Friday, September 26, 2008

Ημέρα Χαμηλής Οικογενειακής Ενεργειακής Κατανάλωσης (πρόταση ιδέα!)

ελαβα με μεηλ την ακόλουθη ενδιαφέρουσα προταση/ιδέα από το http://www.e-ecology.gr και την μεταφέρω και εδώ...

Ημέρα Χαμηλής Οικογενειακής Ενεργειακής Κατανάλωσης

Αγαπητοί φίλοι

Το ενεργειακό ζήτημα διεθνώς συζητείται σε μεγάλη κλίμακα. Μόνο στην Ελλάδα μας βρίσκει αδιάφορους. Δείτε μια πρόταση από ένα φίλο, δεν είναι δική μου. Θα ήθελα τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας
Στέφανος

Να καθιερώσουμε μία ημέρα ανά εβδομάδα (ας πούμε το ΣΚ) όπου κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Ημέρα Χαμηλής Οικογενειακής Ενεργειακής Kατανάλωσης. Να βρούμε και ένα ακρονύμιο πχ Η.ΧΑΜ.ΟΙΚ.ΕΝ.ΚΑ. Αυτήν την ημέρα λοιπόν, θα πρέπει να μένουμε στην γειτονιά, να πηγαίνουμε με τα πόδια, να τρώμε φαγητό μαγειρεμένο οικολογικά (με κάρβουνο ή ξύλα ας πούμε), να κλείνουμε τα φώτα, να θερμαίνουμε ένα μόνο δωμάτιο, να καταναλώνουμε λίγο νερό. Ειδικά το καλοκαίρι, αυτή η ημέρα θα μπορούσε να είναι μέρα μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Αν κάποιος το εφαρμόσει αυτό, όχι μόνο θα μειώσει τις καταναλώσεις του εκείνη την μία μέρα, αλλά θα το σκέφτεται και τις υπόλοιπες (πόσα ξοδεύει / ρυπαίνει) και μπορεί να αγοράσει κάποιες συσκευές κατάλληλες για εκείνη την μία μέρα (ηλιακό φουρνάκι), τις οποίες να τις χρησιμοποιεί και άλλες μέρες.

Στην Ευρώπη ήδη συζητείται η έκδοση ατομικής κάρτας εκπομπών, όπου κάθε άτομο δικαιούται να έχει κάποιες εκπομπές ανά έτος (ισοδυναμούν με ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη και πίσω). Αν το κάνεις αυτό το "ταξίδι", μετά πρέπει να πληρώνεις πράσινα πρόστιμα. Έρχονται τρομερά μέτρα. ?ρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε...

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Καλημέρα έχω την αίσθηση ότι τέτοιες προτάσεις, απλώς αποτελούν δικαιολογία για την υπερκατανάλωση ενέργειας της υπόλοιπες ημέρες (ιδίως σε χώρες με χαμηλή συνείδηση, όπως η Ελλάδα). Αντιστοίχως σκεπτικός είμαι και για τις "ακτιβιστικές δράσεις" του τύπου: "στις τάδε του μηνός από 21:00 μέχρι 21:10 σβήνουμε όλοι, όλα τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές.
Ας μην αφήνουμε αναμένα φώτα, όταν φεύγουμε από τα δωμάτια και ας κλείνουμε τις συσκευές εντελώς, αντί να τις αφήνουμε στην αναμονή. Όταν θέλουμε να πάρουμε τρία πράγματα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, ας πηγαίνουμε με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Τέτοιες δράσεις είναι ουσιαστικότερες, νομίζω.

Σχετικά με την κάρτα ατομικών εκπομπών είναι αλήθεια; Υπάρχει κάποια παραπομπή σε αυτό;

September 28, 2008 at 2:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

Πολλές παραπομπές, χωρίς να μειώνεται η προτροπή για περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, αρχίζοντας από τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη εταιρειών, τζετ, κλπ, κλπ:
Al Gore’s carbon-indulgences trading business GIM was banked with Lehman Bros.
It will be interesting to see how this will play in the future but I suspect that this increases the risk of participating in Carbon Trading. Merrill Lynch was also deeply involved in this business.
Γιατί το ραδιενεργό βρετανικό κράτος συμμάχησε με τα ραδιενεργά αρχιλαμόγια γενοκτόνο Γκορ και Χάνσεν της ΝΑΣΑ υπέρ των δήθεν αντιραδιενεργών ακτιβιστών:
http://omniclimate.wordpress.com/2008/09/12/greenpeace-trial-why-the-uk-government-wanted-to-lose
http://www.charlierose.com/shows/2008/08/12/2/a-conversation-with-james-hansen
http://www.john-daly.com/history.htm
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0804/0804.1938v1.pdf

September 28, 2008 at 7:54 AM  
Blogger ζαφορα said...

Εσύ καλά μας τα λες.
Είναι όμως ο Έλληνας τόσο
ευαίσθητος για να τα εφαρμόσει;

Την καλησπέρα μου.

September 28, 2008 at 3:44 PM  
Blogger zero2one said...

@Ντροπαλος: Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό. Το ζήτημα είναι τέτοιες μέρες να είναι ακριβώς η αφορμή ώστε αυτές οι συνήθειες να κατοχυρώνονται και τις υπόλοιπες ημέρες.

@ζαφορα: Κάποιοι (λίγοι) είναι. Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν (-:

September 29, 2008 at 12:55 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home