Saturday, September 6, 2008

Αφανίστηκαν χιλιάδες φυτά γιατί δεν τα πότισαν!


ΜΕΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή με τον μαρασμό εκατοντάδων χιλιάδων φυτών και δένδρων κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας καταγγέλλουν οι γεωπόνοι πρασίνου, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την απουσία μηχανισμών ελέγχου και επίβλεψης των σχετικών έργων κατά μήκος του εθνικού δικτύου.

Οι γεωπόνοι μιλούν για οικολογική καταστροφή που αγγίζει το 70% του συνόλου των φυτών που είχαν φυτευτεί στο τμήμα Μεταμόρφωση - Μαλακάσα και από το 90 χλμ. έως τον Aγιο Κωνσταντίνο πριν από 5 με 10 χρόνια. Η Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Γεωπόνων Πρασίνου αποκαλύπτει ότι τα φυτά που βρίσκονταν κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου έχουν πλέον ξεραθεί γιατί απλά κάποιοι… ξέχασαν ή αδιαφόρησαν να τα ποτίσουν.

«Εάν στο κομμάτι αυτό συμπεριληφθεί και το τμήμα από Μαλακάσα έως το 90 χλμ. που ουδέποτε φυτεύτηκε, τότε αναδεικνύεται η παγκόσμια μοναδικότητα σε 160 χλμ. οδικού δικτύου αυτοκινητόδρομου να μην υπάρχει ίχνος πρασίνου», τονίζει ο κ. Μιχάλης Στογιάννος, πρόεδρος της Ενωσης.

Οι «εθνικές ζαρτινιέρες» συντηρούνταν από την ΕΥΔΕΠΑΘΕ του υπουργείου και εν συνεχεία από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας αλλά το τελευταίαο διάστημα αφέθηκαν στην τύχη τους αφού η έλλειψη νερού και φροντίδας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε χιλιόμετρο της κεντρικής νησίδας του εθνικού δικτύου υπήρχαν 2.000 φυτά (αγριελιές, πυκροδάφνες, θάμνοι κ.ά.) που αν αναλογιστούμε το μήκος του δρόμου που καλύπτει το επίμαχο τμήμα του ΠΑΘΕ γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής. «Ο αφανισμός των φυτών ισοδυναμεί -αριθμητικά- με την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλούσε μια πυρκαγιά που θα έκαιγε 10.000 στρέμματα δάσους


4 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Οτι και να πουμε ειναι πραγματικα λιγο....Καταντια...

September 6, 2008 at 7:58 AM  
Blogger kokkinos said...

Αυτό το πρόβλημα το βλέπουμε καθημερινά σε πολλούς Δήμους της Αττικής. Όπως και σε χώρους που έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Φυτεύουν δέντρα και μετά τα εγκαταλείπουν στο έλεος του καθενός...Και φυσικά ξεραίνονται.

Πρόσφατα μαζί με άλλους τρελούς σαν και εμένα, ευαίσθητους ή όπως αλλιώς πείτε το, ζητήσαμε να ποτίσουμε τα δέντρα στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου. Και αφού καλέσαν αστυνομία και άλλα τέτοια τρελά- μαζί με τον σεκιουριτά του χώρου που μας κοιτούσε σαν εγκληματίες- μας άφησαν να το κάνουμε. Και το 90% των δέντρων ήταν ξερά. Αφού το σύστημα ποτισμού άνοιξε την ημέρα που το επισκεφθήκαμε εμείς για πότισμα, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004...

September 6, 2008 at 7:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Στο συγκεκριμένο δρόμο καθ[ως και τμήμα από Λαμία για Λάρισα στην κεντρική λωρίδα έχουν φυτευθέι ελιές .Σε κανα δυό χρόνια τα τοιχεία θα έχουν τιναχθεί και ο δρόμος θα σηκωθεί .Αυτά ειχαν οι ΥΜΕΤΕΡΟΙ Αύτά εβαλαν.

September 6, 2008 at 9:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Είναι ανεπίτρεπτον να κατηγορείται το ιερόν κράτος και οι ευφυείς ιθύνοντες δια τας ευθύνας του ενεργοβόρου όχλου, όστις δια και μόνης της παρουσίας του υπερθερμαίνει τον πλανήτην κατακλύζων και αποξηραίνων εναλλάξ την χλωρίδαν, κινείται αενάως εις τας οδούς σπαταλών, μιμούμενός μας, τα πολύτιμα εναπομείναντα καύσιμά μας, και αγνοεί το σχέδιον επιστημονικών δοκιμασιών εις τας οποίας οι ειδικοί μας υποβάλλουν φυτά και υπηκόους, οίτινες, αποθρασυνθέντες δια του διαδικτύου, τολμώσι να απαιτήσωσι ...έλεγχον και απολογισμόν της αιωνίας ημών εξουσίας.
Προειδοποιούμεν άπαντας τους φρονίμους και άφρονας ότι η υπομονή μας ηξηντλήθη και δια των μέσων καταστολής μας, θα ρίψωμεν εις αλληλοσφαγήν τους ενόχους!
Ανατολικομεσογειακόν σωκρατικόν γκέτο του Αγίου ΟΗΕ

September 7, 2008 at 12:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home