Tuesday, July 31, 2007

8 παραπλανητικά επιχειρήματα για το κλίμα. Που κρύβεται η αλήθεια?

Επιχείρημα 1ο:
Το κλίμα της γής αλλάζει συνεχώς χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Ακόμη και πριν την βιομηχανική επανάσταση, όταν άρχισε η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε μεγάλη κλίμακα, ο πλανήτης έζησε περιόδους μεγάλης ζέστης όπως η “μεσαιωνική θερμή περίοδος”.

Τι λέει η επιστήμη?

Είναι αλήθεια οτι ο πλανήτης πέρασε απο θερμές και ψυχρές περιόδους χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου. Οι εποχές των παγετώνων είναι παραδείγματα τέτοιων εναλλαγών στο κλίμα. Υπήρχαν επίσης και θερμές περίοδοι όπως η “μεσαιωνική θερμή περίοδος”, κατά την οποία καλλιεργούσαν σε μεγάλο βαθμό σταφύλια στην Αγγλία, αλλά και ψυχρές όπως η “μικρή εποχή των παγετώνων” κατα την οποία πάγωσε ο Τάμεσης. Σε αντίθεση πάντως με αυτές τις κλιματικές αλλαγές, η αύξηση κατα 0,74 βαθμούς Κελσίου στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία που παρατηρείται τον τελευταίο αιώνα, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποδοθεί μόνο σε φυσικά αίτια.

Το κλίμα της Γης είναι αρκετά περίπλοκο και επηρρεάζεται απο πολλά πράγματα, κυρίως απο τις αλλαγές του άξονα της τροχιάς της Γής γύρω απο τον Ήλιο, οι οποίες ευθύνονται για τις εποχές των παγετώνων, αλλά και απο εκρήξεις ηφαιστείων, και απο μεταβολές στην ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος. Αλλά αν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία 100 χρόνια σε γή και θάλασσα. Για παράδειγμα τα έντεκα απο τα τελευταία δώδεκα χρόνια καταγράφηκαν σαν θερμότερα απο το 1850.

Τι συμβάλλει λοιπόν στην άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας? Το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατάει την Γη ζεστή γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθετη περίπτωση ο πλανήτης θα ήταν εξαιρετικά κρύος και οι συνθήκες για ζωή πολύ δύσκολες έως αδύνατες. Οφείλεται στα αέρια θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και κυρίως υδρατμοί, τα οποία λειτουργούν ως “κουβέρτα” γύρω απο τον πλανήτη. Τα αέρια αυτά επιτρέπουν στην ακτινοβολία να φτάσει στο έδαφος ως ορατό φώς και να το θερμάνει, αλλά την εμποδίζουν να ξαναφύγει στο διάστημα ως υπέρυθρη ακτινοβολία. Αυτή η ιδιότητα των αερίων είναι γνωστή εδώ και 200 χρόνια και επιστημονικά αποδεκτή.

Κάθε αύξηση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει οτι περισσότερη ζέστη παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα και έτσι ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία, το γνωστό “φαινόμενο του θερμοκηπίου”. Απο έρευνες σε παγιδευμένα αέρια σε κολώνες πάγου, βρέθηκε οτι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τώρα 35 τοις εκατό μεγαλύτερα απ’ ότι ήταν τα τελευταία τουλάχιστον 650.000 χρόνια. Απο την ραδιενέργεια και την χημική σύνθεση των αερίων, γνωρίζουμε οτι αυτό οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, στην παραγωγή τσιμέντου αλλά και στην καύση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας συμφωνεί με τις προβλέψεις που μας δίνουν τα μοντέλα αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου.

Υπάρχουν και ισχυρισμοί οτι η συγκεκριμένη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται σε εκπομπές ηφαιστείων, αλλά τα ηφαίστεια είναι υπεύθυνα σε ποσοστό λιγότερο του ένα τοις εκατό απ΄οτι ο άνθρωπος.

