Friday, December 21, 2007

Ω Έλατο

Αν και οι περισσότεροι έχουμε στολίσει ήδη, μια επίκαιρη άποψη από το "Ποντίκι", σχετικά με τα έλατα. Υπόσχομαι να ψάξω περισσότερα, πάντως θέλω να προσθέσω πως και σε πρόσφατες σχετικές αναζητήσεις/συζητήσεις, έχω ακούσει τα σχετικά επιχειρήματα τα οποία προσωπικά με πείθουν σε μεγάλο βαθμό (προσωπικά βέβαια δεν έχω και τέτοιο δίλημμα μια που δεν αγοράζω δέντρο).


"Ωστόσο, η αλήθεια είναι άλλη: αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος «καλλιέργειας» των πραγματικών ελάτων που προορίζονται για στολισμό (από 7 έως 10 χρόνια, ανάλογα με το επιθυμητό μέγεθος), καθώς και ο συνολικός αριθμός που καλλιεργείται (33 με 36 εκατομμύρια ανά έτος κόβονται στις ΗΠΑ και 55 με 60 εκατομμύρια στην Ευρώπη), εύκολα γίνονται αντιληπτές οι θετικές συνέπειές τους στο φιλτράρισμα του αέρα, στην παραγωγή οξυγόνου και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα – εννοείται ότι για κάθε δέντρο που κόβεται ξεκινά η καλλιέργεια τουλάχιστον ενός νέου, όχι γιατί οι παραγωγοί ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αλλά γιατί η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Τέλος, μετά τη χρήση τους, τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα – στις ανεπτυγμένες τουλάχιστον χώρες, όπου δεν τα πετούν από το μπαλκόνι του δευτέρου κάπου κοντά στον κάδο – γίνονται βιομάζα και αποτελούν λίπασμα για την επόμενη σοδειά, καθώς οι βελόνες είναι έξοχη πηγή αζώτου και ο φλοιός έχει μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Οι ρίζες των κομμένων δέντρων έχουν την ίδια τύχη.

Αντιθέτως, τα ψεύτικα (το 85% των οποίων κατασκευάζεται στην Κίνα) φτιάχνονται από μη βιοδιασπώμενα υλικά, κυρίως πλαστικό PVC (η κύρια πηγή διοξίνης) και μέταλο, φυσικά με βιομηχανικό τρόπο. Μετά συσκευάζονται (σε αντίθεση με τα αληθινά, για τα οποία δεν απαιτείται συσκευασία) και μεταφέρονται στον υπόλοιπο πλανήτη μέσω θαλάσσης και εν συνεχεία με φορτηγά. Τα αληθινά δέντρα αγοράζονται σε μεγάλο βαθμό πιο κοντά στον τόπο παραγωγής τους – οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ήταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν αυτάρκεις."

Φυσικά, αν θέλουμε να είμαστε εντελώς σίγουροι, υπάρχει το παραδοσιακό και όμορφο καραβάκι.

Καλές Γιορτές σε όλους!

1 Comments:

Blogger www.katagelies.gr/katagelies/ said...

Αναζήτηση δότων Αιμοπεταλίων για 6χρονο αγοράκι με οξεία Λευχαιμία
ANΑΖΗΤΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒ+

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 6 ΕΤΩΝ
ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.

ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ).

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ
ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό)

(2310 993506 & 2310 993944)

Αναδημοσιεύστε το όσοι μπορείτε

December 21, 2007 at 2:26 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home