφάκι» του ζωνοδέλφινου (Stenella coeruleoalba) που απαντάται στις ελληνικές θάλασσες.
----------------

Τα δελφίνια απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους, η οποία όπως στους ανθρώπους δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή. Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί στα δελφίνια και κυμαίνεται από απλή επίδειξη στοργής και τρυφερότητας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου μέχρι δράσεις που σχετίζονται με τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων έως και τη συνουσία.

Ο ερεθισμός μπορεί να είναι «στοματικός», για την περίπτωση των δελφινιών βέβαια μιλάμε για ρύγχος, να γίνεται με απευθείας επαφή μεταξύ των γυναικείων γεννητικών μορίων σε στάση «κοιλιά με κοιλιά» ή και με συνουσία μεταξύ αρσενικών, όπου οι εραστές ανταλλάσσουν ρόλους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί ομαδικό sex σε παρέες δελφινιών αποτελούμενες από ομόφυλα ή και ετερόφυλα άτομα.

Αρσενικά ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) ζευγαρώνουν συχνά μεταξύ τους, όταν φτάσουν σε ηλικία 10 χρόνων, σχηματίζοντας ζευγάρια, από άτομα της ίδιας ηλικίας, και δεσμούς που κρατούν μια ζωή. Οι δύο σύντροφοι ταξιδεύουν μαζί και υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον εναντίων θηρευτών, όπως οι καρχαρίες. Όταν το ζευγάρι φτάσει την ηλικία των 20 με 25 χρόνων, η ομόφυλη σχέση διατηρείται, αλλά ταυτόχρονα τα αρσενικά ζευγαρώνουν και με θηλυκά για τεκνοποίηση, οπότε οι δύο σύντροφοι προσέχουν μαζί τα θηλυκά. Πάντως, σε κάθε εποχή ζευγαρώματος με σκοπό την τεκνοποίηση, μόνο γύρω στο 50% των αρσενικών ζευγαρώνει με θηλυκά.

Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού μειώνεται καθώς περνάνε τα χρόνια, όταν ένα από τα δύο αρσενικά πεθάνει, το άλλο προσπαθεί να ξαναβρεί σύντροφο. Ελάχιστες όμως είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του καθώς τα υπόλοιπα αρσενικά έχουν συνήθως σχέση. Εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που δίνει η ζωή μια δεύτερη ευκαιρία και σμίγει «χήρος» με «χήρο».

----------------
Προσαρμογή από κείμενο του βιβλίου Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity του Bruce Bagemihl, εκδόσεις Profile Books Ltd (1999). Οι απεικονίσεις από το βιβλίο.

Labels:

2 Comments:

Blogger Burcu said...

hi how's everything with you:)

Have a nice week

Love from turkey

Burcu

October 16, 2008 at 4:57 AM  
Blogger ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ said...

Με ΄στειλε το "Για Μένα" σου... Μπράβο, Κώστας (vloutis.wordpres.com & vloutis.blogspot.com)

October 16, 2008 at 4:50 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home