Tuesday, April 15, 2008

Η αλήθεια για τα αυγά από κότες 'ελευθέρας βοσκής'







Μερικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν κάνει τρομερές προσπάθειες να ενημερώσουν το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει στα βιομηχανοποιημένα εκτροφεία. Έχουν αποκαλύψει την άσχημη αλήθεια, όπως για παράδειγμα ότι δεκάδες χιλιάδες κότες στοιβάζονται σε κλουβιά που είναι σχεδόν σκοτεινά, με πολύ κακό εξαερισμό, με τελείως αυτοματοποιημένο σύστημα για την τροφή τους και τη περισυλλογή των αυγών, μέσα στη βρωμιά, το θάνατο και τρομερά βάσανα. Η αποδοχή και αναγνωριση της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος εκτροφής κοτόπουλων, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την κτηνωδία και να σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν αυγά.

Δυστυχώς, πολλοί άλλοι στράφηκαν προς τα 'αυγά ελευθέρας βοσκής' ή ΄βιολογικά ως μία αποδεκτή και 'ανθρώπινη' λύση.
Είναι λυπηρό πως το κοινό έχει οδηγηθεί να πιστεύει πως τα Cage-free, ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα ζουν μία ευτυχισμένη και φυσική ζωή.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!!!


Τα "Ελευθέρας βοσκής" κοτόπουλα προέρχονται από τα ίδια εκκολαπτήρια με τα συμβατικά κοτόπουλα, πράγμα που σημαίνει πως τα αρσενικά θανατώνονται με ασφυξία ή τα αλέθουν ζωντανά, ενώ τα θηλυκά παιρνούν τα ίδια βασανιστήρια, και όλα στο τέλος θα καταλήξουν στα ίδια βρωμερά σφαγεία μόλις η 'παραγωγή' τους δεν επαρκεί να τα κρατήσει στη ζωή ως επικερδή.

Συχνά με ρωτούν "Δεν νομίζεις πως είναι καλύτερο οι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν αυγά, να επιλέξουν τουλάχιστον 'ελευθέρας βοσκής' και όχι αυτά της βιομηχανικής φάρμας;". Νιώθω σαν το άτομο να θέλει να πιστεύει πως τα χρήματα του καταναλωτή δεν πληρώνουν κάποιον για να κακοποιήσει ένα ζώο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι που συμβαίνει.

Είναι σαν να ρωτάμε αν θεωρούμε τον στραγγαλισμό καλύτερο από την ασφυξία. Η απάντησή μου είναι : Καμία από τις δύο είναι αποδεκτή επιλογή. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΥΓΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Πρώτα από όλα, δεν θα ήθελα κανείς να αγοράζει "ελευθέρας βοσκής" αυγά γιατί διαθέτει συμπόνοια προς τα ζώα, γιατί έτσι πείθει τον εαυτό του ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή.

Από τα πιο καταστροφικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τα ζώα είναι να λέμε ψέμματα στον εαυτό μας ή να επιτρέπουμε να μας κοροϊδεύουν λέγοντάς μας ότι η εντατική κτηνοτροφία του οποιοδήποτε ζώου είναι 'ανθρώπινη'.

Δεύτερον, τα αποκαλούμενα 'ελευθέρας βοσκής' αυγά δίνουν πολύ μεγάλο κέρδος στους παραγωγούς από ό,τι τα συμβατικά. Έτσι ο καταναλωτής στην ουσία βοηθάει να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι παραγωγοί αυγών, τα εκκολαπτήρια, τα σφαγεία. Αυτό θα οδηγήσε σε επέκταση των επιχειρήσεών τους άρα σε περισσότερο πόνο για τα αθώα ζώα.

Τρίτον, η ερώτηση αγνοεί την πιο εμφανή λύση : ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΓΑ. Μόλις οι άνθρωποι επιτρέψουν στους εαυτούς τους να ζήσουν μία ζωή χωρίς αυγά, θα νιώσουν πολύ καλύτερα. Ξαφνικά συνειδητοποιούν πως ΝΑι! μπορούν να το κάνουν!. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο 'κόβουν' τα αυγά και τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτό και είναι υγιέστατοι! Όχι μόνο οι βίγκανς αλλά εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες κουλτούρες δεν τρώνε αυγά.

Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε;

Γιατί τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής δεν είναι μία 'συμπονετική' εναλλακτική.
Με λίγα λόγια :

Ανεξάρτητα από του βρίσκεται η μονάδα παραγωγής αυγών, ή ποιές είναι οι 'ορατές' από το κοινό συνθήκες εκεί, οι κότες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από τα ίδια ορνιθοτροφεία που σκοτώνουν τα αρσενικά πουλάκια την πρώτη μέρα της ζωής τους. Αν το ορνιθοτροφείο "ελευθέρας βοσκής" μεγαλώνει τα δικά του κοτόπουλα, τα οποία και βάζει στη γραμμή παραγωγής, προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα.

