Thursday, November 8, 2007

Μήπως τα γεύματα σας κοστίζουν τη Γη;

ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
"Μήπως τα γεύματα σας κοστίζουν τη Γη;"
ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ
(Vegan Society)

Η ακόρεστη επιθυμία για κρέας και γάλα μπορεί τελικά να μας κοστίσει τον πλανήτη.

Η στροφή σε μια ολικά χορτοφαγική διατροφή(vegan) θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα - το αέριο που συνεισφέρει μέγιστα στη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

ΕΔΑΦΟΣ
Το 25% της επιφάνειας του παγκόσμιου εδάφους χρησιμοποιείται στη βοσκή των περισσότερων από 1,3 δις βοοειδών. Συχνά λέγεται ότι η βοσκή είναι η μόνη χρήση για αυτού του είδους τα εδάφη αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, μια αποδοτικότερη και βιώσιμη χρήση θα ήταν να καλλιεργηθούν δέντρα για ξυλεία, καύσιμο και τροφή – όπως οι κελυφωτοί καρποί(καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) και φρούτα. Το περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου γεωργικού εδάφους υφίσταται ερήμωση μέσω:

- της αποψίλωσης των δασών για βοσκοτόπια,
- της υπερβόσκησης,
- της υπερκαλλιέργειας των εδαφών για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα και οι άνθρωποι,
- και της χρήσης κακών τεχνικών άρδευσης.

Ένας vegan(καθαρός χορτοφάγος που δεν τρώει αυγά και γαλακτοκομικά) – ο οποίος τρώει μόνο φυτικά τρόφιμα και προϊόντα βασισμένα σε αυτά – απαιτεί ακριβώς το 1/8 του εδάφους που απαιτείται για να θρέψει κάποιον που τρώει κρέας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα εκτρεφόμενα ζώα μετατρέπουν μόνο το 5 - 15% της τροφής τους σε κρέας, αυγά, ή γάλα. Η ενεργειακή εισαγωγή σε καύσιμα για να παράγει τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν vegan είναι κάτω από 10.000 θερμίδες, ενώ είναι σχεδόν διπλή για έναν χορτοφάγο και υπέρογκη στις 34.000 θερμίδες για έναν που τρώει κρέας. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που χαραμίζεται τώρα για τη σίτιση των εκτρεφόμενων ζώων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργήσουμε βιομηχανικές ποικιλίες` – παραδείγματος χάριν, για να παράγουμε ανανεώσιμα καύσιμα και ίνα (κάνναβη, λινάρι, κ.λπ...)

ΝΕΡΟ

Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι αδηφάγοι καταναλωτές νερού. Τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν που τρώει κρέας απαιτούν πάνω από 15.000 λίτρα νερού (αρκετά να κάνει 300 μπάνια) – έναντι 5.000 για έναν χορτοφάγο και μόνο 1.150 για ένα vegan.

ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Η βιομηχανική εκτροφή ζώων παράγει απέραντα αυξημένα επίπεδα μεθανίου, άλλο ένα αέριο του θερμοκηπίου. Τα βοοειδή που εκτρέφονται για κρέας είναι μέχρι τρεις φορές μεγαλύτερα από το φυσικό μέγεθος τους, που σημαίνει μια μεγάλη αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Μέχρι ένα πέμπτο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα παράγεται ως αποτέλεσμα της μαζικής εκτροφής ζώων για κρέας και άλλα προϊόντα. Τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν μεγάλες ποσότητες ούρων και περιττωμάτων – 23 κιλά ανά ημέρα για κάθε αγελάδα. Η αμμωνία και τα νιτρικά άλατα από αυτά διηθούνται στο έδαφος και το νερό της επιφάνειας, μολύνοντας τα πηγάδια και τα ποτάμια. Τέτοια ρύπανση προκαλεί τον ευτροφισμό των φυκιών, αφαιρεί το οξυγόνο από το νερό και σκοτώνει τα ψάρια. Η αμμωνία από τα αγροτικά απόβλητα συμβάλλει επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ


Αυτή αυξάνεται από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνεται μέσω του καψίματος των δασών, του μεθανίου που εκπέμπεται ως απόβλητα αέρια από τα εκτρεφόμενα ζώα –ειδικά τις αγελάδες και τα πρόβατα– και τα νιτρώδη οξείδια που απελευθερώνονται από τα τεχνητά λιπάσματα.

ΠΕΙΝΑ


Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υποσιτιζόμενοι ή λιμοκτονούν, παρόλο που στον κόσμο παράγονται αρκετά τρόφιμα για να ταϊ'σουν δύο φορές τον ανθρώπινο πληθυσμό των 6 δισεκατομμυρίων.

Ακόμα το 1/3 του σιταριού που καλλιεργούμε ταϊ'ζεται στα εκτρεφόμενα ζώα. Κανένας δεν εισηγείται σοβαρά ότι τα ζωικά προϊόντα (π.χ. κρέας, αυγά και γάλα) είναι ουσιαστικά για την υγεία.

Η εκτροφή ζώων αντιπροσωπεύει μια σπάταλη κακομεταχείριση των λιγοστών φυσικών πόρων και είναι σημαντικός παράγοντας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η Vegan διατροφή χρησιμοποιεί λιγότερο έδαφος, νερό και καύσιμα και είναι ευγενικότερη απέναντι στον πλανήτη και όλους τους κατοίκους του.

Είναι σαφές ότι η vegan διατροφή ωφελεί το περιβάλλον όπως ακριβώς ωφελεί τους ανθρωπους και τα ζώα.


Για περισσότερες πληροφορίες για την vegan διατροφή επισκεφτείτε τον δικτυακο τόπο:

www.vegansociety.gr

2 Comments:

Blogger Unknown said...

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ THANKS ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΕΣ ΤΟ BLOG ΜΟΥ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΜςΣ ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

November 8, 2007 at 2:54 PM  
Blogger foxy vegan said...

Να είσαι καλά lefo. Μακάρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν πως η δύναμη είναι στο χέρι τους να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να υπάρχει ο πλανήτης και για τις γενιές που έρχονται. Δεν είναι δύσκολο. Ένα βήμα τη φορά χρειάζεται.

Γιατί αν περιμένουμε από τις κυβερνήσεις...άστα.

November 9, 2007 at 12:12 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home