Monday, May 5, 2008

Πονούν τα ψάρια;







Από ότι λένε οι επιστήμονες ΝΑΙ.

Τα ψάρια νιώθουν πόνο

Αν και είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι και τα ψάρια νιώθουν πόνο όπως όλα τα υπόλοιπα ζώα, για μερικούς ανθρώπους εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως "λαχανικά που κολυμπούν". Πιστεύω πως οι περισσότεροι χορτοφάγοι έχουν ακούσει την ερώτηση : "Δηλαδή δεν τρώς ούτε ψάρια;;;"

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στην ικανότητά τους να νιώσουν πόνο, τα ψάρια έχουν τις ίδιες αντιδράσεις με ένα σκύλο, μία γάτα ή άλλα ζώα. Ο Δρ. Ντόναλντ Μπρουμ, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, εξηγεί : " Τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Ανατομικά, φυσιολογικά και βιολογικά, το σύστημα πόνου στα ψάρια είναι αναλογικά το ίδιο με τα θηλαστικά και τα πτηνά.

Πράγματι, νευρο-βιολόγοι έχουν από χρόνια αναγνωρίσει πως τα ψάρια διαθέτουν ένα νευρικό σύστημα που κατανοεί και ανταποκρίνεται στον πόνο, και όποιος διαθέτει βασικές γνώσεις βιολογίας γνωρίζει πως τα ψάρια έχουν νεύρα και εγκέφαλο που αισθάνεται τον πόνο, όπως όλα τα ζώα.

Οι επιστήμονες μας λένε πως οι εγκέφαλοι των ψαριών και το νευρικό τους σύστημα μοιάζει με του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τα ψάρια έχουν νευρο-μεταδότες όπως οι ενδορφίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ισχυρισμός ότι τα ψάρια δεν υποφέρουν είναι τόσο επιστημονικά άτοπο σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι η γη είναι επίπεδη.

Η Δρ. Σύλβια Ερλ, μία από τις κορυφαίες βιολόγους θαλάσσιας ζωής, δηλώνει : "Δεν θα μπορούσα να φάω ένα ροφό, για τους ίδιους λόγους που δεν έτρωγα κι ένα σκύλο. Τα ψάρια είναι έξυπνα, περίεργα, έχουν προσωπικότητες, και πονούν όταν πληγώνονται". Υπάρχουν πάνω από 500 επιστημονικές έρευνες που καταγράφουν πως τα ψάρια είναι έξυπνα, χρησιμοποιούν εργαλεία, και ότι έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη (άλλος ένας μύθος) και περίπλοκες κοινωνικές δομές.

Ξέρατε ότι
1. Τα ψάρια μιλούν μεταξύ τους με θορύβους χαμηλών συχνοτήτων που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν;
2. Τα ψάρια λατρεύουν να αγγίζονται και πολύ συχνά τρίβεται το ένα πάνω στο άλλο - όπως η γάτες.
3. Κάποια ψάρια έχουν την τάση να διατηρούν ένα είδος 'κήπου' στο τόπο που μένουν όπου και μεγαλώνουν τα μωρά τους. Άλλα μαζεύουν πετρούλες από το βυθό και φτιάνουν φωλιές όπου μπορούν να κρύβονται
4. Μερικά ψάρια όταν θέλουν να προσελκύσουν το θηλυκό του τραγουδάνε ενώ κάποια άλλα που ζουν στα Ευρωπαϊκά Παράλια αναλαμβάνουν το ρόλο της μαμάς για τα μικρά όταν το θηλυκό για κάποιο λόγο πάθει κάτι

Εσύ δεν θα πονούσες με ένα αγκίστρι στα χείλια σου;

Έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδινμβούργου και του Ινστιτούτου Ρόζλιν της Μ. Βρετανίας απέδειξε αυτό που βιολόγοι έχουν παραδεχθεί εδώ και χρόνια : Τα ψάρια πονούν όταν αγκιστρώνονται και πεθαίνουν από ασφυξία όταν τα βγάζουμε από το νερό, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Η Δρ. Λιν Σνέντον που υπήρξε επικεφαλής της έρευνας αυτής είπε :"Πράγματι, πρόκειται για ένα ηθικό ερώτημα. Είναι η ευχαρίστηση η δική σου σημαντικότερη από τον πόνο του ψαριού;"

Επιλέξτε την αποχή!

