Tuesday, April 22, 2008

Μαζική εξόντωση μεταναστευτικών πουλιών στο Ιόνιο από λαθροκυνηγούς

Τρυγόνια, όπως το εικονιζόμενο, αλλά και άλλα αποδημητικά πουλιά θερίζουν οι λαθροκυνηγοί, με καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Σε τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες αποδημητικά πουλιά μετατρέπουν κάθε άνοιξη οι λαθροκυνηγοί τα όμορφα νησιά του Ιονίου.

Πρόκειται για μια πολύχρονη πρακτική εκατοντάδων λαθροκυνηγών κάθε ηλικίας, οι οποίοι, από τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου, θερίζουν δεκάδες χιλιάδες πουλιά, κυρίως τρυγόνια, αλλά και όποιο άλλο είδος χρησιμοποιεί αυτή την διαδρομή στο μεταναστευτικό του ταξίδι.

Η εγκληματική αυτή πρακτική έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι λαθροκυνηγοί έχουν επιβάλει το δικό τους τρομοκρατικό «νόμο» στην περιοχή, ενώ το κράτος είναι, άλλη μια φορά, απόν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο αποκορύφωμα της περιόδου λαθροθηρίας, περισσότερα από 15.000 πουλιά βρίσκουν το θάνατο από τους πυροβολισμούς 500 περίπου λαθροκυνηγών μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Οι ντόπιοι λαθροκυνηγοί, συνήθως, πυροβολούν από τις αυλές των σπιτιών τους ή από άλλες συγκεκριμένες θέσεις («πόστα»), τις οποίες διατηρούν επί χρόνια. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις λαθροκυνηγών από τα άλλα νησιά, οι οποίοι νοικιάζουν κατάλληλα «πόστα», ώστε να μπορέσουν και αυτοί να κυνηγήσουν πάνω στα κατάλληλα «περάσματα»!Το ανοιξιάτικο κυνήγι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής αποδημίας.

Η άσκηση θήρας αυτή την περίοδο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών, καθώς αυτά κατευθύνονται ήδη ζευγαρωμένα στους τόπους φωλεοποίησης. Σύμφωνα με τις αμέτρητες καταγγελίες που λαμβάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αλλά και τις θλιβερές διαπιστώσεις της, έπειτα από επιτόπια έρευνα, η Πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει την περιοχή, ενώ οι τοπικοί παράγοντες δεν δείχνουν πρόθυμοι να εναντιωθούν στους λαθροκυνηγούς.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ καλούν την Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον και να εφαρμόσει το νόμο, δραστηριοποιώντας τη Δασική Υπηρεσία και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Καλεί, επίσης, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να συνδράμει στην προσπάθεια ενεργοποιώντας την θηροφυλακή της και ενημερώνοντας τα μέλη της για τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής.

Πηγή:wild-anima.gr

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ζω στα ιόνια νησιά.
Πράγματι γίνεται κόλαση αυτή την περίοδο εκατοντάδες κυνηγοί σακατεύουν χιλιάδες πουλιά εκτός από τρυγόνες σκοτώνουν και συκοφάγους και τσαλαπετεινούς κ.α σπέρνουν καλαμπόκι σε χωράφια μέσα στα οποία βρίσκεται μια μικρή καλύβα για να κρυβονται οι δολοφόνοι και όπως τα άτυχα πουλιά είναι ταλαιπωρημένα από το ταξίδι τα εξολοθρεύουν
Υπάρχει και η γνωστή δικαιολογία που την ακούω πάνω από 30 χρόνια απαράλλαχτη ότι αν τα αφήσουμε να περάσουν από δω θα τα σκοτώσουν στη Ρωσία γιατί εκεί τους τρώνε τις καλλιέργειες
Μαζί με την κακία χέρι χέρι και η βλακεία
Αλήθεια η «θρησκεία της αγάπης» μέρες που είναι τι κάνει γι αυτό?
Κρίμα!

April 22, 2008 at 11:31 PM  
Blogger vossinakis said...

Η κοροιδία ποτε δεν θα τελειώσει. Το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάτι. Και δεν πιστεύω οτι δεν μπορεί να τους περιορίσει. Εδω εξολοθρεύτηκε ολόκληρη 17Ν. Άρα δεν θέλει. Και δεν θέλει γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Φίλος κυνηγός μου είπε οτι στην έκθεση Άρτεμις στην Αθηνα γινόταν το έλα να δείς. Παίζεται πολύ χρήμα στην υπόθεση αυτή. 250.000 άδειες μόνο ειναι μεγάλη υπόθεση.

April 23, 2008 at 12:43 AM  
Blogger Lion said...

Ο τιτλος του ποστ ειναι λαθος.

Δεν υπαρχουν λαθροκυνηγοι.

Μονο κυνηγοι.

April 23, 2008 at 4:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

To be a noble lenient being is to procure a philanthropic of openness to the far-out, an skill to trusteeship undeterminable things beyond your own manage, that can lead you to be shattered in uncommonly extreme circumstances on which you were not to blame. That says something very impressive with the fettle of the ethical autobiography: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a jewel, something kind of fragile, but whose very particular attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 3:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home