Monday, July 30, 2007

Αρκτική

Για την σημασία που έχει η Αρκτική και τις συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων όχι μόνο στο τοπικό κλίμα αλλά και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τα έχουμε ξαναπεί και βέβαια διαβάσει και πολλές φορές.
Ο πάγος της Αρκτικής που λιώνει, συμβάλλει στην δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, καθώς όχι μόνο αυξάνει την στάθμη των νερών της θάλασσας αλλά και συμβάλλει στην επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας (το έδαφος ή η θάλασσα που μένουν εκτεθειμένα, απορροφούν πολύ περισσότερη ζέστη από τον πάγο ο οποίος την αντανακλά).

Νέα έρευνα τώρα για το λιώσιμο του πάγου στην Αρκτική (Stroeve et al./Μάιος 2007) εκτιμά ότι τα μοντέλα μέσω Η/Υ τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί είναι υπερβολικά συντηρητικά και έτσι τα συμπεράσματα δεν είναι ακριβή. Αυτό μάλιστα ισχύει και για τα μοντέλα που χρησιμοποίησε το IPCC, για το οποίο μπορείτε ολοκληρωμένα να τα διαβάσετε στο σχετικό post του lazopolis.
Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε το εποχιακό λιώσιμο των πάγων νωρίτερα από το 2050 - 2100 που δίνουν οι περισσότερες έρευνες ως τώρα.

*Το εποχιακό λιώσιμο των πάγων σημαίνει ότι η Αρκτική δεν θα καλύπτεται πλέον από καθόλου πάγο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.


Το γεγονός είναι ότι αυτήν την στιγμή παρατηρούμε ήδη την έκταση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί.
Μέλη της φυλής Inuit κάνουν αναφορές για ατυχήματα (με τα έλκηθρα) που οφείλονται σε μεγάλες ρωγμές στον πάγο.
Ενώ πολλές από τις λίμνες που έχουν ηλικία χιλιάδων ετών έχουν αποξηρανθεί ή οδεύουν προς το τέλος τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από τους ανθρώπους υποφέρουν και οι πολικές αρκούδες: αναγκάζονται πλέον να ταξιδεύουν ως την Αλάσκα για να γεννήσουν τα μωρά τους, ή χτίζουν τις φωλιές τους σε λεπτότερα κομμάτια πάγου τα οποία είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν όλη την διάρκεια του χειμώνα.


Στην εικόνα: κάτω δεξιά τo Baffin Island , πάνω δεξιά τμήμα της Γροιλανδίας και τα (ενωμένα με πάγο) Queen Elizabeth Islands, που αποτελούν το βορειότερο σύνολο νησιών του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους.
Image Credits: ESA



Τις συνθήκες αυτές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπαθείς τετράποδοι κάτοικοι της, παρουσιάζει η ταινία Arctic Tale.
Το πλούσιο σε υλικό site, εδώ.

Labels: , , ,

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Πολλοί, παρ΄ όλες τις εκφοβιστικές κραυγές των ΜΜΕ σήμερα, καταλαβαίνουν ότι οι "ειδικοί" συνήθως λένε συστηματικά ψέματα λ.χ. για τα μεταλλαγμένα, την ανάγκη τού "διαίρει και βασίλευε" και των ραδιενεργών όπλων εκ μέρους των "μεγάλων δυνάμεων", αφού πληρώνονται από διάφορους μεγαλομανείς τυραννίσκους μήπως και τους κάνουν άτρωτους...
Έτσι θα έπρεπε να αναζητούμε ΟΛΕΣ τις απόψεις για τις κλιματικές αλλαγές και όχι μόνο την πολυδιαφημισμένη μονομέρεια ενός ραδιενεργού γενοκτόνου με οικολογικό προσωπείο, φιλόδοξου για πλανηταρχία, τον οποίο, μάλιστα, ξεσκεπάζουν κάθε μέρα και περισσότεροι συγκάτοικοί του: Lost in Space: http://www.worldclimatereport.com/index.php/2007/07/20/lost-in-space/, όπου, μεταξύ πολλών άλλων, προτείνεται και για όσκαρ τρομοκρατίας.

