Tuesday, February 5, 2008

Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Φέτος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ διοργανώνει το 5ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών με τίτλο "Παράθυρα στον Πλανήτη μας". Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί προέρχονται από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη, τη Βρετανία, τον Καναδά την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ ταινιών που διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από μια ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και 35 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και που από το 2003 δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της Αθήνας να παρακολουθήσει διακεκριμένες ταινίες οικολογικού αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Συνημμένο θα βρείτε το πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος που φέτος θα πραγματοποιηθεί τις 4 Τετάρτες του Φεβρουαρίου (6, 13, 20, 27) από τις 18.00 εως τις 23.00.

Νελίνα Καπετσώνη

Τμήμα Επικοινωνίας

τηλ. 210 3225245, εσωτ. 4

email: sepi(παπάκι)ellinikietairia.gr

///

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 5ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ


www.ellinikietairia.gr


Τριπόδων 28, Πλάκα (στάση μετρό Ακρόπολη)

Τετάρτη 6/2

18.00 “Save our land. Save our Towns”, 50’, H.Π.Α, Dirk Eitzen

Η αλλαγή του αστικού τοπίου σε μια επαρχία της Πενσυλβάνια έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Πέρα από αυτές όμως μήπως είναι σημαντικότερη η οικολογική καταστροφή που συντελείται;

19.00 “Υπάρχει Ελπίδα”, 31’, Ελλάδα, Χρήστος Καλλίτσης

Ένα παλιό σχολείο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μπαίνει στο επίκεντρο αυτής της ταινίας. Ξεκινώντας από την ανάγκη προστασίας του παλιού κτηρίου ο σκηνοθέτης φτάνει στην ανάγκη του ανθρώπου να προασπίσει την ποιότητα της ζωής του.

Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας του 2007, και Παράξενη Οθόνη, καθώς και στο φεστιβάλ Πλατφόρμα Βίντεο όπου κέρδισε και το τρίτο βραβείο κοινού.

19.40 “Έβγα ήλιε, κάτσε ήλιε”, 52’, Ελλάδα, Άγγελος Κοβότσος

Η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου αποτελεί τους μοναδικούς κατοίκους του νησιού Λέβιθα τρεις ώρες με καΐκι από την Πάτμο. Η αυτάρκεια και η ποίηση μιας άλλης ζωής και καθημερινότητας.

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007.

20.50 “Α killer bargain”, 57 ’, Δανία, Tom Heinemann

Μια καταγραφή της πορείας του μπαμπακιού από τις φυτείες της Ινδίας μέχρι τα πολυκαταστήματα της Σκανδιναβίας. Χιλιάδες κακοπληρωμένοι Ινδοί εργάτες ψεκάζουν τις φυτείες με καρκινογόνα φυτοφάρμακα ή επεξεργάζονται τα νήματα με δηλητηριώδη χρώματα. Οι θάνατοι στην Ινδία πολλοί, οι κίνδυνοι για τους δυτικούς καταναλωτές ακόμη περισσότεροι

22.00 “4 elements”. 89’, Ολλανδία, Jiska Rickels

Ένα δυνατό, ποιητικό ντοκιμαντέρ για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: φωτιά, νερό, γη, αέρας και πως ο άνθρωπος τα αντιμετωπίζει στις ακραίες καταστάσεις τους.


Τετάρτη, 13/2

18.00 “Expedition Linné”, 30’, Σουηδία, Folke Rydén

Ταινία με θέμα την ζωή και το έργο του κορυφαίου Σουηδού επιστήμονα Carl Linnaeus o οποίος ανακάλυψε και κατηγοριοποίησε πολλά είδη φυτών και μελέτησε τις λειτουργίες τους. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Σουηδικού κράτους στα πλαίσια για τον εορτασμό για τα 300 χρόνια από την γέννηση του.


18.30 “49 λέξεις για το χιόνι”, 50’, Ελλάδα, Γιώργος Αυγερόπουλος

Το γνωστό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για την κλιματική αλλαγή.


19.30 “Φωνή Αιγαίου”, 61’, Ελλάδα, Λυδία Καρρά

Το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας. Σήμερα παραδίδεται απροστάτευτο στην άναρχη δόμηση και αλλάζει για πάντα...

