Saturday, May 17, 2008

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Ο Κόσμος του Επενδυτή κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο με συγκλονιστικές φωτογραφίες από ελικόπτερο και δορυφόρο με το έγκλημα που συντελείται αυτή την στιγμή στην Πάρνηθα και η πολιτεία είτε με την συγκατάθεσή της είτε με τα στραβά μάτια που κάνει γίνεται βασικός συντελεστής στο έγκλημα αυτό.

Αυτή την στιγμή όπως μας λέει η εφημερίδα (και όπως διαπιστώνουμε και από τις φωτογραφίες) χτίζουν βίλες στον εθνικό δρυμό 10 μήνες μετά το «ολοκαύτωμα»! Το όργιο της αυθαιρεσίας αυτής γίνεται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής. Εργολάβοι και μπουλντόζες μετατρέπουν σε εργοτάξιο το δάσος ελάτης!

Μιλάμε για την καρδιά της Πάρνηθας, για απομονωμένες καταπράσινες πλαγιές, όπου δεν θα έπρεπε ούτε να πατάει ανθρώπου πόδι. Εκεί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πολυτελείς βίλες. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της εφημερίδας έχουν τραβηχτεί πριν λίγες ημέρες και αποδεικνύουν ότι οι αδίστακτοι καταπατητές έχουν αποψιλώσει μεγάλες δασικές εκτάσεις, έχουν διανοίξει δρόμους, και έχουν στήσει κανονικά εργοτάξια, προκειμένου να χτίσουν τα εξοχικά μέγαρα για τους ιδιότυπους «φυσιολάτρες» ιδιοκτήτες τους.

Πρόκειται, όπως μας διαβεβαιώνει η εφημερίδα, για διαπιστωμένα περιοχές εντός τους εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, βορειοανατολικά του κτήματος Τατοΐου, προς το Κατσιμίδι. Στην περιοχή αυτή από δεκαετίες δεν επιτρέπεται κανενός είδους παρέμβαση, πολλώ δε μάλλον οικοδομική δραστηριότητα.

Το εντυπωσιακό μας λέει η εφημερίδα είναι ότι μιλούν για την Πάρνηθα, όπου δεν έχουν καλά καλά σβήσει οι στάχτες από τις φωτιές που κατέστρεψαν πριν από δέκα μήνες το μεγαλύτερο κομμάτι του πολύτιμου δάσους της. Ακόμα ηχούν στα αυτιά των πολιτών οι «αυστηρές προειδοποιήσεις» και οι «ειλικρινείς υποσχέσεις» του Κώστα Καραμανλή και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών, ότι η Πάρνηθα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία και ότι αυτή τη φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Αντί αυτών, ολοκληρώνεται με τον πλέον προκλητικό και αδίστακτο τρόπο μία περιβαλλοντολογική καταστροφή, για την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση και πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός μένουν ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινωνία. Επιτέλους, ας δοθεί τώρα ένα τέλος στην εγκληματική ασυδοσία κι ας εφαρμοστούν, τουλάχιστον, οι νόμοι.

Έρμαιο κερδοσκόπων

Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι, όταν απομακρύνονται τα φώτα της δημοσιότητας, ο δασικός πλούτος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Πρακτικά, δηλαδή, είναι έρμαιο εκείνων που τον επιβουλεύονται, είτε πρόκειται για μεμονωμένους καταπατητές είτε για οργανωμένα συμφέροντα. Όποιες εκτάσεις γλιτώσουν από την λαίλαπα της φωτιάς (κίνδυνος για τον οποίο η πρόληψη είναι εξαιρετικά πλημμελής για μια ακόμα χρονιά, με αποτέλεσμα οι ελπίδες να επικεντρώνονται στον καιρό και στην τύχη), κινδυνεύουν από την οικιστική κατάληψη και «αξιοποίηση».

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι το σύστημα ελέγχου, διαχείρισης και προστασίας των δασών μπάζει από παντού. Κτίρια όπως τα μέγαρα που μας δείχνουν οι φωτογραφίες της εφημερίδας δεν χτίζονται σε μια βραδιά. Δεν μιλάμε για τα αυθαίρετα –παράγκες της πρώτης και της δεύτερης γενιάς. Μιλάμε για κανονικά εργοτάξια, οικοδομές που ανεγείρονται με όλες τις ανέσεις. Είναι αδύνατον να χτιστούν τέτοιες βίλες χωρίς να γίνει η δραστηριότητα αυτή αντιληπτή από τα τοπικά δασαρχεία, τις νομαρχίες, τους δήμους. Άρα, έχουν βρεθεί οι τρόποι να κάνουν οι ελέγχοντες τα στραβά μάτια, αν όχι να έχουν περιβάλει με νομιμοφανή μανδύα την άλωση του δάσους.