Τα ψάρια υποφέρουν φρικτά στο ταξίδι τους από τη θάλασσα στην αγορά. Τα εμπορικά ψαράδικα πλοία χρησιμοποιούν τεράστια δίχτυα, μερικά από τα οποία εκτείνονται πραγματικά για χιλιόμετρα, και καταπίνουν τα πάντα και τον καθένα στο πέρασμά τους. Τα ψάρια βγαίνουν από τα δίχτυα με το δέρμα τους κατεστραμμένο από το σύρσιμο πάνω σε βράχια, αλλά και άλλα ψάρια.

Τα ψάρια είναι συχνά μολυσμένα με υδράργυρο (που προκαλεί καταστροφές στον ανθρώπινο εγκέφαλο), τοξικά χημικά, διοξίνες (που προκαλούν καρκίνο, προβλήματα στο νευρικό σύστημα) και βακτήρια.

---
Το τι συμβαίνει στα ψάρια πριν καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά βία - είτε μεγαλώνουν σε ιχθυοκαλλιέργειες είτε είναι 'ελευθέρας βοσκής'. Τα ψάρια τυγχάνουν μίας συμπεριφοράς που θα τιμωρούνταν με πρόστιμα αν ήταν άλλα ζώα στη θέση τους.

http://www.nofishing.net/
http://www.fishinghurts.com/

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ο μισογύνης Γκάντι δεν πείραξε τις κάστες και οι άγγλοι τον άφησαν επειδή θυσιάστηκαν οι παππούδες μας εξουθενώνοντάς τους μετά την εισβολή τους στα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο που οργάνωσαν από το 1941… Όσο για τη σκόπιμη σύγχυση ανάμεσα στα βασανιστήρια των ζώων και τις ανάγκες των φύσει παμφάγων ανθρώπων, λοιπών θηλαστικών κοκ για τον 70% λιπαρό εγκέφαλό τους, εσείς που ασχολείστε μετά μανίας μόνο με αυτό το θέμα, δεν το καταλαβαίνετε, αλλά αυτοί οι κρεοφάγοι που σας τροφοδοτούν με μίσος, σας χρειάζονται για το διαίρει και βασίλευε. Ξέρετε πόσοι έχουν υπηρετήσει στα σύνορα για να τους υποσκάπτετε και είναι πρώην φυτοφάγοι;

May 6, 2008 at 10:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fili i file mou, to an o an8ropos einai fisei pamfagos einai proswpiki sou apopsi. To 8ema paei sto ti einai o an8rwpos, monaxa to sarkio tou, xwris pneumatiki ipostasi me monadiko skopo na diatireitai en zwi katastrefontas oti erxetai se epafi kai nadiaionizei to eidos tou, h mipws kati allo?
H ali8eia einai oti oi perissoteroi fitofagoi mporei na min trwne kreas,psaria ktl alla askoun stous kreatofagous psixologiki via analogi me auti pou askoun oi teleutaia sta zwa..
Etsi lisi den eperxetai.
To provlima einai oti exei xa8ei to metro apo ton politismo mas, ka8ws kai i an8rwpia mas.
Exoume ftasei sto simeio na vasanizontai an8rwpoi kai zwa girw mas gia tin eidonistiki ikanopoiisi tis meiopsifias tou planiti kai kaneis na min dinei dekara. H sxedon kaneis.
Otan omws gnwrizeis tis sin8ikes pou paragontai ta proionta-vlepe px ta sweat shops, kai 8anatwnontai ta zwa, tote exeis tin epilogi an 8a simmetexeis sto egklima i oxi. Oso eixes agnoia, eixes kai dikaiologia, twra oxi.
An i paragwgi kalipte tis pragmatikes mas anagkes kai oxi tin uperkatanalotiki mas mania tote den 8a eixame ftasei edw pou ftasame, na sizitame gia klimatikes allages kai afanismo tou an8rwpinou genous kai tis zwis en genei ston planiti. Kai kala o afanismos. Den ipirxame apo panta. Auto pou talanizei to diko mou mialo, einai o ateleiotos ponos pou prokaloume me tis katanalwtikes mas epiloges. Telika einai pragmati 8ema i8iko kai pneumatiko.

May 8, 2008 at 10:21 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home