Friday, February 9, 2007

Το Δάσος της Βροχής

Πριν 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν τα πρώτα δέντρα με κορμό στον πλανήτη άπλωσαν τις ρίζες τους στην καρδιά του Αμαζόνιου, γεννήθηκε ένας εκπληκτικός αρχέγονος πνεύμονας της φύσης, το Δάσος της Βροχής. Εκτείνεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (στο μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης ή των Η.Π.Α. συνολικά), καλύπτοντας έτσι το 5% της επιφάνειας της Γης! Είναι το τελευταίο μεγάλο τροπικό δάσος που έχει απομείνει...

Το Δάσος της Βροχής δε γνωρίζει εποχές. Το κλίμα του είναι πάντα θερμό, τροπικό. Το πιο απίστευτο και πλέον χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι κάθε απόγευμα βρέχει, και από την υγρασία που συγκεντρώνεται μετά τη βροχή σχηματίζεται πάνω από τα δέντρα ένα σύννεφο!


Photo by Νature

Η οικολογική σημασία του Δάσους της Βροχής είναι απλώς... τεράστια. Αποτελεί φυσική κατοικία για το 10% των θηλαστικών όλου του κόσμου, ενώ σε κάθε έναν απ' τους πανύψηλους κορμούς του ζουν, τρέφονται και αναπτύσσονται γύρω στα 20.000 είδη φυτών, εντόμων, αμφιβίων, ερπετών και πτηνών! Τα είδη φυτών που έχουν παρατηρηθεί και μελετηθεί αντιστοιχούν στο 15% της παγκόσμιας χλωρίδας!

Πολλά είδη όμως ακόμα παραμένουν άγνωστα. Όσο όμορφο είναι το Δάσος της Βροχής άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να το προσεγγίσει κανείς. Σχεδόν ό,τι αναπνέει και κινείται πάνω στους κορμούς είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο. Ερευνητές και επιστήμονες πετούν πάνω από το δάσος με αερόστατο, ρίχνουν στα δέντρα ένα τεράστιο πλέγμα και περπατούν πάνω του, για να συλλέξουν δείγματα!

Ίσως όμως να μη γνωρίσουμε ποτέ τα μυστικά του. Υπολογίζεται ότι σε δύο δεκαετίες το 95% του τελευταίου μεγάλου τροπικού δάσους του κόσμου δε θα υπάρχει πια, εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας που το καταστρέφει καθημερινά. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο ότι τα οικοσυστήματά του θα εξαφανιστούν από προσώπου Γης, αλλά και ότι τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που συγκρατούν τα δέντρα, θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Κείμενο: Nature & Serenity

Labels: ,

1 Comments:

Blogger ellinida said...

Ξέρω τουλάχιστον δύο χώρες που κερδίζουν χρήματα διασώζοντας τα rain forests. Η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς έχουν αναπτύξει τον οικολογικό τουρισμό και δεν έχουν επιτρέψει να καταστραφεί τίποτα. Ετσι τουλάχιστον αυτά τα δύο κράτη(δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλα)τα μεταχειρίζονται σαν εθνικό θησαυρό.

February 14, 2007 at 1:22 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home