Friday, February 22, 2008

Γιατί το περιβάλλον απεχθάνεται τον καφέ;

Υπάρχει ένας όρος ο οποίος προσδιορίζει πόσο νερό έχει απαιτηθεί-καταναλωθεί για την παραγωγή ενός προϊόντος. Ο όρος αυτός ονομάζεται ενσωματωμένο νερό (embedded water ή και embodied water στα αγγλικά).
Σε επόμενες αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα για διάφορα προϊόντα ώστε να αποκτήσουμε μια αίσθηση του πόσο σπάταλα είναι μερικά από αυτά.
Σήμερα θα ασχοληθούμε μόνο με τον καφέ και θα καταλάβετε αμέσως το γιατί:

Καφές: Ίχνος ύδατος: 140 λίτρα για ένα φλυτζάνι καφέ.
Για την παραγωγή ενός κιλού ψημένου καφέ απαιτούνται 21000 λίτρα νερού.

Επειδή για ένα τυποποιημένο φλυτζάνι καφέ απαιτούνται 7 γραμμάρια ψημένου καφέ, αυτό σημαίνει ότι για να παραχθεί αυτό το φλυτζάνι καφέ, έχουν καταναλωθεί 140 λίτρα νερού! Υποθέτοντας ότι ένα τυποποιημένο φλυτζάνι του καφέ είναι 125 ml, συμπεραίνουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 1100 σταγόνες νερού για την παραγωγή μιας και μόνο σταγόνας καφέ.

Η κατανάλωση τσαγιού αντί καφέ θα έσωζε πολύ νερό.
Για ένα τυποποιημένο φλυτζάνι τσαγιού 250 ml, απαιτούνται 30 λίτρα νερού.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός απαιτεί περίπου 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού προκειμένου να είναι σε θέση να πιει τον καφέ του για ένα ολόκληρο χρόνο.
Αυτό είναι ισοδύναμο με μιάμιση φορά την ετήσια απορροή του Ρήνου (!) και αποτελεί το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού για γεωργική χρήση.

Το διεθνές εμπόριο στα προϊόντα καφέ είναι υπεύθυνο ουσιαστικά, για 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγών νερού, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 6% της διεθνούς, ενσωματωμένης σε προϊόντα, ροής νερού στον κόσμο.

Μεταξύ όλων των προϊόντων γεωργικού και ζωικού κεφαλαίου ο καφές στέκεται στην κορυφαία θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας ενσωματωμένης στα προϊόντα, ροής νερού.

Στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ένας από τους συμμετέχοντες σ' αυτό το Blog) καταναλώνουμε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής του καφέ, αν και ο πληθυσμός μας είναι μόλις το 0,15 % του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνοντας (μόνο στην Ελλάδα) στο μισό την κατανάλωσή μας σε καφέ, θα είχαμε όφελος για το περιβάλλον 600.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Δηλαδή όσο 50 λίμνες του Μαραθώνα!

Labels:

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Συγχαρητήρια για την καίρια επισήμανση !
Μέσα σε λίγα χρόνια, μας επιβλήθηκε με το αλαζονικό χαζοκούτι η διάλυση των γειτονιών και ο πομπηιακός εθισμός στα ξενύχτια, κι έφτασε εδώ το 0,045% του παγκόσμιου πληθυσμού να καταναλώνει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ...
Κι ύστερα οι εγωμανείς "εκλεκτοί" μάς κατηγορούν για όλα όσα οι ίδιοι προκαλούν...
Τα ξενύχτια κλείνουν σπίτια !
Ας γλιτώσουμε τουλάχιστον όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε, εν μέσω κλιματικών και λοιπών αντιξοοτήτων !

February 22, 2008 at 6:31 PM  
Blogger gmoikology said...

Δε γνώριζα ότι καταναλώνουμε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής του καφέ αλλά αν είναι έτσι, ο περιορισμός στο μισό αυτής της κατανάλωσης στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με κέρδος 600.000.000 κυβικών μέτρων embodied water δηλαδή όσο πενήντα λίμνες του Μαραθώνα.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Αν δε σε πειράζει θα ενσωματώσω αυτά τα στοιχεία στο ήδη αναρτημένο κείμενο.

February 22, 2008 at 10:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Απίστευτα τα νούμερα!
ελληνίς

February 22, 2008 at 11:50 PM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Με αυξανόμενο παγκοσμίως τον κατευθυνόμενο εθισμό στα ξενύχτια και τους καφέδες, η κατανάλωση στον ελλαδικό χώρο "έπεσε" στο 0,64% της παραγωγής=μονοκαλλιέργειας, από το (προσέξτε τα δεκαδικά!) 0,045% του παγκόσμιου πληθυσμού (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/02/2008_260332).
Ελπίζουμε αρκετοί να σκεφθούν ότι περιορίζοντας τα ξενύχτια και τους καταστροφικούς καφέδες (πικροί, καβουρντισμένοι=τοξικοί, εξαντλούν επινεφρίδια-άμυνα), θα έχουν περισσότερη αντοχή για κάθε αντιξοότητα!

February 23, 2008 at 9:34 PM  
Blogger gmoikology said...

Τελικά κάθισα και το υπολόγισα: στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το άλλαξα μάλιστα και στο αναρτημένο κείμενο.

February 24, 2008 at 2:29 AM  
Blogger Yannis Zabetakis said...

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20071214&nid=6860504&sn=&spid

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι οικολόγοι. Είναι της μόδας. Λίγο οι φωτιές, λίγο ο Ασωπός, λίγο το βραβείο Νομπέλ στον Αλ Γκορ μάς έχουν κάνει να ανταλλάσσουμε συνεχώς ιδέες και τρόπους για το πώς θα μειώσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μιλάμε για «οικολογικές λάμπες», για «υβριδικά αυτοκίνητα» και άλλα όμορφα κατασκευάσματα. Καλά όλα αυτά, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη απέχουν έτη φωτός από τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος.

February 24, 2008 at 3:04 PM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Άραγε τα αποτελέσματα του πολέμου κατά των συλλογικών αποφάσεων και της Αυτάρκειας είναι σοβαρότερα από τις ίδιες τις συλλογικές αποφάσεις και τον περιορισμό των ξενυχτιών και των εξαρτήσεων που τις εμποδίζουν;

Σημ.: Για τον αριθμητικό υπολογισμό - ΔΕΝ πίνουν καφέ όλοι οι κάτοικοι της χώρας, αν και ξενυχτούν σχεδόν όλοι...

February 24, 2008 at 9:29 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home