Επόμενο επιχείρημα: Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μικρό μέρος της ατμόσφαιρας, άρα δεν ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας…

Το κείμενο αποδόθηκε απο την σύνοψη, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου. Πρόκειται για μια εργασία που δεν εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και δεν σκοπεύει να δώσει απαντήσεις σε κάθε επιχείρημα αυτών που αμφισβητούν και θέλουν να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα του προβλήματος και τις πιθανές συνέπειες της θέρμανσης του πλανήτη, αλλά εξηγεί με απλά λόγια οκτώ βασικούς ισχυρισμούς που χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Climate change controversies: a simple guide

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΑΦΟΒΑ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ", έτσι αλληλοελεγχόμαστε χωρίς φόβο και δεν μπορεί να κρυφτεί κανένας.

Στο τέλος ανταπαντήσεις στην κατηγορία τής "συλλογικής ευθύνης"

Πολλοί, παρ΄ όλες τις εκφοβιστικές κραυγές των ΜΜΕ σήμερα, καταλαβαίνουν ότι οι "ειδικοί" συνήθως λένε συστηματικά ψέματα λ.χ. για τα μεταλλαγμένα, την ανάγκη τού "διαίρει και βασίλευε" και των ραδιενεργών όπλων εκ μέρους των "μεγάλων δυνάμεων", αφού πληρώνονται από διάφορους μεγαλομανείς τυραννίσκους μήπως και τους κάνουν άτρωτους...
Έτσι θα έπρεπε να αναζητούμε ΟΛΕΣ τις απόψεις για τις κλιματικές αλλαγές και όχι μόνο την πολυδιαφημισμένη μονομέρεια ενός ραδιενεργού γενοκτόνου με οικολογικό προσωπείο, φιλόδοξου για πλανηταρχία, τον οποίο, μάλιστα, ξεσκεπάζουν κάθε μέρα και περισσότεροι συγκάτοικοί του: Lost in Space: http://www.worldclimatereport.com/index.php/2007/07/20/lost-in-space/, όπου, μεταξύ πολλών άλλων, προτείνεται και για όσκαρ τρομοκρατίας.

Ακόμα και αν επιμένουμε ότι υπάρχει "συλλογική ευθύνη" για τις κλιματικές αλλαγές (κι όταν συνέβαιναν τότε που οι άνθρωποι ήταν λιγότεροι και χωρίς βιομηχανία; - www.friendsofscience.org), θα ήταν χρήσιμο να βρούμε τι απαντούν οι προβεβλημένοι υπέρμαχοι αυτών των απόψεων στο ερώτημα:
-Αφού, κατηγορείτε συνολικά την ανθρωπότητα για όλα, γιατί συντηρείτε υπερπληθυσμό-υπερκαταναλωτισμό-πολέμους-μεταλλαγμένα-κατάθλιψη-αυταρχισμό-διαίρει και βασίλευε, και δεν συνεργάζεστε για διεθνή εκεχειρία-έλεγχο υπερπληθυσμού-αποκέντρωση-αυτάρκεια και άμεση δημοκρατία ;
Άλλο να κρίνει ένας λαός κάποιους ως έμπειρους στην ειρήνευση λ.χ., κι άλλο οι αυτοαποκαλούμενοι "ειδικοί" χωρίς να λογοδοτούν πουθενά, να προσπαθούν να μας βάζουν να δουλεύουμε για τη διαιώνισή τους, λίγο πριν με το φόβο τους για ανεπιθύμητους εξωγήινους, τώρα και με πρόσχημα την πρόσκαιρη υπερθέρμανση… Προσπαθούν να μας υπνωτίσουν, γιατί οι θολωμένοι δε διδάσκονται από την αυτοκαταστροφική εγωμανία των Πομπηιών και Τιτανικών.
http://klimatika.blogspot.com

""Σε αντίθεση πάντως με αυτές τις κλιματικές αλλαγές, η αύξηση κατα 0,74 βαθμούς Κελσίου στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία που παρατηρείται τον τελευταίο αιώνα, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποδοθεί μόνο σε φυσικά αίτια"
Η αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά τις εκατοντάδες φάσεις των κλιματικών αλλαγών στο παρελθόν, και πριν καν εμφανιστούν οι άνθρωποι, είναι 2-8 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που πάγωσε επιτόπου τα μαμούθ που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία. βλ. ενδεικτικά: http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age.

"Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μικρό μέρος της ατμόσφαιρας, άρα δεν ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας…"
Βεβαίως, αφού, το 90% των αερίων του θερμοκηπίου είναι υδρατμοί !

Ελπίζω η ανταλλαγή επιχειρημάτων να συνεχιστεί !

July 31, 2007 at 1:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ελπίζω ότι ο συνάδελφος που ανέβασε τη σχετική ανάρτηση να μην πάρει προσωπικά την κριτική που απευθύνεται στις πηγές του.

July 31, 2007 at 2:04 AM  
Blogger kalliopi said...

Η συλλογική ευθύνη προκύπτει απ' το γεγονός ότι είμαστε όλοι μέρος ενός όλου.

--Αφού, κατηγορείτε συνολικά την ανθρωπότητα για όλα, γιατί συντηρείτε υπερπληθυσμό-υπερκαταναλωτισμό-πολέμους-μεταλλαγμένα-κατάθλιψη-αυταρχισμό-διαίρει και βασίλευε, και δεν συνεργάζεστε για διεθνή εκεχειρία-έλεγχο υπερπληθυσμού-αποκέντρωση-αυτάρκεια και άμεση δημοκρατία ;--

Καταρχήν δεν είναι θέμα κατηγορίας, είναι θέμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ. Με αυτή την επίθεση πραγματικά μου κάνει εντύπωση ακόμα και αυτό το αίτημά σου για ειρήνη και αφοβία.

Μην ξεχνάς ότι ο απλός πολίτης δεν ενημερώνεται και είναι πολλά πράγματα που δεν γνωρίζει, ακριβώς διότι μ αυτή του την κατάσταση επωφελούνται κάποιοι άλλοι, αντί λοιπόν να του βάλουμε το πιστόλι στο μέτωπο, μήπως θα έπρεπε να τον ξυπνήσουμε απλώς; Με το να τον κατηγορούμε χωρίς καν να καταλαβαίνει γιατί, δεν είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται ν' ακούσει ποτέ;
Και μιλάμε για το άμεσο κοντινό μας περιβάλλον, ο καθένας μας έχει γονείς, φίλους, γνωστούς, όποιος λοιπόν έχει γνώσεις καλό είναι να τις μοιράζεται, να προωθεί τον διάλογο και να έχει υπομονή γιατί ένας τρόπος ζωής δεν αλλάζει τόσο εύκολα.

Γράφεις όσα γράφεις και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι τελικά το επιχείρημά σου. Κατηγορείς από δω και από κει, αλλά δεν βλέπω καμία ενημέρωση έγκυρη. Μεγάλο πράγμα το να μιλάς ή να γράφεις και να γίνεσαι κατανοητός.

Πώς να ενωθούμε όταν προβάλλουμε τόσους διαχωρισμούς ;

August 3, 2007 at 1:50 AM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Βέβαια, το επιχείρημα της Αυτάρκειας είναι δυσνόητο στους ενοχοποιητές τής ανθρωπότητας...
Μετά τους φονικότατους διεθνώς χιονιάδες τού 2008, την αποσιωπούμενη συνεχιζόμενη ΑΥΞΗΣΗ του 90% των πάγων τής Γης, που βρίσκονται στην Ανταρκτική και τη μείωση της ηλιακής δραστηριότητας, όποιος θέλει να ακούσει και τις απόψεις όσων νοιάζονται για την ανθρωπότητα και όχι τον εαυτούλη τους:
http://klimatika.blogspot.com/2008/01/blog-post.html

September 22, 2008 at 8:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home