Saturday, December 29, 2007

ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ...

Αναδημοσιεύω ένα post από το perivallonsos.blogspot.com :
"Με μια επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ , χωρίς καμία δυσκολία μπορεί να διαπιστώσει κανείς την σπατάλη που γίνεται στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Οι περισσότεροι βάζουν 2-3 πράγματα μόνο σε κάθε σακούλα χωρίζοντάς τα συνήθως κατά είδος...αλλού το τυρί και αλλού το ζαμπόν...έτσι κι αλλιώς τσάμπα είναι! Τσάμπα; Ε, δεν παίρνω και 2-3 αχρησιμοποίητες για το σπίτι; Χρειάζονται αυτές...
Αυτό όμως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! Μιλάμε για 60.000 τόνους πλαστικού μιας χρήσης που καταναλώνει η Ελλάδα ετησίως! Μιλάμε για σακούλες κατασκευασμένες από μη ανακυκλώσιμα υλικά, των οποίων η αποσύνθεση είναι πολύ δύσκολη τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό...για την ακρίβεια στο νερό είναι δυσκολότερη!
Το θέμα είναι το τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί αυτή η υπερκατανάλωση! Σε άλλες χώρες όπως πχ. στη Γερμανία και την Ελβετία έχουν επαναφέρει το διχτάκι και τις υφασμάτινες τσάντες, τις οποίες αγοράζει ο καταναλωτής και χρησιμοποιεί κάθε φορά που πάει για ψώνια. Η άλλη λύση είναι η χρέωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες που εφαρμόζουν αυτό το μέτρο και...με επιτυχία μπορεί να συμπεράνει κανείς, αφού έχει μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού μιας χρήσης κατά 90%!
Η καλύτερη επιλογή είναι η εφαρμογή και των δύο μέτρων ταυτόχρονα...έτσι όποιος δε θα θέλει να αγοράζει τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, θα φέρνει από το σπίτι του! Πρέπει όμως αυτό να εφαρμοσθεί μαζικά για να έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα!"

Υ.Γ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΕΤΟΣ!!!

Labels: , ,

12 Comments:

Blogger Βασμουλάκης Νίκος said...

Μπράβο για την ευαισθησία σου, αλλά ο ελληναράς δεν διορθώνεται έτσι εύκολα.

December 30, 2007 at 12:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ασε φιλε μου πρεπει καπου να γινει μια αρχη.
τισ προαλλες παω στο σουπερ μαρκετ να ψωνισω.....Περνω τα πραγματα παω ταμειο και αφου πληρωνω τα περνω στα χερια να φυγω,μου λεει η ταμειας...καλε βαλε τα σε μια τσαντα!!! Την κοιταω και τις λεω φυσιολογικα.Ας προσπαθησουμε ολοι μαζι να σωσουμε τον πλανητη απο τα πλαστικα!!!
Εφυγα και με κοιτουσε σαν να ερχομουν απο αλλο πλανητη.
Χρειαζετε πολυ..παρα πολυ δουλια για να το καταλαβουν μερικοι ασχετοι.

December 30, 2007 at 1:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

Το Lidl χρεώνει τις σακούλες, τις
οποίες παίρνεις μόνος σου λίγο πριν
φτάσεις στο ταμείο.
Στην Αμερική στα περισσότερα μαγαζιά τις πληρώνεις, εκτός αν
ο λογαριασμός είναι μεγάλος.
Καλύτερα να τις χρεώνουν και εδώ
και θα αγοράσουν όλοι τσάντες πολα-
πλής χρήσεως.
Οι μετανάστες να δεις πόσες σακούλες παίρνουν στο super market

December 30, 2007 at 2:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Στη Γερμανία, οι πλαστικές σακούλες των σουπερ μάρκετ δεν είναι μιας χρήσεως. Φεύγεις από το σπίτι σου, με τη σακούλα, που είχες πληρώσει, την προηγούμενη φορά. Πολλάκις, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πάνινες σακκούλες δικές τους, είτε καροτσάκια ατομικά κλπ.
Ο καταναλωτής ντρέπεται να ρυπαίνει, σε αντίθεση μετην πωλήτρια, που λέει άλλα.
Χωρίς πολλά λόγια. Προσπαθώ να βρω εταιρεία που φτιάχνει πάνινες σακκούλες για ψώνια. Τα είχα δει σεμια έκθεση της ΔΗΩ.Τους πήρα 5 φορές να μου δώσουν διεύθυνση και με γράψανε.
Ξέρει κανείς κάτι, πάνω σε αυτό το θέμα;
Για να ξεκινήσεις να προπαγανδίζεις ενάντια σε κάτι, πρέπει να είσαι έτοιμος να προσφέρεις εναλλακτική λύση.
Πιστεύω ότι είναι θέμα κινήματος και είμαι βέβαιος ότι πολλά καταστήματα θα το δεχτούν οικειοθελώς.

December 30, 2007 at 1:30 PM  
Blogger τσότσος said...