1. Που νομίζετε πως καταλήγουν ΟΛΑ τα αρσενικά πουλάκια - εκτός από λίγους κόκκορες;

2. Που καταλήγουν οι κότες που δεν μπορούν πλέον να κάνουν αυγά και δεν προσφέρουν κέρδος για την επιχείρηση;

Αν όλες οι μη παραγωγικές κότες και οι κόκκορες αφήνονταν να πεθάνουν από φυσικό θάνατο - οι κότες ζουν πάνω από 10 χρόνια - τότε η φάρμα πολύ σύντομα θα είχε χιλιάδες 'άχρηστες' κότες και κόκκορες να φροντίζει. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα μείωνε αισθητά το κέρδος της επιχείρησης από την πώληση των αυγών των νεότερων πουλιών.

Τότε τι συμβαίνει σε ΟΛΑ τα αρσενικά; Τι συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις άχρηστες κότες ;

Οι κότες θεωρούνται γενικά 'άχρηστες' μετά από 1 με 2 χρόνια - πράγμα που σημαίνει πως η φάρμα θα χρειαζόταν να συντηρήσει αυτά τα ζώα σε κλειστούς χώρους, να τους προσφέρει φαγητό και κτηνιατρική περίθαλψη κλπ. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τα αρσενικά. Θα χρειάζονται πολλούς ξεχωριστούς χώρους, φαγητό κλπ.

Προκειμένου η επιχείρηση να παράγει κέρδος, τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν θανατωθούν ΟΛΑ τα αρσενικά μόλις γεννηθούν και ΟΛΕΣ οι κότες που δεν είναι πια παραγωγικές.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο για τις κότες ελευθέρας βοσκής από ένα κέντρο περίθαλψης ζώων φάρμας στην Αμερική.
http://www.youtube.com/watch?v=Z7Gbq3lkKwY

Όταν τρώτε αυγά, είτε είναι βιολογικά είτε όχι, συμμετέχετε με τα χρήματά σας στη θανάτωση χιλιάδων μικρών αρσενικών πουλιών
και χιλιάδων κοτόπουλων που δεν μπορούν να παράγουν πια για την επιχείρηση που τα εκμεταλλεύεται.
Δεν έχει τελικά σημασία αν θα φάτε το κρέας ή όχι.



http://www.peacefulprairie.org/freerange1.html#freerange

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ,
ΤΟΤΕ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΟΤΕΣ.

Labels: , , ,

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

πολύ καλό, ευχαριστούμε....αλλά και γροθιά στο στομάχι...

April 15, 2008 at 4:15 PM  
Blogger Wolf said...

Εγώ πάντως, θα εξακολουθήσω να τρώω αυγουλάκια, τα περισσότερα από το δικό μου κοτέτσι...

April 16, 2008 at 3:48 AM  
Blogger gmoikology said...

συγχαρητήρια Foxy. Εξαιρετικό άρθρο.
Ο Δαρβίνος (όχι άδικα) εντοπίζει την ηθική του ανθρώπου στη συμπεριφορά που δείχνει στους αλλοεθνείς του αλλά (και κυρίως)στα ζώα. Τα ζώα αποτελούν τον "άλλον" για την ανθρωπότητα.
Αυτή η φρίκη που επικρατεί στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες θυμίζουν (αν δεν είναι χειρότερες)τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Το σίγουρο είναι ότι είναι η ίδια κατασταλαγμένη νοοτροπία: η υποστασιοποίηση του άλλου σε αντικείμενό μας.
Όσο τέτοιες νοοτροπίες θα επιβιώνουν μέσα στο είδος μας τόσο οι φρικαλεότητες και η αγριότητα ανάμεσα και στους ανθρώπους θα συνεχίζεται.
Και όσοι ψάχνουν να βρουν την αιτία για την επερχόμενη έκρηξη των οικολογικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ας εξετάσουν αν τελικά είναι πρόβλημα πολιτικής ή νοοτροπίας. Ας εξετάσουν αν είναι οι άλλοι που το δημιουργούν ή εντέλει και μεις οι ίδιοι με τις επιλογές μας και τη στάση μας.

