Tuesday, July 24, 2007

Πυρκαγιές στα δάση - ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Η αγανάκτηση όταν «καίγεται το σπίτι σου» γίνεται κακός σύμβουλος για να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την καθημερινότητα και να δείς σφαιρικά την πραγματικότητα.

H ΝΑSA έχει ένα πρόγραμμα δορυφορικής φωτογράφησης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις πυρκαγιές. Μελετώντας τις εικόνες διαπιστώνουμε την «οικολογική καταστροφή» κατά σειρά μεγέθους σε Β. Αμερική, Β. Αυστραλία, Β.Α. Ασία, Κ. Αφρική, Ν. Αμερική και Ν. Ευρώπη.

Εστιάζοντας στις καταστροφές της «δική μας περιοχής» ξεκάθαρα τα πρωτεία διατηρούν οι βορειότερες της Ελλάδας χώρες, με ψυχρότερο και υγρότερο κλίμα αλλά και ελλιπέστερα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Εντυπωσιακή η εικόνα της Νότιας Ιταλίας με καμένη τη Σικελία αλλά και της Ουκρανίας. Η πρώτη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι η καταστροφή των δασών δε μπορεί να είναι συντονισμένο έργο εμπρηστών ταυτόχρονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη

Η συγκυρία διευκολύνει την εύκολη επέκταση και τη μεγιστοποίηση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, η πρόκληση όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έργο των αυτοσχέδιων χωματερών και το δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ. Η ανικανότητα πρόληψης και καταστολής και η αποποίηση ευθυνών οδηγούν σε θεωρίες «εμπρηστών με αυτοσχέδιους αλλά μοντέρνους εμπρηστικούς μηχανισμούς» και άλλες θεωρίες πολιτικής συνομωσίας κατά του «έθνους και της πατρίδας».

Ίσως πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα και να αφήσουμε τη φύση απερίσπαστη να επαναδημιουργήσει ότι καταστρέφει ο άνθρωπος

΄Όλο το άρθρο στο Αθήνα – Οδηγός επιβίωσης

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Εχεις δίκιο φίλε το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο μόνο. Το βάζεις στη σωστή του διάσταση.

Η επόμενη μέρα είναι που μετράει.

July 24, 2007 at 11:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δυστυχώς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι η επόμενη ημέρα φέρνει αυθαίρετα!

July 24, 2007 at 12:09 PM  
Blogger Manos said...

Δυστυχώς η επόμενη μέρα δεν φέρνει μόνο αυθαίρετα αλλά φέρνει μόνιμη και διαρκή αυθαιρεσία. Δεν είναι μόνο τα σπίτια που θα αναδασώσουν τα καμένα δάση κυρίως είναι η επέκταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων που είναι ολέθριες για τη "φυσική αναδάσωση". Τουλάχιστον σ΄αυτόν το τομέα συμφωνούν και όλοι οι "ειδικοί" επιστήμονες. Εύχομαι το φτάνει πιά να είναι γενικευμένο σε κράτος και πολίτες για να δούμε μιά ¨πράσινη μέρα"

July 24, 2007 at 12:28 PM  
Blogger Eduardo Waghorn said...

Hello to everybody, my friends!
I am Eduardo from Chile, Southamerica...everybody invited to comment into my blogs, even into your own language...
Wonderfull page, congratulations:)

July 26, 2007 at 6:23 PM  
Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Περισσότερη ευαισθησία Δασολογική τώρα είναι, που χρειάζεται. Εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι εθνικοί μας εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πολύ λιγο έχουν ασχοληθεί με ερωτήσεις και επερωτήσεις ελέγχου στη Βουλή με περιβαντολογικά θέματα.Που θα είναι αυτοί όταν θα πνιγόμαστε και θα πολεμάμε "για μια κουταλιά νερό και αγέρα;;"

July 29, 2007 at 12:54 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home