Wednesday, July 11, 2007

Aνεπαρκής η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τη σημερινή κυβέρνηση


Οι προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης για το φυσικό περιβάλλον ήταν πολλές, αλλά μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, δεν έχουμε δει την εφαρμογή τους.

Ανήσυχες για την κατάσταση αυτή, η Εταιρία μας και οι άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας (Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μεσόγειος-SOS, Mom, Ορνιθολογική και WWF) υπέβαλλαν κοινό υπόμνημα στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά, στις 21 Μαΐου 2004, αναλύοντας τα κυριότερα προβλήματα. Επ' αυτού δεν υπήρξε απάντηση, αλλά μόνο μία γενικόλογη επιστολή του Υφυπουργού, κ. Σταύρου Καλογιάννη, στις 21 Ιουλίου. Ζητήσαμε στη συνέχεια συνάντηση μαζί του, για να συζητηθούν τα προβλήματα αυτά, αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, επισημάναμε ξανά με επιστολή μας στον κ. Σουφλιά τα πιο επείγοντα ζητήματα, τα οποία αφορούσαν στους Φορείς Διαχείρισης και στις προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες η προστασία είχε πρακτικώς εκλείψει, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, όπου η καταδίκη και το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι προ των πυλών.

Ως γνωστόν, είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Φορείς Διαχείρισης για 27 σημαντικές προστατευόμενες φυσικές περιοχές της χώρας και είχαν ορισθεί Διοικητικά Συμβούλια σε αυτές, στα οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων (μεταξύ αυτών και 12 μέλη της Εταιρίας). Τα Διοικητικά Συμβούλια είχαν ήδη συντάξει τους κανονισμούς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που είχε ανεξάρτητα χρηματοδότηση 300,000 ευρώ ετησίως από το Καζίνο. Τα χρήματα δύο ετών ήταν ήδη κατατεθειμένα στον λογαριασμό του, αλλά δεν μπορούσαν να διατεθούν για απαραίτητα έργα, όπως π.χ. πυροπροστασία, καθαρισμό από σκουπίδια, έρευνα για τις αρρώστιες που πλήτουν τα δέντρα κλπ. Αν είχε συμβεί κάποια μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2004, για παράδειγμα, ποιος άραγε θα ήταν υπεύθυνος;

Πιστεύοντας ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα συνέχιζε την επιζήμια αδράνειά του, η επιστολή προς τον κ. Σουφλιά κοινοποιήθηκε και προς τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια ακολούθησε και νέα επιστολή προς τον κ. Καραμανλή (στις 22 Δεκεμβρίου 2004), όπου εκφράζονταν οι έντονες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ουδεμία απάντηση υπήρξε και σ' αυτές τις δύο επιστολές, γεγονός που μας κάνει να διερωτόμαστε αν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στις σχέσεις κράτους-πόλης.

Ίσως βέβαια θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υπογράφηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό έγινε μόνο για 8-9 Φορείς και όχι για όλους. Έτσι, για παράδειγμα, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας δεν μπορεί να προσλάβει ακόμη προσωπικό!

Στις 15 Μαρτίου του 2005, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους θητείας της κυβέρνησης, οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις οργάνωσαν Συνέντευξη Τύπου και έκαναν έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης στο πρώτο δωδεκάμηνό της, σε σχέση πάντα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το περιβάλλον.

Στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος ειδικότερα, οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 είναι φανερό ότι παραπαίουν και η χώρα μας κινδυνεύει με πληθώρα παραπομπών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απώλεια σημαντικών πόρων από το Γ' ΚΠΣ.

Ως προς τα δάση δε, δεν υπήρξε η παραμικρή πρωτοβουλία να προωθηθεί η ολοκλήρωση του δασολογίου, ενώ ξεκίνησε η εφαρμογή του δασοκτόνου νόμου, τον οποίο είχε κατακρίνει η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Σημειωτέον ότι η μη εφαρμογή δασολογίου είναι και το αντικείμενο αγωγής της Εταιρίας μας κατά της Διοίκησης, όπως περιγράφεται σε άλλο άρθρο του τεύχους αυτού.

Η δημοσίευση των απόψεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το έργο της κυβέρνησης προκάλεσε, για πρώτη φορά, κάποια αντίδραση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Βασικό σημείο της απάντησης του Υπουργού ήταν ότι αδικείται από τη κριτική των περιβαλλοντικών οργανώσεων, διότι έχει επιτελέσει σημαντικό έργο για τη προστασία του περιβάλλοντος. Αφέθηκαν, όμως, και υπονοούμενα για πολιτική σκοπιμότητα των ενεργειών των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όσον αφορά το πρώτο, εμείς θα επιμείνουμε στις θέσεις που διατυπώσαμε στο 9-σέλιδο υπόμνημα των οργανώσεών μας, όπου αντιπαραβάλλεται κάθε προεκλογική δέσμευση με ανύπαρκτη ή ελάχιστη ενέργεια της κυβέρνησης. Όσον αφορά το δεύτερο, δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε την μη πολιτική θέση μας. Είναι γνωστή άλλωστε μέσα από τους συνεχείς αγώνες που έχουμε δώσει και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, στα Μέσα Επικοινωνίας, στα δικαστήρια της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (π.χ. οι περιπτώσεις Σχοινιά, Αχελώου, κυνηγιού κλπ.).

Θεωρώντας μάλιστα ότι εξακολουθεί να χάνεται πολύτιμος χρόνος χωρίς καμία αξιόλογη βελτίωση της κατάστασης, οι επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας που αναφέρθηκαν και στην αρχή του άρθρου αυτού, προχωρήσαμε στη δημοσίευση μιας πληρωμένης καταχώρησης σε εφημερίδες, ελπίζοντας ότι η κίνησή μας αυτή θα πετύχει όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειές μας.

Θα ήταν λοιπόν καλό , ο κ. Υπουργός να δεχθεί να συζητήσει εποικοδομητικά τα προβλήματα του περιβάλλοντος με τις οργανώσεις μας, όπως έκανε η προκάτοχός του. Θα διαπιστώσει ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διαθέτουν και σοβαρότητα και γνώσεις ώστε να συμβάλλουν στο έργο του.

Μάκης Απέργης, Μαρτίνος Γκαίτλιχ
Από το περιοδικό "Η φύση" Τεύχος 109 (Eλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

ΑΡΧΕΛΩΝ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δίκτυο Μεσόγειος SOS

ΜOm

WWF

Νatura 2000


Φωτογραφία

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger ellinida said...

"προχωρήσαμε στη δημοσίευση μιας πληρωμένης καταχώρησης σε εφημερίδες, ελπίζοντας ότι η κίνησή μας αυτή θα πετύχει όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειές μας."

Είναι ντροπή να πρέπει να πληρώνουν οι οργανώσεις από τα λιγοστά τους έσοδα, κυρίως όταν αυτά είναι από το υστέρημα του πολίτη.

July 12, 2007 at 5:57 AM  
Blogger kalliopi said...

Για κλάμματα..
Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας!

July 13, 2007 at 3:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home