Monday, September 29, 2008

Eργοστάσιο CCS στο Spremberg της Γερμανίας: νέα αρχή για τα ενεργειακά ορυκτά;

[Δρ. Πέτρου Τζεφέρη][by Dr.Peter Tzeferis]
Ο πρώτος στον κόσμο πιλοτικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας που καίει ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη) χωρίς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Γερμανία, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει στο επίκαιρο θέμα του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η τεράστια εγκατάσταση (100 φορές μεγαλύτερη από τη συμβατική) έξω από την κωμόπολη Spremberg (Σπρέμπεργκ) της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι ο πρώτος θερμοηλεκτρικός σταθμός με δυνατότητα Δέσμευσης και Αποθήκευσης άνθρακα (τεχνολογία CCS, Carbon Capture and Storage), αποτελώντας μέρος ενός φιλόδοξου μεγαλύτερου προγράμματος πιλοτικών σταθμών από την ΕΕ.
Το σύστημα δεσμεύει το CO2 (περίπου 10t CO2/h κάθε ώρα) καθώς και τα λοιπά αέρια, τα οποία παράγονται από την καύση του λιγνίτη και τα συμπιέζει μέχρι να υγροποιηθούν. Το συμπιεσμένο αέριο, μεταφέρεται με βυτιοφόρα στη βόρεια Γερμανία, όπου διοχετεύεται με εισπίεση μέσα σε μια εξαντλημένη πηγή φυσικού αερίου (υπεδαφικός ταμιευτήρας) για μόνιμη αποθήκευση. Ακολουθεί συνεχής παρακολούθηση (monitoring) του αποθηκευμένου υλικού.

Τελικά οι τεχνολογίες αυτές θα επιτρέψουν ως «ενέσεις ανάνηψης» στα ενεργειακά ορυκτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα και περιβαλλοντικά ασφαλώς την αξιοποίησή τους μέχρις εξάντλησης στηρίζοντας παράλληλα τον αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης; Η θα αποτελέσουν, όπως ισχυρίζονται ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα ακόμη «φύλλο συκής», ένα άλλοθι ώστε να συνάπτονται επικερδή συμβόλαια από τις εταιρείες ενέργειας; Ώστε ο «βασιλιάς άνθρακας» να συνεχίσει να βασιλεύει ξεδιάντροπα, απροσανατολίζοντας και καθυστερώντας τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Φυσικά οι μεγάλες αλήθειες βρίσκονται πάντα στη μέση. Ο χρόνος θα δείξει.

Πλήρες άθρρο για το θέμα στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Labels: , , , ,

2 Comments:

Blogger tony jakarta said...

Η άποψή μου είναι ότι η τεχνολογία CCS μάλον θα αποτελέσει μία δικαιολογία γιά να συνεχίσουμε να εκλύουμε CO2.
Ίσως θα πρέπει να στραφούμε πρός την μείωση ροής ενέργειας.
Δηλαδή, παράγουμε λιγότερο καταναλώνουμε λιγότερο.
Το βιοτικό επίπεδο εξάλλου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της κατανάλωσης

September 29, 2008 at 4:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://icecap.us/images/uploads/ALL_SINCE_2002.jpg

COSMIC RAYS AND CLIMATE - CERN:
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0804/0804.1938v1.pdf

http://nzclimatescience.net/images/PDFs/cosmoclimatology.svensmark.pdf

September 29, 2008 at 10:47 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home