Το ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει γερές πλαστικοποιημένες σακκούλες που, αφού τις αγοράσεις, τις ξαναχρησιμοποιείς στις επόμενες αγορές σου και παίρνεις και πόντους που συνυπολογίζονται στο τελικό δώρο-επιταγή που δίνει το κατάστημα. Μεμονωμένη πρακτική όμως, σε άλλα σουπερμάρκετ κάνουν αυτό που λές (2 πράγματα σε μία σακκούλα).

December 30, 2007 at 2:13 PM  
Blogger Hristos G. K. said...

νομίζω η καλύτερη λύση είναι οι χάρτινες σακκούλες σαν και αυτές που χρησιμοποιεί το ikea. Και ας τις χρεώνει. Έτσι και αλλιώς και τις πλαστικές σακκούλες πληρωμένες τις έχουμε..

December 31, 2007 at 12:15 AM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Εκτός από την κατασκευή από μας τους ίδιους ή φίλους πάνινων τσαντών, έχουν και στο μαγαζί των "Φίλων τής φυσικής ζωής" (αλλά όχι απαραίτητα και των συμφιλιωτικών γλεντιών) στην Επταχάλκου 7 στο Θησείο. Το 2103452225 δεν απαντά για να μάθετε το ωράριό τους.
Καλή συνέχεια!

December 31, 2007 at 7:31 PM  
Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Αρχίστε από τα σπίτια σας και αφήστε τα supermarkets ... Αυτά θα υποχρεωθούν απο νόμο σε 1-2 χρόνια να αλλάξουν τις πλαστικές σε βιοδιασπώμενες.

Βιοδιασπώμενες σακούλες για το σπίτι υπάρχουν ήδη και πωλούνται και στην Ελλάδα:

http://www.ecofamily.gr/index.php?target=categories&category_id=11

http://bionews.gr/bionews/047/biotos.htm

January 1, 2008 at 5:18 AM  
Blogger Tasos said...

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολύ λίγα βήματα προόδου...Δεν βλέπω κάποιον να προτίθεται να ασχοληθέι με σχετική νομοθεσία!Δεν τους συμφέρει!Δεν διαφωνώ mirage, να αρχίσουμε από τα σπίτια μας, αλλά δεν γίνεται να αφήσουμε έτσι την κύρια πηγή του προβλήματος, τα μαγαζιά δηλαδή!Είναι σαν να θέλουμε καθαρή ατμόσαιρα και γι αυτό να παίρνουμε μόνο Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά να μην λέμε μια κουβέντα σε κάποιον και να μην προσπαθούμεν α κάνουν και οι άλλοι το ίδιο!

January 1, 2008 at 9:35 AM  
Blogger Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Συμφωνώ από τα σπίτια μας αλλά όταν η πολιτέια και οι μεγάλοι τύπου υπερκαταστήματα δεν κάνουν τίποτα, σου λέει ο λαουτζίκος, "βρε δε πα να... που θα σώσω εγώ τη χώρα και τον κόσμο..."
Ο κοσμάκης είναι σαν τα πρόβατα κακά τα ψέμματα. Αγεται και φέρεται!
Δειχτου !!! Να!!! έτσι θα το κάνεις.
Ανακύκλωση? Πάρε τους κάδους κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Κομποστοποίηση? Σου λέει τί είναι αυτό? Αν κάνετε ένα γκλάλοπ είμαι σίγουρος ότι οι πιό πολλοί θα σου πουν ότι έχει σχέση με το γλυκό κομπόστα!!
Δειχτου λοιπόν!! Να εδώ είναι ο κάδος του δήμου, αφού κήποι και αυλές να χρησιμοποι΄ησουμε το λίπασμα μας τελειώσανε, ριχτα μέσα και ο υπάλληλος του δήμου έρχεται και ρίχνει και ένα ανακεταμάτάκι μιά φορά ή δύο την ημέρα. Απλά πράματα. Και το άριστο λίπασμα στα πάρκα του Δημου και στα βουνά εκεί που ΘΑ γίνουν τα νέα δάση!!

Πούντα όλα αυτά τα απλά πράγματα? Πότε θα τα κάνει η Ελλαδίτσα και οι Ελληνάρες? Οποτε μας καταπιούν οι σακκούλες ίσως και σίγουρα με βιαστικό τρόπο άρον άρον όταν μας στριμώξουν άλλοι!!

Οι ανακυκλώσιμες πλαστικές σακκούλες είναι καταπληκτικές αλλά έιναι ακόμα ακριβές. Βέβαια στο κιλό βγάινουν πολύ πιό πολλά κομμάτια γιατί είναι λεπτότερες και ελαφρύτερες.
Από οργανική ύλη καλαμποκιού που κομποστοποιείται σε το πολύ 90 μέρες!

January 2, 2008 at 7:01 AM  
Blogger stargirl said...

pados viodiapsomenes sakoules apo ines kalabokiou gia tis epixeiriseis sas , boreite na vreite sto www.stargifts.gr

January 23, 2008 at 11:58 AM  
Blogger stargirl said...

pados an psaxnete biodiapsomens tsantes gia tis epixeiriseis sas boreite na vreite sto www.stargifts.gr

January 23, 2008 at 12:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home