Monday, May 26, 2008

ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

http://www.petitiononline.com/kythera/petition.html


Αγαπητοί φίλοι

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών της ΕΟΕ, η περιοχή των Κυθήρων έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠΕ με κωδικό GR129) από την Διεθνή Ένωση Ορνιθολογικών Oργανώσεων (BirdLife International) και ως εκ τούτου πληρεί όλα τα κριτήρια για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΣΠΠ. Ταυτόχρονα έχει θεσμοθετηθεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Special Protection Area) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 79/409 (Παράρτημα Ι) για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας με κωδικό GR3000013.

Τα Κύθηρα εκτός των άλλων κριτηρίων ένταξης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των ΣΠΠ, αποτελούν μία από τις μόλις δύο περιοχές στην Ελλάδα που πληρούν το κριτήριο C5, δηλαδή αποτελούν μεταναστευτική στενωπό (bottleneck), από όπου τουλάχιστον 3.000 αρπακτικά (των οικογενειών Accipitriformes ή Falconiformes) διέρχονται σε τακτική βάση κατά την εαρινή ή φθινοπωρινή μετανάστευση. Το χαρακτηριστικό αυτό, επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης των αρπακτικών που πραγματοποιείται στο νησί των Αντικυθήρων από την ΕΟΕ ( Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) εδώ και πέντε χρόνια. Επιπλέον, στην ΣΠΠΕ των Κυθήρων έχουν καταγραφεί πάνω από 236 είδη πτηνών, εκ των οποίων πάνω από 50 φωλιάζουν στο νησί.

Κατά συνέπεια και δεδομένης της συσωρρευμένης γνώσης μας για το νησί των Κυθήρων είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη χωρίς όρια και περιορισμούς. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα Κύθηρα έχουν αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους για τη μετανάστευση της άγριας ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και για αυτόν το λόγο θεωρούμε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ασύμβατη με τη διατήρηση των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων που αυτά χρησιμοποιούν.

Μετά από όλα αυτά θα θέλαμε την συμβολή σας στη συγκέντρωση υπογραφών που οργανώνεται από τοπικούς φορείς των Κυθήρων. Η ανεύθυνη και χωρίς όρια εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί (πάνω από 200 με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί) επιχειρείται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων των Κυθήρων και καμία μελέτη των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στη φυσιογνωμία του νησιού, στην τοπική οικονομία και τέλος στην ήπια ανάπτυξη του.

ΘΚ.

Dear friends of Kythera,

An online petition has been set up to encourage the local municipality to follow democratic procedure before they decide upon whether to allow a wind-farm to be set up on Kythera. The petition can be accessed by following this link:

http://www.petitiononline.com/kythera/petition.html

While I am in general fairly cynical about the impact of petitions, there is a reasonable chance that in this case a strong response may shake the municipality’s resolve.

Thanks for taking the time to consider this.
John Stathatos
--

2 Comments:

Blogger neoinileias said...

αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο

May 27, 2008 at 1:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

γιατι να εχουμε ανεμογεννητριες αφου μπορουμε να καιμε πετρελαιο και λιγνιτη;

July 17, 2015 at 1:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home