Wednesday, January 16, 2008

Θανατική καταδίκη για 56 ζώα

Κινητοποίηση των ζωόφιλων σε ολόκληρη την Κύπρο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει το καταφύγιό της στη Λευκωσία. Το καταφύγιο θα κλείσει και τα ζώα τα οποία φιλοξενούνται εκεί θα θανατωθούν εάν δεν βρεθούν άτομα να τα υιοθετήσουν.
Χιλιάδες E-mail και μηνύματα SMS κυκλοφορούν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Μέχρι στιγμής αρκετά ζώα έχουν υιοθετηθεί, ωστόσο, απομένουν 37 σκυλάκια και 19 γατάκια στο καταφύγιο. Σε μια κίνηση απόγνωσης, η υπεύθυνη του Συνδέσμου, κ. Τούλα Πογιατζή, παρακάλεσε 37 πολιτικά πρόσωπα του τόπου να υιοθετήσουν από ένα σκυλάκι. Το αποτέλεσμα της παράκλησης της κ. Πογιατζή ήταν πλήρως αποκαρδιωτικό και αντανακλούσε την πολιτική αδιαφορία που επικρατεί στην Κύπρο για το θέμα. Από τους 37 πολιτικούς, μόνο ένας δέχτηκε να θέσει υπό την προστασία του κάποιο ζώο. Πρόκειται για τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Φώτη Φωτίου, ο οποίος θα παραλάβει το σκυλάκι την ερχόμενη Τετάρτη. Η κ. Πογιατζή δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευσή της για την αντίδραση των πολιτικών, και ιδιαίτερα των υποψήφιων για την προεδρία. Σύμφωνα με την ίδια, οι κύριοι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας επικοινώνησαν μαζί της και απάντησαν αρνητικά στην παράκλησή της. Εκ μέρους του κ. Ιωάννη Κασουλίδη τηλεφώνησε η σύζυγός του, Έμη, η οποία, ωστόσο, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για υιοθεσία ζώων.

Επώδυνες εξολοθρεύσεις

Παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και τα τηλεφωνήματα στην Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων διαδέχονταν το ένα το άλλο, αρκετοί Κύπριοι λειτουργούν εγκληματικά απέναντι στα ζώα. «Όταν πρωτοξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον τομέα το 1985, τα αδέσποτα ζώα στην Κύπρο έφταναν τα 20.000. Σήμερα ξεπερνούν τις 800.000», τόνισε η κ. Πογιατζή στη «Σ». Αρκετοί Κύπριοι φαίνεται ότι παίρνουν ζώα που δεν μπορούν να φροντίζουν και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν. Επιπρόσθετα, τα ζώα που δεν στειρώνονται πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. «Κάθε βράδυ εγκαταλείπουν στο καταφύγιο δεκάδες ζώα για να τα βρούμε την επομένη. Το καταφύγιο έχει χωρητικότητα 200 ζώων. Βάζαμε μέσα ακόμη και 300. Όταν όμως πολλοί σκύλοι βρίσκονταν στο ίδιο κλουβί κατασπάραζαν ο ένας τον άλλο. Αναγκαζόμαστε να θανατώσουμε αρκετά ζώα όταν ξεπερνούσαν τα 500. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε άλλο το ρόλο του φονιά των ζώων για το κράτος και να ανακουφίζουμε τις συνειδήσεις αυτών που εγκαταλείπουν τα ζώα τους», δήλωσε η κ. Πογιατζή με βαριά καρδιά. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ευθανασίες ζώων στην Κύπρο κάθε άλλο παρά ευθανασίες είναι. «Ευθανασία σημαίνει ανώδυνος θάνατος. Όταν τα ζώα στερούνται αναισθητικών, δεν έχουμε να κάνουμε με ανώδυνους θανάτους, αλλά με επώδυνες εξολοθρεύσεις», καταγγέλλει η κ. Πογιατζή. Για οικονομικούς λόγους, οι θανατώσεις που πραγματοποιεί το κράτος και αρκετοί οργανισμοί συνήθως γίνονται χωρίς αναισθητικό. Τη θανατηφόρα ένεση στα ζώα βάζουν συχνά ανειδίκευτοι εργάτες και όχι κτηνίατροι. Χωρίς αναισθητικό, το ζώο αφήνεται να υποφέρει και να βασανίζεται σε κάθε ανάσα περιμένοντας το θάνατο. «Ελπίζω να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να προκαλέσει την αλλαγή. Γιατί η δύναμή του στους πολιτικούς είναι μεγάλη», δήλωσε η κ. Πογιατζή.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Διαμαρτυρηθείτε
Γράφτε απευθείας στην Δήμαρχο Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου
E-mail: Municipality(παπάκι)nicosiamunicipality.org.cy
ή χρησιμοποιείστε την φόρμα επικοινωνίας της Σημερινής εδώ

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ti krima ax na mporousa na uothetiso ego ena alla eimai mikros akoma

January 17, 2008 at 9:38 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home