Wednesday, April 16, 2008

"Μηχανές" γάλακτος




Στην αγελάδα, όπως και σε όλα τα θηλαστικά, η εγκυμοσύνη -διάρκειας περίπου εννέα μηνών- και η γέννα, ενεργοποιούν τον ορμονικό μηχανισμό της παραγωγής του γάλακτος και ο θηλασμός του νεογνού ή το άρμεγμα τον εξελίσσουν. Αυτό σημαίνει πως μία αγελάδα δεν μπορεί να παράγει γάλα αν δεν μείνει έγκυος πρώτα.

Στη σύγχρονη κτηνοτροφία οι αγελάδες γονιμοποιούνται ξανά τρεις μήνες μετά τη γέννα και ως έγκυες παράγουν γάλα, δηλαδη μία φορά το χρόνο. Και αυτό θα κάνουν για τα πέντε χρόνια (κατά μέσο όρο) που θα μείνουν ζωντανές.

Οι αγελάδες ζουν μέχρι 25 χρόνια. Στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες, ζουν κατά μέσο όρο για 5 μόνο χρόνια.

Το μοσχαράκι το παίρνουν την επόμενη κιόλας μέρα από τη γέννησή του μακριά από τη μητέρα του και το τρέφουν με τεχνητό γάλα (γάλα σκόνη). Τα αρσενικά θα μείνουν ζωντανά για μερικές εβδομάδες και μετά θα οδηγηθούν στο σφαγείο ως μοσχαράκια γάλακτος. Τα θηλυκά συνήθως μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής σαν τις μαμάδες τους.
Ό,τι γάλα παράγει η αγελάδα που μόλις γέννησε, προορίζεται για τον άνθρωπο, και όχι για το μωρό της.

Με τις ορμόνες και όλες τις διασταυρώσεις ζώων, οι αγελάδες έχουν φτάσει να παράγουν περισσότερο από 40 λίτρα τη μέρα. Στις ράτσες που δίνουν κρέας όπως και σ' εκείνες που ζουν σε άγριες συνθήκες η παραγωγή γάλακτος χρησιμεύει μόνο για το μικρό τους: πρόκειται για λιγότερο από 10 λίτρα γάλα τη μέρα.

Επειδή οι αγελάδες παράγουν παραπάνω γάλα από το φυσιολογικό, υποφέρουν από τρομερή απώλεια ασβεστίου. Πολλές φορές οι μαστοί τους έχουν τόσο βάρος που σέρνονται στο πάτωμα, πάνω σε κοπριές και βρωμιές. Υποφέρουν από μαστίτιδες ενώ οι θηλές τους γεμίζουν πύον, πράγμα που οδηγεί τους κτηνοτρόφους να τους δίνουν επιπλέον αντιβιοτικά. Όλο αυτό το πύον και η βρωμιά εισέρχεται στο γάλα.

Αυτή η μανούλα δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο μωρό της
γιατί είναι και οι δύο αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης
με προορισμό το σφαγείο...


Για αυτά τα ζώα κάθε μέρα είναι και ένα ολοκαύτωμα...
Αν πίνεις γάλα, πληρώνεις για το βασανισμό των αγελάδων
και το θάνατο εκατοντάδων μωρών
κάθε χρόνο.



Πηγές :
http://www.moomilk.com/
http://www.cattle.com/
http://cattlenetwork.com
www.focusmag.gr


4 Comments:

Blogger dyosmaraki said...

Ανατριχιαστικό!!!!

April 16, 2008 at 10:40 PM  
Blogger gmoikology said...

Στην τελευταία ερώτηση η απάντηση είναι: "μοσχαράκι γάλακτος". Τα λέει όλα.

April 17, 2008 at 7:22 AM  
Blogger foxy vegan said...

Συγκεκριμένα για τη φράση "μοσχαράκι γάλακτος" μου πήρε αρκετό καιρό -ακόμη και μετά την απόφασή μου να γίνω χορτοφάγος- να συνειδητοποιήσω ΠΟΣΟ ΘΑΝΑΤΟ κρύβει μέσα της....Δεν νομίζω πως ο μέσος άνθρωπος που την ξεστομίζει στην εκάστοτε ταβέρνα αναλογίζεται ότι παραγγέλνει να φάει τη σάρκα ενός μωρού...Είναι πραγματικά θλιβερό.

April 17, 2008 at 1:26 PM  
Blogger gmoikology said...

Έτσι ακριβώς! Δεν είναι όμως μόνο ο θάνατος αλλά και η αγριότητα που κρύβει.

April 18, 2008 at 6:58 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home