Monday, May 7, 2007

Σούπα από πτερύγιο καρχαρία


Την επόμενη φορά που θα πάτε σε κινέζικο εστιατόριο ελπίζω να θυμηθείτε πως η υπερβολική αλιεία του καρχαρία θα τους εξαφανίσει. Πως είναι μιά αιματηρή βιομηχανία. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς τα δολώματα που χρησιμοποιούν. Φάλαινες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και άλμπατρος είναι συνήθως τα δολώματα.
Το εμπόριο πτερύγιων καρχαρία ανθεί στην Ανατολική Ασία. Θεωρείται τόσο εκλεκτό πιάτο όσο το χαβιάρι για τους Ευρωπαίους και είναι σημάδι ευμάρειας. Και η ζήτηση αυξάνεται 5% ετησίως.
Και θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τους Ασιάτες, αλλά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας πτερύγιων καρχαρία βρίσκεται στην Ισπανία! Η παραγωγή τους αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εμποδίσει κάθε προσπάθεια που θα συνέβαλε στην προστασία του καρχαρία με τρομερή επιτυχία.
Οι Ισπανοί υπερασπίζονται το δικαίωμα τους να σκοτώνουν καρχαρίες όπως οι Ιάπωνες τις φάλαινες.

Η φωτογραφία είναι από το devian art.

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger maria λεμονατη! said...

το κακο ξετρυπωνει απο παντου. αχ, αυτοι οι ανθρωποι...δεν σκεφτονται το αυριο λες και δεν θα ζουν τα παιδια τους μεσα του. μπροστα στην απληστεια χανονται μεχρι και οι δυνατοι νομοι της φυσης. ευχαριστουμε ελληνιδα γι'αυτη την ενημερωση. ενημερωμενη νιωθω πιο δυνατη :).

May 8, 2007 at 3:21 AM  
Blogger nyctolouloudo said...

δεν τους σκοτώνουν....
είναι ακόμα πιο απάνθρωπο.
τους πιάνουν ζωντανούς και με ένα απότομο χρατς τους κόβουν το πτερύγιο -μόνο το επάνω - για να τους ξαναπετάξουν στην θάλασσα.
ο καρχαρίας έτσι τραυματισμένος δεν μπορεί να επιζήσει και από το αίμα του που τρέχει άφθονο στην θάλασσα προσελκύει και άλλους καρχαρίες οι οποίοι τον κατασπαράζουν.

May 8, 2007 at 4:10 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home