Wednesday, November 21, 2007

Η ΕΕ ζει υπεράνω των περιβαλλοντικών δυνατοτήτων της, λέει η WWF

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει υπεράνω των περιβαλλοντικών δυνατοτήτων της, γεγονός που έχει εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες, συμπεραίνει μελέτη της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ κρύβει το διαρκώς αυξανόμενο τίμημα που προκαλεί η Ευρώπη στην ευημερία του πλανήτη και έχει διπλασιάσει, τα τελευταία 30 χρόνια, την οικολογική πίεση επι του πλανήτη, αναφέρεται στη μελέτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε η περιβαλλοντική επίδραση των 27 χωρών μελών της ΕΕ υπολογίζοντας πόση έκταση γης χρειάζεται για να παραχθούν τα τρόφιμα, η ενέργεια, η ξυλεία και τα καταναλωτικά αγαθά, καθώς και να απορριφθούν τα απόβλητα κάθε χώρας -- ένας δείκτης γνωστός ως εθνικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη συνέχεια συγκρίθηκε αυτό το αποτύπωμα με τα εδάφη που έχει διαθέσιμα κάθε χώρα για παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και αγαθών και για την απόρριψη των αποβλήτων -- η αποκαλούμενη βιοϊκανότητά της.

Η μελέτη συμπεραίνει πως η ΕΕ, τα τελευταία 40 χρόνια, έχει υπερδιπλασιάσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, ενώ η βιοϊκανότητά της έχει παραμείνει ουσιαστικά η ίδια -- πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά εξάγει την περιβαλλοντική επίδρασή της σε τρίτες χώρες.

Αν όλοι οι πολίτες του κόσμου ζούσαν όπως οι Ευρωπαίοι, θα χρειαζόμασταν περισσότερο από δυόμισι πλανήτες για να έχουμε τους απαραίτητους πόρους, να απορροφούνται τα απόβλητά μας και να μένει λίγος χώρος για άγρια είδη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Ισπανία έχει υπερδιπλασιάσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της κατά κεφαλή πληθυσμού από το 1971, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Γαλλίας σημείωσε αύξηση κατά περίπου 60% -- ένας ρυθμός ανάπτυξης που είναι αδύνατο να συνεχιστεί, σύμφωνα με τη WWF.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ --η Σουηδία, η Φινλανδία και η Λετονία-- έχουν αυτή τη στιγμή περιβαλλοντικό αποτύπωμα που είναι μικρότερο από τη βιοϊκανότητά τους. Και οι τρεις έχουν μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα, μεγάλες δασικές περιοχές και χρησιμοποιούν πολύ την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η περιβαλλοντική επίδραση της ΕΕ σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την αύξηση των τοπικών περιβαλλοντικών επιδράσεων σε πολλές από τις χώρες αυτές, σημαίνει πως η εξάντληση των περιβαλλοντικών πόρων του κόσμου είναι μόνο θέμα χρόνου, αναφέρεται στην έκθεση.

Ζούμε πάνω από τα μέσα μας... Οι επιλογές που κάνει καθένας από εμάς σήμερα θα διαμορφώσουν τις δυνατότητες των γενεών που θα μας ακολουθήσουν, καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής της WWF Τζέιμς Π. Λιπ.



Πηγή: Flash.gr

Labels: ,

4 Comments:

Blogger τσότσος said...

Μ'αρέσει το blog σου, βγάζεις πολλή ευαισθησία.
Σωστά τα συμπεράσματα για την Ευρώπη, μήπως όμως θα πρέπει να μπει και λίγο "χέρι" στον νέο περιβαλλοντικό "εγκληματία", την Κίνα, τα οικονομικά (δήθεν) επιτεύγματα της οποίας εκθειάζουν πολλοί Ευρωπαίοι; Δες πόσοι συνωστίζονται στη σειρά να κάνουν δουλειές εκεί αδιαφορώντας πλήρως για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της...

November 22, 2007 at 9:42 AM  
Blogger Marialena said...

... και όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και πολύ πλησιέστερά μας στην Ανατολική Ευρώπη. Άυτά τα εισπράττουμε και θα τα εισπράξουμε όσο η φύση θα εκδικείται τη δική μας κακοδιαχείρηση.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να σαι καλά αγαπητέ Τσότσο!

November 23, 2007 at 12:51 AM  
Blogger τσότσος said...

1985Μαριαλένα, γιατί γράφεις το προφίλ σου στα αγγλικά; Στο blog μου πάντως έβαλα το link σου.
Παίζεις τέννις; Πού;
Τώρα, όσον αφορά τους Ανατολικοευρωπαίους, θα "στρώσουν" λόγω των σφιχτών περιβαλλοντικών προδιαγραφών της ΕΕ.
Έχεις επαγγελματική σχέση με τα περιβαλλοντικά ή η αγωνία σου για να προστατεύσουμε το "σπίτι" μας είναι το μοναδικό κίνητρό σου; Μπράβο σου πάντως...
Ασχολούμαι επαγγελματικά με την ανακύκλωση των "μοντέρνων" αποβλήτων (μπαταρίες, ηλεκτρικά/ ηλεκτρονικά, παλιά αυτοκίνητα κλπ.), αν σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα συζητάμε σχετικά.
Προς το παρόν πάντως δεν βάζω περιβαλλοντικά θέματα στο blog μου, φοβάμαι ότι θα "βγουν" πολύ τεχνοκρατικά...
Πρέπει να μπει και το θέμα της καταστροφής από τις πυρκαγιές (ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή). Η γυναίκα μου, φωτογράφος, θα προσπαθήσει να "αποτυπώσει" όχι την μιζέρια και τον "θρήνο" που βγάζουν τα καμμένα αλλά "ίχνη" ελπίδας που, ίσως βγάζουν οι άνθρωποι εκεί. Μόλις βγούν οι φωτογραφίες θα σε ενημερώσω να τις δεις στο site της.
Καλό βράδυ!

November 23, 2007 at 2:39 PM  
Blogger Marialena said...

Αγαπητέ μου Τσότσο, σ' ευχαριστώ και πάλι για την καλή σου διάθεση. Το ενδιαφέρον μου για το περιβάλλον προβάλλει περισσότερο ως ιδανικό και όχι επειδή έχει να κάνει με την επαγγελματική μου ιδιότητα. Το προφίλ μου το γράφω στα αγγλικά επειδή η σελίδα μου ξεκίνησε κατ' αρχήν ως διεθνής και συνεχίζει έτσι.

Ναι η ανακύκλωση με ενδιαφέρει και την εφαρμόζω ως οικιακός καταναλωτής. Θα χαρώ να επεκταθούμε επί του θέματος, όπως και να δημοσιεύσεις τις φωτογραφίες που θα τραβήξει η σύζυγός σου προβάλλοντας την ελπίδα στα απανθρακωμένα εδάφη.

Θα χαρώ να συνεχιστεί η επικοινωνία μας και η ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που μας αφορούν.

Να είσαι καλά και αν παίζεις τέννις, αυτό είναι κοινό μας χόμπυ!

November 28, 2007 at 1:47 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home