Καυτά ερωτήματα

1.Γνωρίζουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας το όργιο αυθαιρεσίας;
2.Έχουν οικοδομική άδεια τα συγκεκριμένα κτίσματα;
3.Πώς ξεπέρασαν τον σκόπελο της Δασικής Υπηρεσίας;
4.Με ποιον τρόπο άνοιξαν δρόμους μέσα στο δάσος;
5.Κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας;
6.Έχουν λάβει άδεια για το κόψιμο των εκατοντάδων δέντρων;

Εμείς γνωρίζουμε τις απαντήσεις, αυτοί μπορούν να μας πουν;

Του Θοδωρή Παναγούλη

Πηγή :Κόσμος του Επενδυτή
Αρ. Φυλ.286
Σάββατο 10 – Κυριακή 11 Μαΐου 2008
Σελ.6-7

(τα "φτωχόσπιτα" των φωτογραφιών που δημοσιεύουμε δεν έχουν καμία σχέση με τις επαύλεις-μέγαρα που δημοσιεύει η εφημερίδα)

3 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Κανενας δεν θα δωσει υπευθυνες απαντησεις...Το press-gr μαλιστα κανει λογω οτι τα χρηματα για τους πυρόπληκτους εχουν κανει ηδη φτερα και κανεις δεν αντιδρα...Τι να λεμε τωρα...;

May 17, 2008 at 9:43 AM  
Blogger gmoikology said...

Η άδεια είναι εύκολη. Αρκεί να έχεις να την "πληρώσεις".
Αν εξετάσεις τους κυρίους που έχτισαν στην Πάρνηθα νομίζω ότι κατά 90% θα διαπιστώσεις ότι είναι "καθόλα νόμιμοι"! Με τις "άδειές τους" με τις σφραγίδες από την πολεοδομία και το δασαρχείο.
Όσο για τη διάνοιξη δρόμων, εμείς δεν ειμαστε που φωνάζουμε για την πυροπροστασία; Αν δεν έχουμε δρόμους να φτάσουμε στην καρδιά του δάσους πώς θα σβήσουμε μια πυρκαγιά. Στο σημείο αυτό θα διαφωνήσω ( :) ) γιατί είναι ολοφάνερο ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τους άνοιξαν. Άσε που λειτουργούν και ως ζώνες πυροπροστασίας.

Αστεία αστεία χτίζουμε παντού και η χώρα έχει στην ουσία καταστραφεί αισθητικά. Πατριώτες! Όλοι εσείς που αγαπάτε την Ελλάδα και το αποδεικνύεται στην πράξη, καταστρέφοντας δάση, τοπία, πανίδα και χλωρίδα, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, ιδού η αγάπη σας για την πατρίδα σας. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες που αναλώνονται στο αν τη σημαία τη σήκωσε ο αλβανός μαθητής ή στην αμφισβήτηση μιας βραχονησίδας. Αφήστε τις βραχονησίδες στα θαλασσοπούλια εκεί ανήκουν, αν δε θέλετε να τις δείτε με μία βίλα στο κέντρο τους και τον ιδιοκτήτη της να προσπαθεί να λύσει στο σταυρόλεξο: "μεγιστάνας με ιδωτικό νησί"

May 18, 2008 at 10:02 PM  
Blogger HeLLeNiCReVeNgE said...

Σεβόμενη τον χώρο που με φιλοξενεί δεν θα προβώ σε πολιτική απάντηση στον παραπάνω χρήστη. Έχω όμως να του πώ το έξής. Ότι κάποιοι νομίζουν ότι έχουν αναλάβει εργολαβία τα οικολογικά ζητήματα για να προωθήσουν άλλα σχέδια.Σε αυτά θα μας βρουν απέναντι.

Προφανώς δεν γνωρίζεις τον όρο πατριώτης και ούτε ποτέ θα είσαι σε θέση να τον αντιληφθείς. Ενέχει τον σεβασμό στην Φύση και την προστασία της.

Το κείμενο ήταν αντιγραφή από τον Κόσμο του Επενδυτή.

Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς προς ίδιον πολιτικό όφελος τον όρο Οικολογία μπορείς να το κάνεις σε κάποια άλλη ιστοσελίδα. Αυτή δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους τερτίπια.

May 20, 2008 at 8:08 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home