Βραβείο καλύτερης ταινίας για το περιβάλλον- European Heritage Film Festival 2006.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Χωροταξικό του Τουρισμού με τους Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Αγνή Χριστίδου, διευθύντρια Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και Κρίτωνα Αρσένη, υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

21. 00 «Message in the waves», 60’, Αγγλία, Rebecca Hosking

Οι καταστροφικές επιπτώσεις του πλαστικού στην ζωή των θαλάσσιων ειδών της Χαβάης. Η ίδια η σκηνοθέτης επηρεασμένη από τα όσα κατέγραψε στην Χαβάη, ξεκίνησε μια εκστρατεία πληροφόρησης των κατοίκων της περιοχής της στο Μόνμπερι της Αγγλίας κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας. Το ντοκιμαντέρ της παραγωγής BBC, έχει βραβευθεί ως ένα από τα καλύτερα για φέτος.

22.00 «The Planet», 84’, Σουηδία, Linus Torell, Michael Stenberg, Johan SÖderberg

Αλήθειες και ψέματα για τις κλιματικές (και όχι μόνο) αλλαγές στον πλανήτη. Μπορούμε να επηρεάσουμε την αλλαγή ή μήπως πρέπει να προσαρμοστούμε στον επερχόμενο ‘νέο κόσμο’;


Τετάρτη, 20/2

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – 2 Φεβρουαρίου.

Σε συνεργασία με τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία της Συνθήκης Ράμσαρ για τους υγροτόπους, το MEDWET, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου, Ecofilms.

18.00 «O Νεροκουβαλητής», 52’, Καναδάς, 2006, Pascal Gelinas

Ενώ η Δύση πολεμά με το Ισλάμ, ενώ οι βόμβες και οι θάνατοι καταλύουν μια εύθραυστη ειρήνη, αυτή η ταινία καταγράφει τις προσπάθειες των αντρών και των γυναικών της νήσου Φλορές στην Ινδονησία να ανακαλύψουν εκ νέου την καθημερινότητά τους ύστερα από 32 χρόνια δικτατορίας.

19.00 «Η Μεσόγειος, θάλασσα των ανθρώπων», 26’, 1998, Stephane Begoin

19.30 «Το χωριό της ομίχλης», 12’, 1996, Georges Trivino, Nina Beliaeva

19.45 Συζήτηση για τη σημασία του νερού στην χώρα μας με τους καθηγητές, Γιάννη Μυλόπουλο και Γεράσιμο Αράπη.

20.45 «Από τον κόλπο του Κουρδιστάν τα δάκρυα της Μεσοποταμίας», 60’, 1998, Baudoin Koenig


22.00 “The Waterfront”, 52’, H.Π.Α. Liz Miller

Η έντονη διαμάχη μεταξύ των κατοίκων, των υπαλλήλων της εταιρείας ύδρευσης και των οικονομικών μάνατζερ στο Χάϊλαντ Παρκ του Μίτσιγκαν με επίκεντρο το δικαίωμα στο νερό σε προσιτές τιμές.

23.00 “Exploring the mother of waters”, 44’, Αυστραλία-Ταϋλάνδη, Mick O’ Shea

Σε μία διαδρομή 145 ημερών, στον ποταμό Μεκόνγκ ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του θεατή προβλήματα περιβαλλοντικά αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τετάρτη, 27/2

18.00 “Στα Μυστικά του Δέλτα”, 70’, Ελλάδα, Δέσποινα Πανταζή

Η ζωή στο Δέλτα του Έβρου. Σχέσεις οικογενειών ψαράδων Ελλήνων και Τούρκων στη νοητή υδάτινη γραμμή των συνόρων.

19.30 “Η πολιτεία των πουλιών”, 65’, Ελλάδα, Ηλίας Ιωσηφίδης

Η ανθρώπινη παρέμβαση στα νερά της λίμνης Κερκίνης.

1ο Βραβείο Φεστιβάλ Χαλκίδας 2007. Επίσημη συμμετοχή στο 33ο Φεστιβάλ ECOFILMS 2007 στην Τσεχία.

20.45 “Ψηφιακά νεκροταφεία”, 50, Ελλάδα, Γιώργος Αυγερόπουλος

Το γνωστό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου που εξετάζει πού πάνε τα ψηφιακά μας απόβλητα μόλις εμείς απαλλαγούμε από αυτά.

21.45 “The Great Warming”, 70’, H.Π.Α, Karen Coshof

Η ταινία εξετάζει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως αλλά προτείνει και λύσεις με την βοήθεια της τεχνολογίας για ένα αειφόρο μέλλον στον πλανήτη.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://aquamas584.tumblr.com/]Watches[/url]
Watches

November 3, 2010 at 7:51 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home