Tuesday, June 5, 2007

Ο Σοφός




"Πως μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε τον ουρανό, την ζεστασιά της γης?Μια τέτοια ιδέα μας φαίνεται παράξενη. Η δροσιά του ανέμου και το αντιφέγγισμα του νερού δεν είναι ιδιοκτησία μας, πως ζητάτε λοιπόν να τα αγοράσετε? Κάθε κομματάκι γης είναι ιερό για τον λαό μου. Κάθε γυαλιστερή βελόνα πεύκου, κάθε αμμουδερή όχθη, κάθε κουρελάκι ομίχλης στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε βουητό εντόμου είναι ιερό στη μνήμη του λαού μου. Ο χυμός που ρέει μέσα στους κορμούς των δέντρων μεταφέρει τις αναμνήσεις Ερυθρόδερμου. Είμαστε κομμάτι της γης και η γη είναι κομμάτι του εαυτού μας. Τα μυρωμένα λουλούδια είναι τα αδέλφια μας, το ίδιο και το ελάφι. το άλογο, ο μεγάλος αετός.

Οι κορυφές με τα βράχια, οι χυμοί των δέντρων στις πεδιάδες, η ζεστασιά του αλόγου και ο άνθρωπος, όλοι ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Για αυτό ο Μεγάλος Λευκός Αρχηγός μας μηνύει πως θέλει να αγοράσει τη γη μας, ζητάει πολλά.

Αυτό το νερό που αστραποβολεί, που τρέχει στα ρυάκια δεν είναι απλώς νερό, αλλά το αίμα των προγόνων μας. Κάθε καθρέφτισμα στο καθαρό νερό των λιμνών μιλάει για γεγονότα και αναμνήσεις από τη ζωή του λαού μου. Το μουρμούρισμα του νερού είναι η φωνή του πατέρα μου. Τα ποτάμια είναι τα αδέλφια μας, που σβήνουν τη δίψα μας και τρέφουν τα παιδιά μας.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να θυμάστε και να το διδάξετε και στα παιδιά σας, ότι τα ποτάμια είναι τα αδέλφια μας και θα πρέπει στο εξής να δείξετε και εσείς στα παιδιά σας την τρυφερότητα που θα δείχνατε για έναν αδελφό. Ξέρουμε πως ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τις συνήθειες μας . Ένα κομματάκι γης μοιάζει για αυτόν με το όλο, γιατί έρχεται σαν ξένος μέσα στη νύχτα και παίρνει από τη γη ότι χρειάζεται. Η γη δεν είναι αδελφός του, αλλά ένας εχθρός που όταν τον κατακτήσει, προχωράει πιο πέρα. Κλέβει τη γη από τα παιδιά του και αυτό δεν τον ενοχλεί. Οι τάφοι των προγόνων του και η κληρονομιά των παιδιών του χάνονται στη λησμονιά. Μεταχειρίζεται τη μάνα γη και τον αδελφό του τον ουρανό σαν πράγματα που αγοράζονται, λεηλατούνται, πουλιούνται όπως τα πρόβατα ή τα αστραφτερά πετράδια.

Μ΄αυτήν την μανία θα καταβροχθίσει τη γη και δεν θα αφήσει πίσω του παρά μια έρημο. Δεν ξέρω. Οι συνήθειες μας είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Η θέα των πόλεων σας κάνει τα μάτια μας να πονούν. Ίσως όμως αυτό να συμβαίνει γιατί οι Ερυθρόδερμοι είναι άγριοι και δεν καταλαβαίνουν".


Απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όταν τους πρότειναν να αγοράσουν τη γη τους το 1854.

Labels:

3 Comments:

Blogger Χαρυβδιςς said...

thn kalhspera moy

June 10, 2007 at 11:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Υπέροχο Blog. Μόλις το ανακάλυψα. Και οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές! Κι αν δεν είναι δικές σου η επιλογή αξίζει χειροκρότημα.

June 10, 2007 at 8:32 PM  
Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Οντως σοφά τα λόγια του Αρχηγού των Ινδιάνων, μακάρι και πολλοί εργολάβοι να σκέφτονταν έτσι.

June 11, 2007 at 2:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home