Friday, September 14, 2007

Ο αργός θάνατος του Ασωπού

Ξένοι ειδικοί στον Ασωπό

Στην Ελλάδα ξένοι ειδικοί για το εξασθενές χρώμιο
Τα Οινόφυτα και τον Ωρωπό επισκέφτηκαν εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πράσινων Οικολόγων.
Οι ειδικοί κατά την επίσκεψή τους δεν μπορούσαν να περιγράψουν την εικόνα που αντίκρυσαν.
Εκπρόσωπος τους από την Ιταλία έκανε λόγο για ένα μαύρο υγρό που δεν μπορείς να δεις κάτω από αυτό.
Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν υπάρχει κάποιο αρμόδιο όργανο να ελέγχει όσους μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος επιβαρύνεται καθημερινά κυρίως από εξασθενές χρώμιο. Μια ουσία τοξική που έχει μεταμορφώσει τη ζωή των κατοίκων στα Οινόφυτα σε καθημερινό γολγοθά.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Δουλκερίδης, εκπρόσωπος των πράσινων οικολόγων από το Βέλγιο τόνισε ότι παρόμοιο πρόβλημα στη χώρα του είχε λυθεί μέσα σε 15 μέρες.
Μια πρώτη κίνηση ευαισθησίας για το πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έγινε, από χώρες του εξωτερικού. Ελπίδα όλων μας να κάνει κάτι ουσιαστικό και το ελληνικό κράτος.
από τον Σκάι

Η ρύπανση πνίγει τη ζωή στον Ασωπό
Δεκάδες αγωγοί χύνουν απόβλητα εργοστασίων στην κοίτη του, που μετατρέπεται αλλού σε βούρκο και αλλού σε κρούστα λυματολάσπης.
περισσότερα εδώ.

Νέα μήνυση για τη μόλυνση ΑσωπούΜήνυση κατά παντός υπευθύνου προτίθεται να καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα Βοιωτίας ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ, για την υπόθεση του μολυσμένου με εξασθενές χρώμιο νερού. Οπως λέει ο ίδιος στην «Κ», είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος, δεδομένου ότι υπάρχουν κάτι παραπάνω από... υπόνοιες ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι βιομηχανίες των Οινοφύτων.

περισσότερα εδώ


Το διαρκές έγκλημα στον Ασωπό
Πρόσφατα το τριμελές πλημμελειοδικείο Θήβας επέβαλε χρηματικά πρόστιμα ύψους 3.000 έως 9.000 ευρώ σε έξι από τις εκατοντάδες βιομηχανίες που μολύνουν εδώ και δεκαετίες τον Ασωπό ποταμό.
Πάνω, το «πεντακάθαρο» ποτάμι, οι «μαγευτικές» εκβολές του και κάτω, η ορνιθοπανίδα που επιβίωσε.Για να φτάσουμε σ' αυτή την απόφαση η υπόθεση πέρασε από χίλια κύματα, αφού η σχετική μήνυση των κατοίκων είχε κατατεθεί το 1999!
Ενα άρθρο της Ελευθεροτυπίας από το viotia.blogspot.com
περισσότερα εδώ


Aσωπός ποταμός λυμάτων.
Ενα ποστ του Νέαρχου Γαλανάκη
περισσότερα εδώ.

Λύματα 750 εργοστασίων στον Ασωπό.
Ενα ποστ από το eco-reflections.

O θάνατος ενός θεικού ποταμού.
Ενα ποστ από τον almost monk



Labels: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ακουσα την ειδηση στον ΣΚΑΙ και θυμήθηκα,οπως ολοι μας, την ταινία Εριν Μπροκοβιτς. Σήμερα, όμως, τόσα χρονια μετά, οι άνθρωποι μπορεί να φωνάζουν, αλλά φοβούνται ( φοβάμαστε) να κάνουμε τις αναγκαίες ρήξεις.
ριτς

September 15, 2007 at 8:39 AM  
Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Μπέρδεψες τους γιατρούς Ελληνίδα και το αποδίδεις στον αγαπητό Νέαρχο. Πάντως η τιμή του πρωτου ενδιαφέροντος ανήκει στο Ριζοσπάστη το 1995 (το αναφέρω) όταν περιέγραφε το πρόβλημα μέσα από ρεπορτάζ κινητοποιήσεων του Βοιωτικού τοπικού περιβάλλοντος.

September 29, 2007 at 3:24 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home