Saturday, May 12, 2007

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη !!(..στην ρύπανση)


Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδα και την Καρδιά Κοζάνης καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην καταστροφή του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WWF για
τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2006.
Συγκεκριμένα, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των 30 «βρώμικων» μονάδων παραγωγής ενέργειας, με εκπομπές που φτάνουν τα 1.350 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα και 12,4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΑΗΣ Καρδιάς με 1.250 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και 8,8 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της WWF, οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 3.000.000 αυτοκινήτων, ενώ για την περίπτωση του ΑΗΣ Καρδιάς η αντιστοιχία ανέρχεται στα 2.100.000 αυτοκίνητα!
Σημειώνεται ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας με μικροσωματίδια και αιωρούμενη τέφρα με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας.
Στην Ακρινή Κοζάνης, των χιλίων κατοίκων, που βρίσκεται δίπλα από τον σταθμό Αγίου Δημητρίου, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι τετραπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα μία περίπτωση είναι αυτή του Κλείτου, του χωριού της Κοζάνης που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πιο ρυπογόνους σταθμούς της
Ευρώπης.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι από την πρώτη και τέταρτη θέση που κατείχαν αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην αντίστοιχη έκθεση του 2005, σήμερα επιδεικνύουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις».
«Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εγκαταλείψει το βρώμικο γαιάνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επενδύσει σε καθαρές τεχνολογίες. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται συγχρόνως νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας» τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Πρίν λίγες ημέρες (11-3-2007) διαβάζαμε στην Kathimerini :
Συγκεκριμένους και σθεναρούς στόχους έθεσαν χθες οι 27 της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως επισήμανε στις δηλώσεις του και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει στρατηγική και πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγήΣυμμορφούμενη με τις επιταγές του περιβαλλοντικού κινήματος, που εκπροσωπήθηκε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Συνόδου, η Ε.Ε. ζητά από τα βιομηχανικά κράτη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, αποδεχόμενη την ίδια ώρα τη γαλλική άποψη για τις ευεργετικές επιδράσεις της πυρηνικής ενέργειας στον περιορισμό των ρύπων.
"Στρατηγική και πρόγραμμα" είπατε κ.πρωθυπουργέ ????
Πηγές: www.wwf.gr/

4 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Μπραβο μας ξανα!!!!

May 12, 2007 at 2:00 PM  
Blogger ellinida said...

Και εις ανώτερα. Να πάρουμε και την πρωτιά παγκόσμια!

May 13, 2007 at 8:45 AM  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Είναι αστείο. Την εποχή των φωτοβολταϊκών και ήπιων μορφών ενέργειεας η ΔΕΗ είναι πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην Ευρώπη. Την εποχή που μιλάει ο πρωθυπουργός (με μικρό π) για ενργειακή πολιτική (αστείο είναι αυτό) στο Δήμο μου (Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) χτίζεται ένα υποσταθμός της ΔΕΗ -μέσα σε κατοικημένη περιοχή).

σ.σ. Ένα συγνώμη προς τους συντελεστές και φίλους που δε μπόρεσα να γράψω κάτι μέχρι τώρα.

May 15, 2007 at 1:43 AM  
Blogger anemos said...

ολλα τα κανουν ηθελιμενα..
γγρρρρρρρρ.
αλοστε ο πρωθυπουργος μιλαει..
μα καπιος αλλος τα νιματα κραταει..

May 27, 2007 at 11:06 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home