April 16, 2008 at 7:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

Epikindyno pragma otan milane atoma pou doakrinontai apo imima8eia. tin epomeni fora kanete kalyteri ereyna prin strafeite kata pantwn. kai: oi paragwgoi den einai autoi pou ploutizoun alla syni8ws autoi pou pasxizoun ! k de skotwnoun ta zwa apo vitsio alla gia na trefetai o kosmos. Eiste xortofagos mipws? Ti pososto tou pli8ysmou einai xortofagoi? As doume ligo k tin alli opsi tou nomismatos: an o "kerdoskopos " paragwgos de noiastei gia to kostos, 3erete ti pososto tou pli8ysmou 8a einai se 8esi na agorasei kreas pros katanalwsi k poso syxna? Se ti epoxes 8a gyrisoume pali? Ola 8eloun ena metro. K i kerdoforia alla kai h oikologiki-zwofiliki syneidisi, giati den prepei na 3exname na eimaste k an8rwpofiloi!

November 7, 2009 at 4:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

"k de skotwnoun ta zwa apo vitsio alla gia na trefetai o kosmos."

Αυτο εγραψε ο κυριος πριν αλλα δεν αναφερθηκε στα αρσενικα πουλακια απου αλεθονται ζωντανα,αυτα γιανα τραφουμε τα σκοτωνουν ή γιατι δεν συμφερει την τσεπουλα τους???

January 27, 2010 at 5:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καταδικαζεις τον "τροπο" Η' την εκτροφη κ παραγωγη ?
Αναμεσα στο μαυρο κ το ασπρο υπαρχει κ το γκρι.
Με την σωστη διατηρηση των ισορροπιων ολα ειναι εφικτα.
Η διατροφικη αλυσιδα δεν καθοριζεται απο το τι θεωρουμε εμεις "οικολογικο" , "βαναυσο" κ "φυσιολογικο".

April 27, 2010 at 5:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Για να ξεκαθαρίσουμε λιγο τα πραγματα επειδη η θολοκουλτουρα πάει συννεφο. Cage Free δεν ειναι ελευθέρας βοσκής αμα θέλετε να αναμασάτε τα αγγλόφωνα site μάθετε τουλαχιστον την γλώσσα. όλοι εμεις ακόμα και οι vegan και οι χορτοφάγοι μεγαλώσαμε με αυγουλάκια γιατι απλά όταν το πετρέλαιο δεν ήταν φτηνό και δεν υπήρχαν φτηνά λιπάσματα οι κοτούλες μας έτρωγαν χορταράκι που εμάς μας κάθεται στο στομάχι και μας δίναν νοστιμη πρωτεινη. Για εναν φτωχό γεωργο με μικρή εκμετάλευση η κοτουλα είναι επιβίωση. Αλλά μου φαίνεται πως σε αυτην την χώρα μας έχει βαρέσει η καλοπέραση στο κεφάλι.

Τα ζωντανα αυτά εξελιχτηκαν μαζί με εμάς αιώνες τώρα με άλλα λόγια και εμείς ήμαστε μέρος του οικοσυστήματος , για εμας η οικολογία δεν λέει τίποτα?

Ναι να καταδικάσουμε το συστημα παραγωγής και διακίνησης τροφίμων αλλά το ίδιο το γεγονός πως μπορούμε και γράφουμε αυτήν την στιγμή σε αυτό το μέσο δεν έχει να κάνει με το σύστημα παραγωγής? Αν 'επρεπε να ζούμε όπως παλιά θα είχαμε υπολογιστές internet κτλ?

Τέλος πάντων. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να παράγεις αν έχεις 5000 στρεμματα.
http://www.polyfacefarms.com

July 21, 2010 at 12:49 PM  
Anonymous giannis liakos said...

Και μια καλύτερη απάντηση στον αρθογράφο ……. μήπως τώρα θα κόψεις και την χορτοφαγία?

http://www.veoh.com/watch/v16412065hmfkjxep

February 28, 2012 at 11:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Έχω διαβάσει πολλά κείμενα με ανακρίβειες στο διαδίκτυο, σε αυτό το κείμενο όμως ΔΕΝ ΒΡΉΚΑ ΟΎΤΕ ΈΝΑ ΣΩΣΤΌ, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα ...., Οι κότες στα σκοτεινά δεν γεννούν αυγά αντιθέτως θέλουν φως, θα μπορούσα να επισημάνω και άλλα πολλά αλλά θα χρειαζόταν άλλος τόσος χώρος.
Τώρα θεωρώ ότι θα ήταν καλό να μας εξηγήσει κάποιος, γιατί οι πρόγονοί μας εξημέρωσαν και εξέθρεψαν μέχρι σήμερα ζώα όπως οι κότες τα πρόβατα τα κατσίκια οι αγελάδες και λοιπά, αυτά όταν τα σφάζουν η τα ταΐζουν με ειδικές τροφές για περισσότερη παραγωγή (γάλακτος π.χ.), δεν ενοχλεί;
Χάσιμο χρόνου το ερώτημά μου.

December 29, 2013 at 8:50 AM  
Blogger kir said...

Ta Kotopoulakia mou
https://www.youtube.com/watch?v=dONnCGPbvic

;-)

February 27, 2015 at 4:36 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home