Ακόμα και αν επιμένουμε ότι υπάρχει "συλλογική ευθύνη" για τις κλιματικές αλλαγές (κι όταν συνέβαιναν τότε που οι άνθρωποι ήταν λιγότεροι και χωρίς βιομηχανία; - www.friendsofscience.org), θα ήταν χρήσιμο να βρούμε τι απαντούν οι προβεβλημένοι υπέρμαχοι αυτών των απόψεων στο ερώτημα:
-Αφού, κατηγορείτε συνολικά την ανθρωπότητα για όλα, γιατί συντηρείτε υπερπληθυσμό-υπερκαταναλωτισμό-πολέμους-μεταλλαγμένα-κατάθλιψη-αυταρχισμό-διαίρει και βασίλευε, και δεν συνεργάζεστε για διεθνή εκεχειρία-έλεγχο υπερπληθυσμού-αποκέντρωση-αυτάρκεια και άμεση δημοκρατία ;
Άλλο να κρίνει ένας λαός κάποιους ως έμπειρους στην ειρήνευση λ.χ., κι άλλο οι αυτοαποκαλούμενοι "ειδικοί" χωρίς να λογοδοτούν πουθενά, να προσπαθούν να μας βάζουν να δουλεύουμε για τη διαιώνισή τους, λίγο πριν με το φόβο τους για ανεπιθύμητους εξωγήινους, τώρα και με πρόσχημα την πρόσκαιρη υπερθέρμανση… Προσπαθούν να μας υπνωτίσουν, γιατί οι θολωμένοι δε διδάσκονται από την αυτοκαταστροφική εγωμανία των Πομπηιών και Τιτανικών.
http://klimatika.blogspot.com

July 31, 2007 at 1:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ελπίζω ότι η συνάδελφος που ανέβασε τη σχετική ανάρτηση να μην πάρει προσωπικά την κριτική που απευθύνεται στις πηγές της.

July 31, 2007 at 2:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Όσον αφορά την αβεβαιότητα για την Αρκτική, βλ. ενδεικτικά: http://www.john-daly.com/polar/arctic.htm.
Ελπίζω η ανταλλαγή απόψεων να συνεχιστεί!
Αν υπάρχουν αναγνώστες που δυσκολεύονται στα αγγλικά, παρακαλώ να το σημειώσουν, ώστε να δίνω περιλήψεις, όποτε είναι αυτό δυνατό.
Το γεγονός που σημειώνω πάντα είναι η αποφυγή ανοιχτού διαλόγου (όχι εδώ)των δυο πλευρών διεθνώς, που θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση και βάζει πολλούς σε σκέψεις ότι οι βόρειες χώρες που ενδέχεται να πληγούν σύντομα και πολύ, προτιμούν μια εισβολή στα νότια, παρά μια ειρηνική διαπραγμάτευση για το σώσιμο πρώτα των παιδιών, ή, ας πούμε μια αναδάσωση των ερήμων. Τόσο τους κόβει.
Αυτό δείχνει αλαζονικά και η προπαγανδιστική-εκφοβιστική ταινία "Μετά την επόμενη μέρα" (δηλ. μεθαύριο, "the day after tomorrow).
Έτσι εξηγούνται, νομίζω, και όλες οι σημερινές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.
Δε χάνω την αισιοδοξία μου γιατί, όπως ακριβώς και στους διάφορους Τιτανικούς, στις μεγάλες καταστροφές οι ψύχραιμοι διασώστες δίνουν την κατεύθυνση της κατά προτεραιότητα σωτηρίας των γυναικόπαιδων και όχι των μισανθρώπων.
Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας !
Συγγνώμη αν σας στεναχώρησα.

July 31, 2007 at 2:24 AM  
Blogger ci said...

Εννοείται πως ο διάλογος και οι αντίθετες απόψεις είναι το ζητούμενο, αλλιώς δεν θα γράφαμε και σε μπλογκς!

Το θέμα της ανθρώπινης ευθύνης είναι πάντα ανοιχτό προς συζήτηση και πολύ μεγάλο, και γι'αυτό έβαλα και το σχετικό λινκ στον lazopolis.
(όπου έγινε μια παρουσίαση των διαφορετικών απόψεων).

Τώρα, για το ποστ που σήκωσα, θέλω να διευκρινήσω πως η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη δεν εξετάζει το ποιος προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, αλλά καθαρά το αποτέλεσμα, δλδ με ποιους ρυθμούς συμβαίνει αυτό.

Έτσι και αλλιώς, είναι σίγουρα αρκετά μακρυά από ταινίες καταστροφολογίας.

Η άποψη του παροδικού κύκλου είναι σίγουρα διαδεδομένη, και όχι μόνο για την Αρκτική. Προσωπικά δεν με πείθει, αλλά τελικά στις μέρες μας το ερώτημα είναι ακριβώς πόσο εύκολα πειθόμαστε για θέματα που δεν ξέρουμε πόσο γνωρίζουμε.

July 31, 2007 at 5:35 AM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Μετά τους φονικότατους διεθνώς χιονιάδες τού 2008, την αποσιωπούμενη συνεχιζόμενη ΑΥΞΗΣΗ του 90% των πάγων τής Γης, που βρίσκονται στην Ανταρκτική και τη μείωση της ηλιακής δραστηριότητας, όποιος θέλει να ακούσει και τις απόψεις όσων νοιάζονται για την ανθρωπότητα και όχι τον εαυτούλη τους:
http://klimatika.blogspot.com/2008/01/blog-post.html

September 22, 2008 at 8:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home